Atilla Aytuğlu | Maratonda bir kamp sevdalısı

1991 Eylül Bolu doğumlu. Bolu’da doğdu, büyüdü, yaşadı, ikameti de Bolu’da. İstanbul serüveni üniversite ile başladı. Yedi Tepe Üniversitesi’nde makine okudu. Şimdi sahibi olduğu 4×4 Truck Costum’a, daha önce araçlarının aksesuarlarını yaptırıyordu, bir dostunun firmasıydı. Çocukluğundan beri balık ve doğa merakı olduğu için kitapları hep vardı. 2017’nin başlarında yeni Amarok aldı, Truck Custom’u aracına aksesuar yaptırmak için buldu. Önce ortak oldu, kısa bir süre dönem, sonra firmayı tamamen devralarak bu işe girdi. Pick-Up’ların modifikasyonlarını, kişisel tasarımlarını, üst yapılarını yapıyorlar. Yükseltmeler, jantlar, lastikler, vinç, sürgülü kabin, araç kaplaması, koltuk, döşeme, elektrik işlemleri, led’ler gibi.

Kendi ithalatı 2-3 spesifik ürünleri var ama bütün piyasadan da mal alıyorlar, özellikle bir markanın çatısı altında değiller. Marka olarak ağırlıklı Volkswagen çalışıyor, özellikle Amarok üzerinde iyi ve bilgili. Yanı sıra Ford ve Mercedes te çok yaptıkları araçlar. Genel olarak proje arabalar çalışıyorlar. Spesifik olarak basamak, cam rüzgarlık taktırmak için gelen çok müşterisi yok. Reklam yapmayı seven bir firma da değil, işyeri de zaten işlek bir yerde veya sanayide değil. Daha çok tanıdık vasıtası ve yönlendirmeler ile müşteri kendilerine ulaşıyor. Genelde yaptıkları arabalar full proje şeklinde oluyor. Yükseltmesi, kaplaması, vinci, bütün aksesuarları şeklinde komple proje halinde çalışıyorlar.

Aynı zamanda İstanbul bayisi olduğu İzmit’teki Arp Otomotiv’in sahibi Yasin Arapoğlu ile iş dolayısı ile arkadaş olduklarında, O’nun Transanatolia maratonuna katıldığını birkaç kez dinledi. Kendisinde dağ bayır kamp sevdası olduğu için, 2018’de maratona katılmak için çok heveslendi. 2018’de kayıt ta oldu ama çok yakın bir arkadaşının kına ve kız isteme tarihleri çakıştı. Nişanı start günü, düğünü ise finiş günüydü. Mecbur kaldı, kaydı iptal etti. Geçen sene de kayıt oldu, ücretini ödedi ama bu kez corona nedeniyle yarışın rotası değişince, istedikleri ve bekledikleri rota oluşturulamadığı için vazgeçti, iptal etti, iade aldı. Bu sene Nisan’da henüz daha yolun başı ama bir aksilik olmazsa bu kez katılacak!

Transanatolia’nın çok farklı bir duygu olduğunu herkesten duyardı. Yasin Arapoğlu, insanın hayatında bir kez dahi olsa katılması gereken bir organizasyon olarak söylüyordu. Transanatolia’nun organizasyon açısından çok kaliteli olduğu söyleniyordu. Bu nedenle de merak etmekteydi. Zaten bu araçların üzerinde doğada olmayı, kamp ve çadır yapmayı, farklı insanlarla tanışmayı, arazide kimsenin ayak basmadığı topraklarda yürümeyi, kimsenin gidemediği yerlere gitmeyi, yeni yerler keşfetmeyi çok sevdiği için, Transanatolia’yı başlı başına bir lütuf görüyor.

