Pirelli Monte Carlo’da yeni bir dönem başlatıyor

FOTOĞRAFI BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNİ TIKLAYIN.

Pirelli, 2021 sezonunun açılış yarışı olan Monte-Carlo Rallisi’nde FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın 2010’dan bu yana ilk kez üst sınıfa özel lastik tedarikçi olarak geri dönüyor. Bu yıl 110’ncu yılını kutlayan ralli, Fransız Alpleri’nin asfalt yollarında karşılaşılan çoğu zaman değişken hava koşulları nedeniyle, dünyanın en zorlu yarışlarından biri. Pirelli’nin Monte Carlo için hazırladığı lastiklerde ilki ‘P Zero RA’.. Pirelli’nin kuru veya nemli yollar için tasarlanmış asfalt ürünü, yalnızca Monte Carlo Rallisi ve daha düşük sıcaklıkları için süper yumuşak bir bileşim halinde tedarik ediliyor. Ayrıca sezon boyunca asfalt olaylarında görülebilecek yumuşak bir hamur da mevcut. Bir diğeri ‘Sottozero STZ-B’ ise Rallye Monte-Carlo’nun karışık koşulları göz önünde bulundurularak tasarlanan ve iki özellikte gelen çivili veya çivisiz bir kış lastiği.

Pirelli ralli yöneticisi Terenzio Testoni “Bazı yepyeni lastik konseptleriyle parkurlara geri dönmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Önceki tüm ralli başarılarımız ve bilgi birikimimiz bu en yeni nesil lastiklerin geliştirilmesinde kullanıldı. Monte-Carlo, ekiplerin tek tek etaplar yerine tüm ayaklar için en iyi seçimi yapmayı düşünmek zorunda oldukları lastikler için yılın en zorlu rallisi. Bu yıl, Covid ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle iş daha da zorlaşıyor, bu da şimdiye kadarki en tahmin edilemez Monte Carlo’lardan birini gördüğümüz anlamına gelebilir” dedi.

Pirelli, Rallye Monte-Carlo’ya 3200 civarında lastik getirecek. Bunlardan 800’ü WRC’ler için. 10 WRC ekibinin her biri, ralli sırasında 34 adet lastik kullanabilecek, 80 lastik tahsisine sahipler. Bunlar, 24 P Zero RA süper yumuşak, 20 P sıfır RA yumuşak, 24 Sottozero STZ-B çivili, Çivisiz 12 Sottozero STZ-B. Pirelli, bu sezon da sadece İtalyan şirketi tarafından tedarik edilen WRC 2 ve WRC 3 şampiyonalarındakiler de dahil olmak üzere diğer 35 ekibin 4ED araçları için de lastik tedarik edecek. Pirelli, rallide tesisatçılar ve mühendisler dahil 27 personel bulunduracak. 258 kilometrenin biraz altında olan bu yılki Monte-Carlo, şimdiye kadarki en kısa program olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte, daha az yoğun olmayacağını vaat ediyor.

Lastik stratejisi neden önemli? Kuru asfalt, buz ve kar bölümleri genellikle tek bir aşamada mevcut olduğundan, her zaman doğru lastiğin üzerinde olmak imkansız. Her takımdaki rota belirleme ekiplerinin ve özel meteorologların yanı sıra Pirelli’nin deneyimli mühendislerinin yardımına sahip olsalar bile bu durum sürücülerin hizmetten ayrılacak doğru kauçuğu bilmelerini çok zorlaştırıyor.

Nelere dikkat edilmeli? Fransa’da ülkenin Covid-19 kısıtlamalarının bir parçası olarak her gece sokağa çıkma yasağı, ralli programının her gün birkaç saat ileri kaydırıldığı anlamına geliyor. Sonuç olarak, bu yıl gece geç saatlerde etaplar yok, ancak bunun yerine hem Cuma hem de Cumartesi günleri şafaktan önce etaplar olacak. Bu saatte sıcaklıklar hızla değişebilir ve bu da lastik seçimlerini daha da zorlaştırır. Önemli bir etap La Bréole-Selonnet, Cumartesi sabahı 06: 30’da, ardından yine öğlen saatlerinde ekipler güneye Monako’ya gitmeden önce. Rallinin en yüksek noktasına, deniz seviyesinden 1325 metre yüksekte erken tırmanıyor. Efsane rallici Juha Kankkunen, “Monte için mükemmel lastik diye bir şey yoktur. Yalnızca en az en kötü uzlaşma” diyor. 1980’lerde, Lancia Monte’de lastik seçimine yeni bir çözüm buldu. 1983 etkinliğinde, bir yarışın ortasında yumuşak arka asfalt lastikleri çivili lastiklerle değiştirerek, özellikle Pirelli tarafından iki tekerlekten çekiş 037 için geliştirilmiş olan F1 tarzı pit stoplar yaptı.
Pirelli Media, 18 Ocak 2021 : 22.12

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top