Kafamda deli sorular…

Geçtiğimiz günlerde federasyon yönetimi ile sporun diğer paydaşları arasında zoom platformu üzerinden toplantılar organize edildi. Bunlar arasında arka planda en çok konuşulanı sporcularla birlikte yapılan toplantı oldu. 160 lı sayılarla başlayan toplantı yaklaşık bir buçuk saat sürdü ve 130 lu sayılarla son buldu.

Baştan yazayım. Eleştirdiğim federasyon ve yönetimi o gün benimde oy verdiğim, bu gün seçim olsa (çok aksi bu durum olmadıkça) yine oy verebileceğim insanlar. Ben eleştiriyorum, gitsinler diye değil işlerini düzgün yapsınlar diye, algıyı da itibarı da düzgün yönetsinler diye eleştiriyorum. Yoksa gelenin gideni arattığı bu çağda önce elimizdekilere doğru yolu göstermek bana göre daha mantıklı.

Ben yanlış gördüklerimi bu zamana kadar daha yumuşak bir dille eleştirdim. Şimdi biliyorum biraz sert olacak ama bir özeleştiri yaparlar da küçük şeylerle her zaman mutlu olan bir avuç insandan oluşan camiamız, dolayısıyla sporumuz kazanır.

*****

Yağız 2020 Şampiyonu mu değil mi?
Başkaları gibi lafı evirip çevirmeye niyetim yok. 2020 yılı için bir takvim açıklandı ve federasyon takvimi uygulamayı başaramadı. Biliyoruz ki Transanatolia için Aydın Milletvekilimiz Bekir Kuvvet Erim devreye girerek yarışın yapılması için gerekli izinlerin alınmasını sağladı ve Transanatolia gayette güzel bir şekilde organize edildi. Siz Transanatolia sonrası Covid19 nedeniyle bir rahatsızlık geçiren yarışmacı, görevli gözetmen duydunuz mu ben duymadım.

WRC, tarihine çok az kala onaylandı ve organizasyon sorunsuz bir şekilde yapıldı. Fakat gelinen bu noktada bizim Türk takım ve pilotlarımız figüran olarak kullanıldı. Takvimde zorunlu yarış olarak açıklanan ilk iki yarışın devamı gelmedi. Kimse hastalıklı pandemiydi diye çırpınmamalı. Aslolan yönetimin söylediği mi olmalı yoksa herkesin gördüğü mü?

Gelelim Yağız’a. Yapılamayan üç yarışın etaplarının 60’ar Km.’den oluşacağı açıklanmıştı. Yani koşulamayan etap kilometresi 180. WRC’de koşulan ilk iki yarışım kilometresi ise 200’ün üzerinde. Evet kural yarış sayısına bakar ama kurallarda federasyonun verdiği sözü tutamayacağı durumlarda nasıl bir yol ileneceği yazmıyor.

Şimdi kilometreye bakınca Yağız Avcı 2020 şampiyonu mu değil mi? Şampiyon değil ise suçu Türkiye’de yarışmak mı? İki sorudan birini doğru cevaplamaları yeterli istenilen sorudan da başlanabilir.

Bu arada madem sporu bu kadar sahiplenen bir milletvekilimiz var neden bizim takvimin onaylanması konusunda kendisinden yardım istenmedi. Ya da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na geçtiğimiz yıl onaylanmayan takvim ne zaman onay için gönderildi?

*****

İtibar yönetimi 
Merak ettim, WRC ve Formula 1 yapılınca ülkemizin itibarı yükseldi mi? Hayır. Peki ülkede sporumuzun itibarı yükseldi mi? Hayır. Sporumuz, sporcular ve diğer paydaşlarının gözünden bakınca daha itibarlı bir yere geldi mi? Sanırım hayır. O zaman bir soru da buradan geliyor bu yarışlar kimin itibarını yükseltti? Kime karşı? Neden?

*****

2020 sezonu başarılı mı geçti? 
Bence evet 2020 sezonu içinde bulunulan virüse rağmen başarılı geçti. Kim açısından, Formula 1’de yarışan pilot ve takımlar açısından. Başka? WRC’de puan almak için mücadele veren herkes için. Başka? Bu iki yarışın promotörler için.

