Dünya Rallikros Şampiyonası’ndaki dönüşüm ve Türkiye

Avitaş Motorsport Sportif Direktörü Halid Avdagiç, yeni sezon öncesinde dünya rallikros şampiyonasındaki sınıflandırmaları ajans okuyucuları için değerlendirdi. “Dünya RalliKros Şampiyonasındaki dönüşüm ve Türkiye” başlıklı değerlendirmesi şu şekilde;

FIA şemsiyesi altında bugün itibariye 5 farklı Dünya Şampiyonası var:
FIA Formula One Dünya Şampiyonası
FIA Dünyya Ralli Şampiyonası
FIA Dünya Endurance Şampiyonası
FIA Dünya Rallikros Şampiyonası
FIA Formula E Dünya Şampiyonası

2014 yılından itibaren IMG tarafından organize edilen (WorldRX) Dünya RalliKros Şampiyonası’nda Avitas Motorsport olarak aktif rol aldık. Türkiye’de tasarlayıp ürettiğimiz SuperCar Lites yarış otomobillerimiz ile WorldRX içinde RX2 yarış serisini 2014 – 2020 yılları arasında yürüttük.

FIA’nın elektrikli RX şampiyonası için açtığı ihale ile SuperCar Lites otomobillerinin elektrikli versiyonu gündeme geldi. Formula e tecrübesi olan İspanyol QEV firması ile yapmış oluğumuz iş birliği ile FIA’nın yeni oluşturduğu RX2e elektrikli yarış otomobilinin tasarımını ve ilk prototipini 2020 yılı içinde tamamladık ve testlerini yaptık.

Şu an için 20 adet otomobilin üretimi ve teslimat süreçleri devam ediyor. Dolayısı ile Avitas Motorsport olarak önümüzdeki dönem için Dünya RalliKros Şampiyonası’ndaki elektrikli serisinin en önemli paydaşı olmayı başardık. Dünya RalliKros Şampiyonasında 2021 itibariyle yeni bir organizatör devreye giriyor olacak. Hem yeni  organizatör, hem de elektrikli otomobillerin de devreye girmesi ile FIA şampiyonada yarışacak sınıfları yeniden tanımladı:

RX1: (Eski adı ile SuperCar: İçten yanmalı motorlu 600 BHP ve 4WD)
RX2e: (SuperCar Lites otomobillerinin yarıştığı RX2 sınıfının elektrikli versiyonu: 335 BHP ve 4WD)
RX3: (Eski adı ile S1600: İçten yanmalı motorlu ve FWD)

Yeni dönemde ayrıca RallyX – Nordic Şampiyonası devam ediyor olacak. 2013 yılından buyana bulunduğumuz Amerika pazarında ise Travis Pastrana ile yapmış olduğumuz işbirliği sayesinde Nitro RallyCross – NRX Şampiyonasında SuperCar Lites otomobillerimiz ile yarışmaya devam edeceğiz.

Tüm bu süreçlerin içinde aktif olarak yer alırken içerden ve dışarıdan bir çok engellemeler ile karşılaştık. FIA’nın en üst kurullarına kadar çıkıp projemizi savunduk. Bu süreçler sonunda FIA RX2e projesinin temel paydaşı olduk. Türkiye’de ise yarıştırılmamak için farklı yönetimlerden farklı farklı engeller ile karşılaştık. En son yayınlanan kurallar ile RWD ve 1.998cc motor hacmindeki Control 2 otomobilimiz ile TRX şampiyonasında WRC’ler ile aynı Kategoride yarışmamız uygun bulundu.

Neyse ki biz hancıyız. | 14 Mart 2021 : 15.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top