Maratonun mesafe ve parkuru çok uzak ve zor gelmiyor. Daha önce benzer kampları defalarca yaptı. Elektrik ve su olmayan yerlerde 3-5 gün, uçsuz bucaksız koylarda, dağ başlarında çok kamplar yaptı. Bu yüzden ne yoldan ne de zamandan çekiniyor. Navigasyon konusunda da tecrübesi var. Bolu’da kendi aralarında ufak çaplı offroadlara katıldı, bu konuda AVC’den de eğitim alacak. Maratonda bu yıl raid yarışacak, ama gelecek sene rallide yarışma niyeti var. Geçen senelerde Intercity Formula Pisti’nde ve Körfez Yarış Pisti’nde performans arabaları kullandı. Ayrıca bir de drift eğitimi aldı. Araba sevdası ise en baştan beri var, sadece offroadda yarış olayını lisanslı bir şekilde daha önce yapmadı. Ailesinin çekincesinden dolayı en başta çok girmek istemedi. İleriye dönük olarak belki ralli için bir adım olabilir.

Transanatolia’daki kopilotu aynı zamanda kız arkadaşı. Kendisi de Amarok kullanıyor. Dağ ve kamp seven, doğa ile çok barışık birisi, aynı zamanda hayvan sever. Çok meraklı, beraber de kamp ve offroad yapıyor, dağ bayır geziyorlar. O’nun için de ilk kez bir tecrübe olacak. Yarışın startı da arkadaşının doğum günü. Bu biraz da kendisine hediye gibi olacak. Starta küçük bir kutlama yapma düşüncesinde. Halihazırda çok yol yapan birisi. Ailesi Bolu’da işyeri İstanbul’da olduğu için, haftada iki gün mutlaka Bolu’ya gidip geliyor. Yolla ilgili bir sıkıntısı yok sadece kopilotu yedi gün boyunca bir şeyden rahatsız olabilir mi diye düşünüyor. Bu konuda kendisi için bir sıkıntı yok ama kız arkadaşı için biraz merak ediyor. Tecrübelilerden dinlediği kadarıyla çok güzel ve kaliteli bir ortamın kendilerini bekliyor olacağını düşüncesinde.

Asıl hobisi, balık. PickUp merakı da balıkçılıktan gelme. Pick Up, her zaman için balığa gidiş aracı. Transanatolia’ya 2020 model Ranger Raptor ile katılacak. Elbette standart değil, zaten özel yapılmış bir araba. Üstünde özel rezervuar süspansiyonlar ve  8 cm yükseltme var. Çamurlukları geniş, zaten bu işler için üretilmiş bir araç ama bunda da biraz değişiklikler yaparak aracı yaklaşık 9 cm yükselip, biraz speciallarla açılarını genişletti. Arkasına da bir çadır taktı, yanlarına webasto ısıtıcı aldı. Lastikleri değiştirdi, hem büyüttü, hem özel lastik koydu, daha da yapacak!

Bolulu, haliyle soğuk iklim insanı. İstanbul’dan t-shirt ile yola çıkıp, Düzce’ye geldiğinde aracın kliması sıcağa dönüp üzerine bir şeyler aldığı, Bolu’ya vardığında ise ya kar ya yağmurla karşılaştığı çok oldu. İklim konusunda bir problemi yok, son hafta sonu da Mudurnu’da kamptaydı, hava 2 dereceydi, karlıydı. Daha öncesinde bir haftalık Karadeniz turu yaptı, Artvin’e kadar gitti, yaylaları gezdi, Karagöl’e gitti, sınıra kadar iki kez tur yaptı. Maratonda gidilecek rota bu gittiğinden çok farklı, bambaşka. Çok heyecan verici geliyor, çünkü dağ ve bayırlardan gidilecek.

Navigasyonu profesyonel anlamda hiç kullanmadı, öncesinde Seben’deki traillerde kullanmışlığı var ve maratonda yol kaybedeceğini de çok düşünmüyor. AVC’de alacağı eğitim sürecinde özellikle navigasyon kullanımı konusundaki sorularına cevaplar bekliyor. Kopilotu da kendisi de daha önce böyle bir maceraya katılmadı.. Yol notlarını okumayı, navigasyon kullanmayı birlikte öğrenecekler. Çocukluğundan beri araba işinin içinde olduğu için, mekanik konusunda oldukça bilgili. Aynı zamanda son 3-4 yıldır bu işin içinde olduğum için, mekanik konusunda bir sorunla karşılaşırsa müdahale edebileceğini düşünüyor.

Aydın Hoşgör, 19 Nisan 2021, 11.20

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top