Andros elektrikle büyüyor

Buz yarışı kavramı, motor sporları dünyasında hiçbir şekilde yeni değil, ancak bunu herkesten daha iyi yapan bir ülke varsa, o da Fransa. Otuz yılı aşkın bir süredir, 2020’den beri tamamen elektrikli olan Andros Kupası, her biri yarıştaki en şaşırtıcı manzaraları ile diğerlerine karşı benzersiz atmosferi solumak isteyen hevesli hayranları ve sürücüleri çekiyor. 2020’de e-Trophy Andros olarak yeniden adlandırılan Andros Trophy’nin kökeni, yaratıcısı Fransız Ralli Kros Şampiyonu Max Mamers sayesinde rallycross’a dayanıyor. Mamers, Andros’un başkanı Frédéric Gervoson ile birlikte 1990 yılında Andros Trophy’yi dünyanın en iyi sürücülerini bir araya getirmek ve Mamers’ın sofistike otomobiller, ateşli bir halkın önünde diye tanımladığı şekilde birbirlerine karşı rekabet etmek amacıyla kurdu. Ne yazık ki, Covid-19 salgını ve ardından şu anda Fransa’da ülke çapında sokağa çıkma yasağı nedeniyle, Andros Trophy hayranları, Serre Chevalier, Isola 2000, Super Besse kayak istasyonlarında bir araya gelemedi.

Bir aile şirketi tarafından işletilen DA Racing takımıyla 2016-2019 yılları arasında üst üste dört Andros şampiyonluğu kazanan Jean-Baptiste Dubourg, elektrik gücünün devreye girmesiyle şampiyonluğun yeni bir hayat kiraladığına inanıyor. Dubourg, “elektrikli arabalara geçtiğimiz için şampiyonluk çok daha yakın. Geçmişte, daha iyi bir motora veya daha iyi mekaniklere sahip olsaydınız biraz daha fazla avantajınız olabilirdi, ancak şimdi mekanikçilerin otomobille yapabileceği çok daha az şey var ve esasen sürücüye kalmış, bu harika bir şey. Bu yıl çok daha az sayıda sürücü çok sayıda yarış kazanıyor evet ama belki de istisnayım çünkü şimdiye kadar üç tane kazandım ve genelde durum böyle değil. Yani artık çok daha açık” dedi.

Yeni elektrikli otomobillerin teknik özellikleri, parkurun genellikle sıkı ve kıvrımlı doğasında gezinmek için gereken sürüş tarzına benzersiz bir boyut kattığından, elektrikle çalışan makinelerle neler yapılabileceğinin harika bir örneği. Buz üzerinde yarışmanın konsepti bu; kaygan, teknik virajları almaya yardımcı olmak için otomobilin özellikleri sadece dört tekerden çekişle değil, dört tekerden yönlendirilerek de koşullara uyarlanmalı. Her araba aynı zamanda lastik başına 250 saplama ile donatıldı ve yaklaşık 1180 lb / ft tork üreten 340bhp’lik bir batarya ile çalıştırılıyor. Renault, Peugeot ve Audi gibileri akülü güç aktarma organları ile temsil edilse de, otomobillerin kendileri 1130 kg’lık ortak Andros Sport 01 şasisinin etrafına inşa edilmiş silüetler. Boru şeklindeki şasi, Fransa’daki Magny-Cours pistindeki Techno Pole’de bulunan Exagon Engineering tarafından tasarlanarak üretildi. 2005’ten beri Andros Trophy’de yarışan Dubourg gibi biri için, önceki yılların içten yanmalı arabalarına alışmış olan yeni elektrikli arabalara uyum sağlamak başlangıçta zor bir görev. Dubourg, “Geçen yıl arabaları sezonun açılış yarışından sadece 15 gün önce teslim aldık, bu yüzden onu test etmek ve arabanın nasıl davrandığını anlamak bizim için gerçekten kısa bir süre oldu” dedi ve ekledi; “neredeyse bir yıl hazırlık yapmış olan bazı rakiplerimizle karşılaştırıldığında biraz deneyimsizdik ama ilk yıl otomobille çalıştık ve ondan elimizden geldiğince yararlanmaya başladık ve bu sezon en çok çıkardık.”

Altı yarışta üç galibiyet alan Dubourg, sezonun son turuna doğru en üst sıralarda, en yakın rakibinden 25 puan uzakta ve WTCR Şampiyonu Yann Ehrlacher’dan 25 puan uzakta. Buz yarışında görece yeni bir oyuncu olmasına rağmen, Ehrlacher’in Andros Trophy ile olan bağlantısı, WTRC şampiyonu arkadaşı ve buzda 10 şampiyonluk kazanan amcası Yvan Muller sayesinde çok daha yakın. Ehrlacher, sezon dışı yarış susuzluğunu gideren yetenekli bir sürücünün klasik bir örneği, ancak Alsacian güçlü bir rakip ve Andros’un doğasından keyif alıyor. Ehrlacher, “Benim için Andros Trophy, kışın yarışmaya devam etmek için harika bir yol. Elektrikli ve muhtemelen gelecekte yarışmanın yolu bu, bu yüzden bu arabaların nasıl çalıştığını öğrenmek güzel ve tabii. Bu arabalarda nasıl yarıştığımıza da benziyor. Biraz dirsek dışarı, zorlu yarış, onu benim için gerçekten ilginç kılan şey bu. Bunu akılda tutarsak, pist yarışına benzemiyor, bu yüzden Yvan elinden gelen tüm tavsiyeleri vermeye hazırken, seviyemin doğru olduğundan emin olmam gerekiyordu ve çok şükür ki yaptığım ilk yıl oldukça iyi gitti” diye konuştu. Andros Trophy, hayatın her kesiminden yıldızları çekme konusunda hünerli ve bu gerçekten şampiyonluğun en iyi kısmı: Ne alacağınızı asla bilemezsiniz. Sezon dışı uzun buz yarışı bir kez daha başlamadan önce, Cuma ve Cumartesi öğleden sonra yarış ile Val Thorens’te iki tur tekrar yapılacak. | Kaynak; Dirtfish, 31 Ocak 2021 : 20.33

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top