Yakında şövalye!

7 kez Formula 1 Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın onu ‘Diplomatik ve Denizaşırı Listesi’ne yerleştirerek vergi durumuna ilişkin endişelerini atlatmasının ardından şövalye ilan edilecek. İlk dünya şampiyonluğunun ardından 2008 yılında MBE’ye layık görülen Hamilton, Sir Jack Brabham, Sir Stirling Moss ve Sir Jackie Stewart’ın ardından şövalye ünvanı verilen dördüncü Formula 1 pilotu olacak. Ancak İngiltere tarihinde daha önceki hiçbir İngiliz sporcu tartışmalı bir durumun içerisinde yer almamıştı.

250 milyon sterlinin üzerinde bir değere sahip olan Hamilton, 2007’de ilk sezonunu tamamladıktan sonra İngiltere’den İsviçre’ye taşındıktan sonra on yıl boyunca Monako’da vergi sürgünü yaşadı. Daha önce İngiltere’de ödediği vergi miktarını savundu. 2017’de Sunday Times gazetesine verdiği bir röportajda Hamilton, ‘İnsanların fark etmediği şey burada vergi ödüyorum, ancak tüm paramı burada kazanmıyorum. 19 farklı ülkede yarışıyorum, bu yüzden paramı 20 farklı yerde kazanıyorum ve birkaç farklı yerde vergi ödüyorum ve burada da çok para ödüyorum. Ülkeye katkıda bulunuyorum ve sadece bu da değil, 1.000’den fazla kişiden oluşan bir ekibin istihdam edilmesine yardımcı oluyorum. Ben çok daha büyük bir resmin parçasıyım.’ ifadelerini kullandı.

Formula 1’deki Tüm Partiler Parlamento Grubu’nun başkan yardımcısı eski Çalışma Kabinesi Bakanı Lord Hain, Hamilton’ın İngiltere’deki 5.000 vergi mükellefi arasında olduğuna dair kanıtlarla iki kez Downing Caddesi’ne yazdı. Ancak spor onur komitesi, Hamilton’un Monaco’da ikamet etmesi, HMRC’nin tüm yerel ödüller için bir ön koşul olan vergi işlerini yeterince inceleyemeyeceği anlamına geldiğinden, bunun tartışmayı kesinleştirdiğine inanmadı. Başbakan Johnson, o zamandan beri bu endişeyi, Birleşik Krallık’a yurtdışında ve uluslararası alanda istisnai hizmet vermiş kişileri tanımlayan “Denizaşırı” sıfatını kullanarak atladı. Hükümete yakın bir kaynak Sportsmail’e şunları söyledi: “Boris, Lewis’in şövalye olmasını istediğini ve böylece herkesin köşeye çekilmesini istediğini açıkça belirtti.”

Hamilton’un F1 içinde daha fazla çeşitlilik arzusu, bu yıl Black Lives Matter hareketine verdiği açık sözlü desteği ile birleşti. Mercedes ekibi ayrıca ayrımcılığa karşı bir duruş sergileyerek 2020 kampanyası için siyah bir üniformayı benimsemek için ünlü gümüş renklerinden vazgeçti. Geçen sezon birçok yarış etkinliğinde Hamilton, George Floyd’un öldürülmesini protesto etmek için, ırkçılık karşıtı sloganlar bulunan birçok tişört ve maske takarken galip podyumunda diz çöktü. Hamilton, Eylül ayında Toskana Grand Prix’sini kazandıktan sonra, Mart ayında Kentucky’de polis tarafından öldürülen siyah kadına atıfta bulunarak, tişörtünde ‘Breonna Taylor’ı öldüren polisleri tutuklayın’ sloganı taşıdığı için cezadan kaçtı.

Bu yıl Grenada’lı büyükanne ve büyükbabasının Windrush kuşağından olduğunu öğrendiğinden bahseden Hamilton, okul çocuklarına siyahların tarihinin öğretilmesi çağrısında da bulundu. Hamilton şöyle devam etti: ‘Bu davranışın sessizce ölmesine izin veremeyiz. Onu canlı tutmalıyız ama bence müfredatlar artık değişmeli. Yeğenlerimin her iki tarafını da öğrenmelerini istiyorum. Hem büyük beyaz tarihini hem de babalarının ve kendilerinin geldiği siyahi tarihi öğrenmeleri harika olurdu. Bir tuzağa düştük çünkü tarihimiz bu ülkede konuşmaktan hoşlanmadığımız iki şeyle yüzleşmeden anlatılamaz; biri kölelik diğeri ise imparatorluğun şiddeti.’

Kaynak: Daily Mail

Derleyen Sinem Hoşgör, Ralli Ajansı, 31 Aralık 2020, 00:45

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top