Geriye doğru tam gaz

Aslına bakarsanız “tam gaz” terimi normalde ileriye doğru bir hareketi ifade eder ve dilimizde iyileşme anlamında kullanılır. Fakat maalesef ben aynı anlamda kullanamadım.

Konu “lisans” konusu. Öncelikle pandeminin en yoğun olduğu günlerde federasyonun zoom üzerinden yaptığı video konferanslarda geçen, bizzat başkanın kendisinden duyduğumuz “lisans ücretlerinde indirim” müjdesini hatırlatarak başlamak istiyorum konuya. Amatör sporcularla yapılan video konferansta lisans ücretleri konusunda gelen indirim taleplerine başkan bakanlığı adres göstererek indirimin mümkün olmadığından bahsetmiş, Sonraki günlerde yapılan video konferanslarda ise indirim yapacaklarını açıklamıştı.

İlerleyen zamanlarda herhangi bir indirim yapılmadığı gibi lisans alan sporculara iptal olan takvim gereği lisans ücretleri de iade edilmemişti. Hadi diyelim gelecek yıl mahsuplaşmayı tercih ettiler, en azından bu bilgi lisans alan bütün sporcularla paylaşılabilirdi. Tam lisans satın alanların ücretleri nasıl olacak derken birden yeni lisans sistemi açıklandı.

Tıpkı yıllar yıllar önce olduğu gibi artık sporcular ilgili spor il müdürlüklerinden 250 TL bir ücret karşılığında resmi sporcu lisanslarını alacakken bu lisanslar yarışmaları için bir ehliyet anlamı taşımayacakmış. Bir de federasyonumuzdan ilgili branş için “sportif belge” alınması gerekecekmiş. Hadi bu ücretsiz olsa anlarım ama bu da eskisinden pahalı.

Cevaplamaya muktedir birileri varsa kısaca birkaç sorum olacak…

1. Madem bakanlık bünyesinde yeni bir lisans sistemine geçiliyor ve bu 250 TL’lik lisans ücreti için elinizden bir şey gelmiyor. Kendi “sportif belge” ücretlerini almamaya da mı gücünüz yetmiyor, onu da mı bakanlık belirliyor?
2. Kaç federasyon sporcusunu iki defa lisanslıyor? Hiç para almadan lisans veren federasyonlar var mı?
3. Bakanlığın verdiği belgeyi alan resmi olarak bir sporcu unvanı elde ettiğine göre sizin vereceğiniz belge sporcuya nasıl bir statü kazandırıyor?
4. Sporcuyu adeta müşteri olarak tanımlayan bu sistem bize ne kazandıracak?
5. Herkesin yeni tesis, yeni bir vizyon ve sporu daha geniş kitlelere yayacak projeler beklediği, 2021 yılını bu yönden iple çektiği bir dönemde konu sadece para tahsil edecek fikirlerden ne zaman çıkacak?

Doksanlı yıllarda lisanslama buna benzer bir şekilde yapılmakta imiş şimdi bu uygulamayla geriye dönmüş olduk. Belki nostalji yapılmak istendi ama bundan keyif alacak kimse var mı bilmiyorum. Emin olamadım ama en son 2001 yılında bu uygulama yapıldığına göre şimdi yirmi yıl geri mi geldik?

KURALLAR

2021 sezonu taslak kuralları geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla her sene olduğu gibi bu sene de kategorilere çeşitli itirazlar var. Onun dışında kurallar genel olarak 2020 sezonu ile aynı.

Benim anlamadığım bir kural var. Tırmanma ve Pist branşları için…

Tırmanmada KATILABİLİR YARIŞMACI VE SÜRÜCÜLER başlığında diyor ki;
5.2.2. Tırmanma branşında sportif belge almak isteyen yarışmacıların daha önce pist, karting ve ralli branşlarında sportif belgeye sahip olması gereklidir. TOSFED tarafından detayları açıklanacak olan uygulamalı ve teorik pist eğitimini alması gerekmektedir.

