Mercedes ve Hamilton’ın anlaşması neden gecikiyor?

2021 yılına girilmesiyle sözleşmesi sona eren 7 kez Dünya Şampiyonu Sir Lewis Hamilton, yeni sezonun başlamasına üç aydan kısa bir süre kala henüz Mercedes ile yeni bir anlaşmaya imza atmadı. 2013’te imzalanan anlaşmadan beri sayısız rekora ve galibiyete imza atan Hamilton ve Mercedes’in yeni bir anlaşma yapmasının bu kadar uzun sürmesi akılları karıştırdı. Mercedes’in şampiyonluk serisine devam edebilmesi için Hamilton’dan başka alternatifi yokken, Hamilton’ın ise yeni sezonun tüm koltukları çoktan dolduğu için başka bir takıma geçebilmesi gibi bir seçenek da söz konusu değil.

Halen bir anlaşmaya varılamaması, beraberinde ortaya türlü türlü senaryonun atılmasına sebep oldu. Bunlardan başlıcası Mercedes’in her yıl pilotuna 50 milyon dolarlık bir maaş vermek istememesi. Formula 1’in 2023’den itibaren pilot maaşlarına 30 milyon dolarlık bir limit kısıtlaması getirdiğini hatırlatalım.

Bir diğer senaryo ise Mercedes’in elinde bir George Russell kozu bulunuyor olması. Hamilton’ın Covid-19’a yakalandığı ve yarışamadığı Sakhir GP’de yerine geçen George Russell’ın, takımın hatalı pit stop hamlelerine rağmen tüm limitleri zorlaması, akıllara Russell’ın Hamilton’ın yerine temelli geçeceği ihtimalini getirmişti. Ancak Mercedes’in Genç Sürücüler Akademisi’nde yer alan Russell, Hamilton ile sözleşmelerdeki tereddütün arkasındaki sebep değil, en azından bu sezon için.

İlk sebep, Covid-19 pandemisinde Formula 1’deki takımların çoğununun maliyet düşürmeye odaklanmak zorunda kalması. Böylesine kritik bir durumda, yüksek profilli bir sürücüye 50 milyon dolar ödemek onları iflasa sürükleyebilir. İkincisi, Mercedes’in 2022 sezonunda rekabetçi bir otomobil üretmek için muazzam miktarda paraya ihtiyacı olacak ve bu aynı zamanda spor tarihindeki en önemli düzenleme değişikliklerinden birine de tanıklık edecek. Bu nedenle Hamilton, bir faydadan çok takım için bir yüke dönüşebilir. Önemli bir diğer sebep ise Mercedes’in artık üç ana hisse sahibinin elinde olması: Takım patronu Toto Wolff (%33,3), Daimler AG (%33,3) ve INEOS (%33,3). Hamilton’ın artık üç büyükle ortak kararda anlaşabilmesi gerekiyor.

2020 sezonu bittikten sonra Toto Wolff; “Ona özel bir tarih belirlemiyoruz çünkü baskı altında olmak istemiyoruz. Er ya da geç yapılması gerekiyor ve en geç teste başlamadan önce yapılması gerekiyor ” demişti. Ancak kış testlerine çok az bir süre kaldı ve artık anlaşmaya varması gereken Mercedes’in vakit daralıyor. 

Sinem Hoşgör, 7 Ocak 2021, 11:35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top