Peki ulusal ve amatör ayırmadan yazıyorum ralli?
Drift, Karting ve son dakika iptal ettiğiniz pist?
Off Road ve Baja?

Öyle ya ne sen sor ne de ben söyleyim.

*****

DOSFED ve FTA
Bu sene öyle görünüyor ki TOSFED kabuğunu kırdı ve DOSFED gibi yani Dünya Otomobil Sporları Federasyonu vizyonuyla hareket etti ve başarı çizgisi olarak da pandemiye rağmen organize edilen başarılı yarışları örnek aldı.

O zaman FIA’da FTA olsun ve Federation Turkish Automobile olarak yeni bir isim alsın ve ulusal mahalli takvimlerimizi organize etsin. Yoksa kimsenin sahipleneceği yok.

*****

Mümtaz Başkan?
Mevcut Başkanımız Eren Üçlertoprağı zoom platformunda yapılan toplantıda kendisini eski başkan Mümtaz Tahincioğlu ile kıyaslamış. Formula 1’de kimse onu görmez iken mevcut başkan pistin, dolayısıyla yarışın (izin verilebilen) her yerinde imiş. Hakkaten de öyle. Ama bu başarı mıdır? Eskiden Mazhar Demiralp vardı gözetmenin görevlinin aldığı nefesten haberi olan. Yıllarca bırakın yuhalanmayı vefatından sonra bir satır kötü yazı bile göremezsiniz. Metin Çeker vardı, sportif olarak bu işin kitabını yazmış yemiş yutmuştu. Ayrıca o yarışlarda bizlerde görev aldık Mümtaz Başkan vardı ama nasıl? Olması gerektiği gibi idi.

Bu işte herkesin yeri ayrıdır. Her başkanın kabiliyetleri de hataları da şahsına münasırdır. Ama birisi kendini Mümtaz Başkanla kıyaslayacaksa önce Mümtaz Başkanın hangi şartlarda nelere imza attığına da bakmak lazım. Ben yazmaktan sıkılmam ama siz okumaktan sıkılırsınız o dönemki yapılanlar adına.

*****

Son sorum Murat Güray’a
Murat abi ve Murat abi gibi sporda çıkarsız abilik yapanlar aslında sporun da balans ayarını yapanlardır. Biliyorum ki Murat abi kimseyi kırmadan yapıcı bir şekilde sporcunun da yöneticinin de mutlu olduğu bir sezonu amaçlıyor. Eminim yakında özellikle amatörlere yönelik çeşitli kolaylıklar da yine Murat abinin de değerli katkılarıyla açıklanacaktır. Fakat!

Sevgili Murat abi, diğer bir yandan da sporun değerli yöneticilerine “Beyler… Arkadaşlar… Geçtiğimiz dönemi öyle ya da böyle atlattık. Ortada ne olursa olsun açıklanmış, ertelenmiş ve yapılamamış bir takvim varken bırakalım 2020 ile ilgili başarı nidaları atmaya 2021’de krizi nasıl daha düzgün yönetiriz ona bakalım. Ulusalından mahallisine, amatöründen duayenine herkes marş basmayı bekliyor. Demesi gerekli diye düşünüyorum.

Çünkü birçok sporcunun aklında olan, kiminin dilinin ucunda olupta olası bir baskıdan korkan bu durumu spor adına Murat abi rahatlıkla söyleyecektir.

*****

Ve Halid Abi…
Son sözüm de sevgili Halid abiye. Halid abi öncelikle bu arkadaşlara şans vermeliyiz bence. Pandemi onların en büyük şanssızlığı oldu. Geçtiğimiz yılı ben ders alma yılı olarak görüyorum ve ümit ediyorum ki ders alıp daha doğru ve basiretli bir yönetim sergilenecektir. Aksi takdirde seçim de değişimde kolay zaten. Bunun önüne ne seçim öncesi verilecek olan destekler ne de sağdan soldan gelecek olan baskı geçebilir.

Bize düşen önce doğru yolu yılmadan göstermektir.
13 Ocak 2021, 16:15

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top