Pandeminin Bodrum sınavı

ARB Başkanı Murat Güray’ın Bodrum Bodrum dizeleriyle başlamıştı, Bodrum macerası. Pandemi dönemi organizasyon yapılamamış olması, sezon öncesi hem antrenman hem de mükemmel bir test imkanı sunuyor olması ve tabi ki organizasyonun Bodrum’da yapılıyor olması gibi bir çok etken birleşince, ortaya yüksek sayıda katılımlı güzel bir yarış çıktı.  Diğer taraftan, kayıt sayısı starta ulaşır mı diye merak etmiştim ulaştı. Yüzü aşamadı ama ilk defa yapılan bir organizasyona göre rekor sayıda araç ve sporcu katıldı.

Bu kadar aracın taşıma operasyonu çok zordur. Buna rağmen hatasız bir iş yapılarak kimsenin canı sıkılmadı. Sosyal medyadan anlaşıldığı üzere sporcularda memnuniyet oranı oldukça yüksek. Sonuç olarak yarış kimine göre beklendiği gibi, Kimimize göre ise beklenenin ötesinde başarılı bir organizasyon oldu. Organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım.

Yarış, pandeminin en zor zamanlarına denk gelmemiş ve seyircili bir yarış olsaydı, hafızalarda daha da farklı yer edeceği kesindi. Nasip bir sonraki sezona artık. Kim bilir belki 2022 sezonu Ulusal Bodrum Rallisi ile başlar.

*****

Mıro’nun otomobil sporları ile imtihanı

Yarışın sonunda yaşanan olaylar sporun her kesiminden hemen herkesi üzdü. Konunun izah edilebilir hiçbir yanı yok. Mustafa Üstündağ’ın Cüneyt Özdemir ile yaptığı canlı bağlantıyı dikkatlice izledim.  Kafamdaki soru işaretleri hemen hemen cevap buldu diyebilirim. Bir defa Üstündağ’ın konuştukları ile jest ve mimikleri tutarsız.

Derin bir suçluluk psikolojisini temsil eden üslubu ile baştan sona mağduriyet sergileyen açıklamaları haksızlığının en net göstergesi. Arkadaşları etapta kalmış olabilir. Bu sporun en doğal senaryolarından sadece biri. Biz geçtiğimiz sezonlarda yoldan çıkan sporcunun ya da etapta görev alan gözetmenin bariz unutulduğu yarışlar gördük. Oralarda kimse olay çıkartmamışken burada böylesine gündemi meşgul edecek ve organizasyona gölge düşürecek bir harekette bulunmak burada olduğu gibi herkesten çok kendilerine zarar verecektir. Başarılı bir işe gölge bırakan olaya karışan ünlü ünsüz bütün eşkıyaları kınıyor, olayda zarar görenlere şifa diliyorum.

*****

Organizatör güvenliği

Otomobil sporlarında yarışmacı güvenliği genel olarak homolige olmuş ve uluslararası standartlara tabi araç ve kıyafetlerden oluşan bir unsur. Seyirci güvenliği organizatörün etap içinde tehlikeli olabilecek noktalarda alınan her türlü önlemi içeren bir dizi tedbirden ibaret.

Bodrum Rallisi’nden sonra şimdi de organizatörün güvenliği kavramı ile tanışacağız gibi. Öyle ki bu kadar komplike ve çok sayıda insanla yapılan organizasyonlarda, her türlü itirazın ve uyuşmazlığın kavgaya, arbedeye taşınabileceği noktalarda yeni bir güvenlik planı oluşturulabilir. Özellikle belli alanlara insanların silahla, delici ve kesici aletlerle giremiyor olması lazım. Sezon sonunda federasyon güvenlik konusunu değerlendirirken bununda üstünden geçse fena olmaz.

Belki yarış merkezleri güvenlik personeli ile korunabilir, servis alanı dahil her türlü probleme açık alanların giriş ve çıkışı xray cihazı ile yapılabilir. Bu arada bu yazdıklarımı biz açık hava etkinliklerinde yapıyoruz. Yani tabi ki bir maliyeti var ama hem işin ciddiyeti artmış oluyor, hem de organizatör olarak içiniz rahat ediyor.

*****

Yazmadan edemeyeceğiz

Geçtiğimiz sezon vaka sayıları binli, vefat sayıları çiftli rakam iken, açıklanan yarışların iptal edilmemesi gerektiğini defalarca yazdım. Bugün ki rakamlar ortada. Vefat sayısı iki yüzleri vaka sayısı altmış binleri geçmiş,

Seksen dört kayıtlı bir ralli organize oldu. Şimdi kim bana geçtiğimiz sene ki iptal gerekçesini adam akıllı anlatabilecek?  Bu yarış savunduğum tezin de en güzel ispatı oldu. Bodrum Rallisi’nin bana göre en güzel yönlerinden biri de işte bu durum.

Açıklama derken… Cüneyt Özdemir yayında Mustafa Üstündağ’a soruyor… “Arkadaşınızın silahla oraya gelmesi ne kadar normal?”. O da cevap veriyor. “Birini vurmak istese, kendi arkadaşını mı vururdu?” diye. Hani cevap verecek kişiler “murovari” cevap verecekse kalsın. Benimkisi bildiğim cevabı mertçe söyleyip söyleyemeyeceğinizle ilgili.

15 Nisan 2021 : 09.40

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top