“Hayal kırıklığı, felaket değil”

Toyota takım patronu Jari-Matti Latvala, Hyundai’deki mevkidaşı Andrea Adamo’nun hayal kırıklığı yaratan Monte Carlo Rallisi’nin ardından yaptığı açıklamanın bir benzerini Toyota’nın Arctic Rally Finlandiya rallisi sonrası yaptı ve ikinci ayak yarışının bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi, ancak bir felaket olmadığını vurguladı. -25C’de test yaptıktan sonra 25 derece daha sıcak koşullarda ralli yapmanın Yaris WRC’nin kurulumunda büyük hasara yol açtığını ve bunun Monte Carlo’daki ilk ayak başarısının ardından galibiyet serisini koruyamamalarına neden olduğunu belirtti.

Toyota’nın 2017’de Dünya Ralli Şampiyonası’na geri dönmesinden beri Finlandiya’da hiç yenilmediğini düşünüldüğünde bu durum özellikle sinir bozucuydu. Beklenenden daha sıcak olan koşullar, Toyota’nın, daha sert bir buz tabanına dayanma planları gereği gereğinden daha sert kurulumu anlamına gelmişti. Kalle Rovanpera Toyota’nın en iyi performans gösteren ikinci pilotuydu, ancak 20 yaşındaki genç rallici aracındaki denge eksikliğinden şikayet etti. Takım arkadaşı Elfyn Evans ise en hızlı zamanları yaptı, ancak ikinci ayakta kar ve buz altından çamurlar görünmeye başladığında etaplarda daha fazla zorlayacak güveni bulamadı. Arctic Rallisi öncesinde şampiyona lideri olan Sébastien Ogier, Yaris WRC’sini Cumartesi gününün son etabında bir kar kümesine takılıp yarış dışı kaldı. Takım patronu Jari-Matti Latvala, “Finlandiya’da olduğumuz için daha fazlasını bekliyorduk” dedi.

Jari-Matti Latvala, “bazen evinizde galibiyet alamazsınız. Bunu Volkswagen’den hatırlıyorum. Her yerde çok başarılı olduk ama evde değil. Kendi toprağımızda kazanmayı bekliyorduk ve bu açıdan sonuç biraz hayal kırıklığı oldu. Ama Kalle çok iyi bir iş çıkardı ve bunu yaparak şampiyonalara liderlik etmemize yardımcı oldu, bu önemli. Sonucun bir felaket olduğunu düşünmüyorum. Sanırım şartlar konusunda şanssızdık. Testimizde çok fazla eksi sıcaklık vardı” diye konuştu. Hyundai de aynı dondurucu koşullarda test yaptı, ancak Latvala, Ott Tänak ve Thierry Neuville’in Arctic Rallisi’nde, Lapland’la benzer koşulların olduğu Otepaa Kış Rallisi’nde i20 Coupe WRC’ler ile 1-3 bitirmelerini anımsattı, Toyota’nın aksine Hyundai’nin Lapland’daki beklentileri aştığını belirtti.

Latvala, “çok, çok soğuk koşullar olduğunda, çivileri buzun içinden geçirmek daha zor,  çünkü çok katı buz. Daha sıcak olduğunda, saplama daha yumuşak buzun içinden daha kolay geçer. Buzlu koşullarda arabanın biraz daha dengeli olması gerekiyor, çiviyi buzun içinden geçirdiğinizde kavrama iyi. Yaptığımız buzlu şartlar için daha sert bir araba alabilirsiniz ama sıfıra yaklaştığınızda biraz daha yumuşak olması gerekiyor. Sanırım hatamızın olduğu yer burası” diye özetledi. Finli direktör, “kazanmak isterdik, ancak bazen evinizde galibiyet alamazsınız. Bunu, Almanya Rallisi’nde kazanmaya çalıştığımız Volkswagen günlerinden hatırlıyorum. Hepimiz, 2013’te yoldan çıkıyorduk. Her yerde çok başarılı olduk ama evde değil. İnsanlar bunun komik tarafını gördü. Ama 2014’te de kazanamadığımızda, artık komik değildi. Volkswagen’e evde sonucu ancak 2015’te verebildik. Bazen iyi olması gerektiğini düşünseniz bile işler o kadar kolay gitmez” diye konuştu. Latvala’nın yönetiminde Toyota bu yaz Jyvaskyla’da düzenlenecek olan WRC ayağı Finlandiya Rallisi’nde değişiklik yapmak için bir şans daha yakalayacak. | 14 Mart 2021 : 14.35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top