Makinen’in yerine Latvala

Toyota Gazoo Racing World Rally Team (TGRWRT), Dünya Ralli Şampiyonası’nın yeni sezonuna bir sürprizle başlıyor. WRC tarihindeki en tecrübeli ismi olan Jari-Matti Latvala, Ocak 2021’den itibaren Toyota Motor Sporları Danışmanı rolünü devr alacak olan Tommi Makinen’in yerine takım müdürü olarak atandı.

2021 Dünya Ralli Şampiyonası’nda daha fazla başarı elde etmeye hazırlanan TGRWRT’de bu sezon takımla birlikte ilk sezonunda 7’nci kez pilotlar dünya şampiyonu unvanını kazanan Sébastien Ogier kariyerini bir yıl daha uzattı. Efsane şampiyon, 2020’de 2’nci olan Elfyn Evans ve genç yetenek Kalle Rovanpera ile birlikte yarışacak.

Jari-Matti Latvala ise, Toyota Motor Corporation Başkanı Akio Toyoda tarafından, proje lideri Yuichiro Haruna, sportif direktör Kaj Lindström ve teknik direktör Tom Fowler ile birlikte yönetim ekibine liderlik etmesi için seçildi. WRC’de 18 ralli kazanan Latvala, 2017’deki ilk çıkışından bu yana TGRWRT’nin tarihinde önemli bir yere sahip.

Takıma katıldıktan sonra, Toyota Yaris WRC’nin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Rekabetçi ilk öbenli başarısı genel klasmanda ikinci olduğu 2017 Monte-Carlo Rallisi’nde gerçekleşti. Daha sonra takımın ilk galibiyetini bir sonraki ayak olan İsveç Rallisi’nde kazandı. 2018’in sonlarında Avustralya Rallisi’ndeki zaferi, Toyota’nın takımlar şampiyonasını kazanmasında önemli rol oynadı.

Latvala sadece başarılı ve popüler ralli sürücüsü olarak değil, aynı zamanda spora olan coşkusuyla da tanınıyor ve klasik Toyota ralli araçlarının bakımını yaparak onlarla rekabet ediyor. 2020’de TGRWRT’nin dünya çapında büyükelçisiydi. Bu sezondan itibaren de takım müdürü olarak görev yapacak. WRC’de sahip olduğu tecrübe ile takımın genç pilotları Rovanpera ve Katsuta için değerli olacak.

TGRWRT Başkanı Akio Toyoda, “Jari-Matti’yi takımdaki pilot görevinden aldığımızdan bu yana bir yıl geçti. Şimdi bu haberi tekrar vermekten çok mutluyum. 2021 için yeni ekibimizi düşündüğümde aklıma ilk gelen Jari-Matti’nin yüzü oldu. Her zaman taraftarları ve takım arkadaşlarını düşünüyor. En iyi sürücülerden biri olarak, servis parkında arabadan iner inmez onu sık sık hayranlara koşarken gördüm.”

“Takımdaki teknisyenler ve mühendisler gibi herkese baktı ve hep onlarla konuştu. Bence bu tür bir tutum ve karakter ekibi çok güçlü kıldı ve markalar şampiyonluğuna yol açtı. Onunla ilk tanıştığımda Volkswagen’daydı ama benimle eski Celica ve Corolla hakkında büyük bir tutkuyla konuştu. Ertesi yıl Toyota’ya geldi. Yaris WRC’mizi sevdi, ona çok iyi baktı ve güçlendirdi. Arabaları seven biri olarak, arabalara ve Toyota’ya olan sevgisini gördüğüm için ne kadar mutlu olduğumu hala hatırlıyorum.”

“Bir yönetici olarak yeteneği kanıtlanmadı, ancak ortak niteliklerimiz, onu takıma emanet etmedeki belirleyici faktörlerdi. Bunun takıma güç vereceğini düşünüyorum. Yeni TGRWRT’ye liderlik edeceğine güveniyorum ve onunla Yaris WRC’nin zirveye tırmanmasını dört gözle bekliyorum” diye konuştu.

Jari-Matti Latvala ise, görüşlerini şu sözlerle açıkladı; “Takımdaki bu pozisyonu ve Akio Toyoda’nın bana duyduğu güveni üstlenmek benim için büyük bir onur. Başından beri sürücü olarak bu takımın bir parçası olduğum için Tommi ile başlattığı işe devam etmekten dolayı da çok mutluyum. Şimdi, ekip lideri olarak büyük resmi görmem gerekiyor. Takımdaki herkesi en iyi sonuçları elde etmek için birlikte çalışmaya motive etmeliyim. Bu yeni bir meydan okuma ve buna hazırım.”

“Tommi ekiple harika bir iş çıkardı, onu sıfırdan kurdu. Elbette her zaman iyileştirme için yer var ve yıllar boyunca bir sürücü olarak öğrendiklerimi kullanmak ve bu takımı olabildiğince başarılı kılmak için takım liderleriyle birlikte çalışmak istiyorum. 2021 sezonu yakında, ancak kanıtlanmış bir araba ve aynı güçlü sürücü kadrosuyla tüm paket takımda zaten yer alıyor ve herkes Ocak ayındaki Monte-Carlo’ya hazırlanmak için ne yapılması gerektiğini biliyor.” Toyota ayrıca, Japon Katsuta’nın 2021 Yaris WRC programının bir parçası olarak tüm Dünya Şampiyonası sezonunda tüm yarışlarla yarışacağını duyurdu. | 19 Aralık 2020 : 13.00 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top