Tırmanmaya katılmak için önce Pist, Karting ve Ralli branşlarında sportif belge almanız gerekli. Yani 6 Km lik asfalt etapta yarışmadan önce 180 km ralli yapmalı, Pist yarışına katılmalı ve Karting’de yarışmış mı olmalısınız? Hayırsa bu sporculara neden yapmayacakları branşların sportif belgelerini aldırıyorsunuz? Bunun size daha fazla para kazandırmak dışında ne faydası olduğunu açıklar mısınız?

Diğer bir taraftan bu kuralda yer alan “daha önce” diye belirtilen süre nedir? Bir yıl mı bir yarış mı bir ay mı?

Son olarak uygulamaları ve teorik pist eğitimi nasıl, ne şartla ve nasıl bir bütçeyle verilecek? Bu kadar para ödeyen sporcuya söz konusu eğitimler bedava olarak mı sağlanacak?

Buradan da ciddi bir gelir bekleniyor ise başlıkta yazdığım gibi artık federasyonumuzu TOSFED A.Ş. olarak nitelendirebilmemiz yanlış olmaz sanırım.

Bu arada eğitim konusuna yaklaşımım şu şekilde; tabi ki kendisinde eksik gören ve daha iyi bir sporcu olarak yarışmak isteyen sporculara ücreti karşılığı eğitim imkanı verilmelidir. Burada isteğe bağlı bir durum olduğu için ücretini de müfredatını da eleştirmek yorumlamak doğru olmaz. Fakat zorunlu bir eğitim verilecek ise burada herkes durup bu eğitimin sporcuya ne katacağını sorgulaması gerekir.

Diğer bir taraftan “YARIŞMA EK DÜZENLEMELERİ” başlığı altında yer alan 12. Madde olan “MEDYADA TANITIM” konusunun altında bana göre mantıklı bir düzenlemeye gidilmiş.

Kural şu şekilde:
d) Marka Lisansı veya Takım Belgesine sahip olmayan kurum ve kuruluşların finanse ettiği sürücülerin medya tanıtımında, yarışmacı kimliği ile bu firmaların tanıtılması yasaktır. (Örnek olarak: Ferdi sportif belge ile yarışan X sürücüye “Z markası pilotu X sürücü” denemez. “Z sponsorluğunda yarışan X sürücü” denebilir) bu kuralın ihlalinde, sürücüye ilgili branşın tüzel kişilik Takım Belgesi bedeli kadar ceza uygulanır. Bu durumlar için tüzel kişilik Takım Belgesi alınması tavsiye edilir.

Bu madde sporda var olmak isteyen markalarında ne şekilde varlık göstereceklerini daha net bir şekilde belirlemiş olur diye düşünüyorum. Doğal olarak resmi açıdan takım olmak daha özel bir statü sağlar ve bu işe bütçe ayırmak isteyen firmalara da örnek bir uygulama olur.

TAKVİME DAİR

2021 sezonu için FIA Başkanı Jann Todt bir açıklama yapmış. Açıklama tam olarak şu şekilde:

“Bu, tüm Formula 1’in bir başarısı. Bu kapsamda Chase Carey’nin motor sporlarında COVID-19 vakalarını sınırlamada oynadığı rolü vurgulamam gerekiyor. Ama ne yazık ki henüz bitmedi. Her şeye normalde şekilde başlamayı göze alamayız, çünkü virüs hayatta ve karantinalar hâlâ devam ediyor.”

“Önümüzdeki yılın ortasında her şeyin normal seyrinde olacağını düşünmüyorum. Tabii ki ilerleme var, dünyadaki tüm nüfusu rahatlatabileceği bir aşı bekliyoruz.”

“Ancak önümüzdeki günlerde, sadece Formula 1’de değil, diğer pek çok seride resmî değişiklik haberleri okuyacağımıza eminim.” Demiş.

Ne dersiniz, WRC’den sonra Formula 1’de tekrar ülkemizde yapılabilir mi? Tabi ki zaman gösterecek. Bu arada WRC nerden çıktı derseniz 2021 Ulusal Ralli Kurallarının 16. Sayfasında yer alan yarışma ve katsayılarına göz atın derim. Katsayısı ve adı açıklanmayan yarışın WRC olacağını düşünüyorum ben.

22 Aralık 2020, 11:40

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top