Mosley vefat etti

FIA eski başkanlarından Max Mosley, 81 yaşında hayata veda etti. 16 yıllık başkanlığı sırasında motor sporları dünyasında silinmez izler bırakan Mosley için FIA’nın resmi sitesinde yer alan haberde FIA Başkanı Jean Todt şunları söyledi: “Max Mosley’in vefatından çok üzülüyorum. Formula 1 ve motor sporlarında önemli bir figürdü. 16 yıldır FIA Başkanı olarak, yolda ve yollarda güvenliğin güçlendirilmesine güçlü bir şekilde katkıda bulundu. Tüm FIA topluluğu ona saygılarını sunar. Düşüncelerimiz ve dualarımız ailesinin yanında.”

Max Mosley, 1940’ta Londra’da doğdu, İngiltere, Fransa ve Almanya’daki okullara devam etti. Oxford Üniversitesi’nde fizik okudu ve Oxford Union tartışma topluluğu sekreteri seçildi. Daha sonra avukatlık eğitimi aldı ve patent ve marka hukukunda uzmanlaşan bir avukat oldu. Mosley, gençliğinde önce spor arabalarda ve daha sonra Formula 2’de Brabham ve Lotus kullandı. Hızla dünyanın önde gelen yarış otomobili üreticilerinden biri haline gelen March Engineering’i kurmak için 1969’da direksiyonu bıraktı. Mosley, 1969 ve 1977 yılları arasında şirketin yasal ve ticari konularını ele aldı.

1970’lerin ortasında, Formula 1’in yapımcılarını temsil eden kuruluş F1 Üreticileri Derneği’nin (FOCA) resmi hukuk danışmanı oldu. Bu görevi ile FOCA ve Formula 1’in o zamanki yönetim organı olan Fédération Internationale du Sport Automobile (FISA) arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığı çözerek ilk Concorde anlaşmasını hazırladı. 1986’da Mosley, FISA Markalar Komisyon başkanlığına seçildi ve Dünya Motor Sporları Konseyi’nde dünya motor endüstrisini temsil etti. Daha sonra 1991’de FISA Başkanı seçildi. FIA’nın yeniden yapılandırılmasını planlamak için yakın bir şekilde birlikte çalıştığı FIA Başkanı Jean-Marie Balestre’nin Haziran 1993’te istifa etmesinin ardından FIA başkanlığına seçildi. Başkan olarak Mosley, FIA’nın motor yarışları dışında dünyada bir fark yaratması gerektiğine söz verdi ve yol güvenliğini ve yeşil teknolojinin kullanımını artırmaya başladı.

İlk yılında FIA Brüksel ofisini kurarak motor sporları ve FIA’nın Avrupa Birliği ülkelerindeki organizasyonlarında etkili oldu. Aynı yıl, Avrupa Parlamentosu Otomobil Kullanıcıları Arası Onursal Başkanı seçildi. Motor sporlarındaki başlıca güvenlik sorunlarını araştırmak ve bunlara çözüm bulmak için motor sporlarında önde gelen güvenlik uzmanlarını bir araya getiren Uzman Danışma Güvenliği Komitesi’ni kurdu. Bu sorunlar, 1994 yılında, üçlü dünya şampiyonu Aytron Senna ve Avusturyalı pilot Roland Ratzenberger’in öldüğü San Marino Grand Prix’sinde Formula 1’de meydana gelen kazalarla öne çıkmıştı. Bu ölümlerin ardından, Mosley sporda yaygın güvenlik reformu başlattı.

İki yıl sonra, 1996’da Mosley, FIA’nın AB çarpışma testi standartlarını 1974’ten bu yana ilk kez modernize etme ve güçlendirme kampanyasına öncülük etti ve Avrupa Parlamentosu’nda ön test ve 300 mm açıklık yan darbe testi gerektiren değişiklikler önererek kabul edildi. Avrupa Komisyonu tarafından son 20 yılın en uygun maliyetli yol güvenliği girişimi olarak tanımlanan bağımsız çarpışma testi organizasyonu olan Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programını (Euro NCAP) destekledi. Mosley, 1996’dan 2004’e kadar Euro NCAP Başkanı olarak kaldı. 1996’nın sonlarında Mosley, Formula 1 pist güvenliğinin geliştirilmesine odaklanan Formula 1 Güvenlik Komisyonu’nu kurdu ve ilk başkanı olarak görev yaptı.

1997’de FIA’nın Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınması için kampanya yürüttü. Birkaç yıl sonra, yolda ölümleri ve yaralanmaları azaltmak için bir strateji olan Formula Zero’yu başlattı. Motor sporları güvenlik sinerjilerini tanımladı ve ölüm veya yaralanmalara sıfır toleranslı bir yaklaşımı içeren yol güvenliğine bir yaklaşımın ana hatlarını çizdi. 2002 yılında Mosley, FIA Vakfı ve FIA ​​Akademisi’nin kurulmasını önerdi. Dünya çapında yol güvenliği, çevre koruma ve motor sporları güvenliğini teşvik etmeye odaklanan bir hayır kurumu olan Vakfın Mütevelli Heyeti’nde görev yaptı. FIA Akademisi, araştırmayı teşvik etmek ve yol güvenliğini artırmak ve çevreyi korumak için gerekli çerçeveyi oluşturmak için önemli projeler geliştirmek üzere oluşturuldu.

2004 yılında Mosley, genç yarışlardan üst düzey şampiyonalara kadar motor sporlarının tüm alanlarında güvenlik önlemlerini ve sürdürülebilirliği geliştirmek ve iyileştirmek için FIA Motor Sporları Güvenliği Enstitüsü’nün kurulmasını önerdi. FIA Başkanı olarak 1997, 2001 ve 2005 yıllarında her seferinde rakipsiz girdiği seçimlerde üç kez yeniden başkan seçildi. Sonunda 2009’da çekilmeye karar verdiğinde Mosley, Jean Todt’u halefi olarak onayladı ve kendisinden önceki bir çokları gibi, kısa bir süre sonra FIA’nın Onursal Başkanı seçildi. Mosley, karayolu güvenliği ve motor sporlarına yaptığı büyük katkılardan ötürü 2006 yılında başta ‘Chevalier de l’Ordre National de la Légion d’Honneur’ olmak üzere birçok hükümet ve endüstri ödülü aldı. Mayıs 2021’de 81 yaşında hayata gözlerini yumdu. | Kaynak; FIA, 25 Mayıs 2021 : 08.33

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top