Dün dündür, bugün bugün

12 Mart 1971’de ordu ikinci defa, bu sefer bir muhtıra ile Türk siyasetine el atmak ister. Oysa ki meclis bu defa askerlerin emirlerini uygulamaya hiç de niyetli değildir.

Askerler, görev süresi biten Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın yerine Genelkurmay Başkanı Faruk Gürler’in seçilmesini istemektedirler.

Oysa meclis çoğunluğunu elinde bulunduran iki partinin lideri, Demirel ve Ecevit’dir ve bu duruma izin vermek istemezler.

Siyasetin en önemli gündemi bu durum iken Faruk Gürler’in yerine Genelkurmay Başkanı olan, Semih Sancar ile Demirel’in gizlice görüştüğü söylentisi ortaya atılır.

Gazeteciler, Demirel’den hayır cevabını alınca Semih Sancar’a giderek “Efendim siz her parti lideriyle görüşüp de Sayın Demirel ile görüşmediniz mi?” diye sorarlar. Sancar ise buna karşılık “Hayır canım, dün görüştük ya!” diyerek ağzından sırrı kaçırır.

İşte Demirel bunun üzerine gazetecilere o meşhur sözü fısıldar: ”Efendim dün dündür, bugün bugündür. ”

İşte yüzümüzü gülümseten bu söylem ülkemizin birçok alanında kullanılmaya uygun bir deyim haline geldi.

Gelelim konuya…

Geçtiğimiz sene vaka sayıları ile bu seneyi ve insanların beklentilerini kıyaslamak istedim. Kasım ayında takvimin iptal edildiği günlerdeki vaka sayılarına basit bir arama ile ulaştım. Mesela 18 Kasım 2020’de hasta sayısı 4215 vefat sayısı 116 imiş. O gün sporumuzun değerli ismi ARB Başkanı Murat Güray özetle “malesef bu şartlarda yarış imkansız, birkaç günde vaka sayıları katlanınca yasaklar geldi ve bu yasaklar hafta sonu bir organizasyonu imkansız hale getirdi, yarışın yapılacağı Kocaeli pandemi konusunda en kötü durumdaki illerden biri…” şeklinde bir gönderi paylaşmıştı.

Tabi ki haksız da değildi. Durum da rakamlar da federasyonun çaresizliği de ortada idi. Bugün ise vaka sayısı 29.762 vefat sayısı ise maalesef 146.

Bir gün önce de ondan daha önce de rakamlar bundan çok farklı değil. 24 Mart 2021 tarihli şu renkli güncel koronavirüs haritasına baktığımda o gün yarışın iptal edildiği Kocaeli de, bu gün yarışın yapılacağı Muğla ili de aynı şekilde turuncu.

Şimdi ben Bodrum Rallisi ve devam eden bütün yarışların mutlaka yapılması gerektiğini savunuyorum. O gün ki yazılarıma buradan da ulaşabilirsiniz. O günde takvimin açıklandığı şekilde istenirse yapılabileceğini paylaşmıştım.

Sorum şu;

O günlerde hem vaka hem de vefat sayıları bu güne göre oldukça düşük iken yarış yapılamamış olması başka hangi durum ile açıklanabiliyor. Değişen artan sayılar dışında nedir? Hastalığın bulaşıcılığı düştü desem o da değil, mutasyon durumunu da hesaba kattığınızda olay daha da içinden çıkılamaz bir hal alıyor.

İşte burada Demirel’in yukarıdaki sözü aklımdan çıkmıyor. Dün dündür, bugün bugün.

Diğer bir taraftan 24-25 Nisan 2021 tarihleri arasında Eskişehir Rallisi var. Hem de yine ERT’ye puan veriyor. Yani uluslararası. Mahalli Bodrum Rallisi’nin ilk haberi 23 Şubat tarihinde yani yarıştan bir buçuk ay önce yapılmıştı.  Uluslararası Eskişehir Rallisi ile ilgili haberler acaba yarıştan kaç gün önce yapılacak? Ya da kaç saat?

Sağlıcakla kalın.

26 Mart 2021 : 08.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top