“Fiziksel olarak oldukça zor bir yarış oldu.”

Abu Dhabi GP sonrası yapılan Martin Brundle tarafından yönetilen basın toplantısında Max Verstappen, Valtteri Bottas ve Lewis Hamilton; Max’in sezonu harika bir şekilde noktalaması, Valtteri Bottas’ın uzun zamanın ardından ilk kez Hamilton’ın önünde ikincilik elde etmesi ve Lewis Hamilton’ın geçirdiği Covid-19 izolasyonu sonrası sezonun son yarışında piste dönebilmesi hakkında yöneltilen soruları cevapladılar.

Tebrikler Max. Müthiş bir sürüş, pole pozisyonu ve her tur liderlikle sezonu harika kapattın. Bunu gerçekten hak ettin.

Max: Evet, gerçekten zevkliydi. Dün de öyleydi ama bugün iyi bir başlangıç yaptık. Buradan sonra tabii ki ilk lastiklere bakarsınız ama araba gerçekten iyi bir dengeye sahipti. Temelde her şeyi doğru yaptık. Önde başladığınız zaman hızınızı biraz daha kontrol edebiliyorsunuz ve bu sizin işinizi kolaylaştırıyor.

Biz yarışı izlemekten gerçekten keyif aldık. Valtteri, bu kez Lewis’in önüne bir ikincilik ama Max bugün kesinlikle biraz daha hızlıydı.

Valtteri: Evet, bence Red Bull bugün şaşırtıcı şekilde oldukça hızlıydı. Yarış hızının aynı olacağını düşündük ancak gerçekten yarışı kontrol ettiler ve gerektiği zaman boşlukları kapattılar. Gerçekten elimden geleni deniyordum ama onlara yetişemedim.

Yani yarıştan ve hızınızdan memnunsunuz. Bu güzel, peki bugün sahip olduğunuz tek şey bu muydu?

Valtteri: Benim açımdan sağlam bir yarıştı gibi hissediyorum. Hata yoktu ve elimizdekiyle daha fazlasını alamayacağımı hissettim. Bu anlamda bugün iyi bir yarış oldu ama yine de takım arkadaşımın önündeydim. Böyle bir podyuma çıkmayalı uzun bir zaman olmuştu, bu yüzden şampanya olmayacak olsaydı bile yine de güzel olacaktı.

Harika. Sezon arası oldukça kısa. Kış boyunca senin için neler olacak?

Valtteri: Önümüzdeki hafta hala bazı taahhütlerimiz var ama kesinlikle Noel’de biraz ara vereceğiz. Neyse ki ailemi görebileceğim. Uzun zaman olmuştu, en son ne zaman onları gördüğümü hatırlamıyorum. Çabucak dinlenip, hızlı bir eğitimden sonra sıfırdan başlayacağız ve biraz daha iyisini yapmaya çalışacağız.

Takım için herhangi bir mesajın var mı?

Valtteri: Radyoda da söylediğim gibi, takım bence bu sene inanılmazdı. Pilotlar Şampiyonası’nda birinci ve ikinciliği elde ettiğimiz için gerçekten gurur duyuyorum. Fabrikadaki her ekip personeli tarafından inanılmaz bir sezon oldu, çok minnettarım.

Lewis, Formula 1’deki 165. podyumun. Arka arkaya yedi kez ama belki de bugün podyumda istediğin şey bu değildi?

Lewis: Ah, hepsini kazanamazsınız ki. Geçirdiğim son birkaç haftayı göz önünde bulundurursak, genel olarak hafta sonu burada olduğum için çok mutluyum. Performansımın %100 olmadığı açık ama bu belki de istediğimiz kadar iyi değildi. Ama Max’i tebrik ederim. Benim için fiziksel olarak oldukça zor bir yarış oldu. Tüm yıl, fiziksel olarak iyi hissediyordum ama bugün kesinlikle değildim. Bu yüzden bittiğine sevindim. Destekleri için tüm takıma çokça teşekkür ederim. İki podyumla bitirmek bizim için hala harika bir sonuç.

Covid-19 izolasyonundayken, şüphesiz sürüşünün bundan etkileneceğini hissettin mi?

Lewis: Fiziksel olarak mı? Büyük ölçüde! Daha önce hiç bu kadar şaşırdığımı hatırlamıyorum. Vücudum iyi hissetmiyor ama iyi tarafından bakalım: başardım ve biliyorsunuz ki, geçen hafta burada olacağımı hiç düşünmemiştim, bu yüzden sağlığım ve hayatta olduğum için gerçekten minnettarım. Ve evet, gelecek dönemde iyileşmeyi dört gözle bekliyorum. Zamanımızın çoğunu çoğunda eğitimlerimize geri dönüyoruz ve vücudum olması gereken yere şekle geri dönüyor.

Ve son olarak, Alex Albon sonlara doğru farkı oldukça kapattı.

Lewis: Evet, Red Bulllar bence bu hafta sonu bizden oldukça uzaktı. Onların elindeki hıza ulaşamadık. Alex’i orada bizimle görmek harika ve iki takımlı bir savaş yaşıyorduk ki bu da bu sporun ihtiyaç duyduğu şey. 2022’de arabaları daha iyi takip edebileceğimizi düşünüyorum, çünkü bilmiyorum, izlemesi sıkıcı bir yarışmış gibi geliyor. Birine üç saniye içinde varır varmaz, etrafında dolanıyorsunuz ve tüm süre boyunca türbülansa takılıyorsunuz. Ross’un (Brawn) önerisinin fark yaratacağını umuyorum. Sadece iyi lastiklere ihtiyacımız var. 

Max harika iş çıkartın, kariyerindeki 10. zaferi harika bir yarışla elde ettin ve sezonu bundan daha harika nasıl kapatabilirdin ki?

Max: Evet, eğlenceli bir yarıştı. İyi bir başlangıç yaptık diye düşünüyorum ve bundan sonra boşlukları yönetebilir ve lastiklerime bakabilirdim. Ve sonra elbette, güvenlik arabası talihsiz bir zamanda çıktı çünkü o zaman çok uzun bir süre sert yolda gitmek zorunda kaldık. Neyse ki lastikler bununla başa çıktı ama yine de onu biraz daha yönetmen gerekiyor. Araba bugün gerçekten çok iyiydi. Sadece iyi bir denge yakaladıktan sonra lastiklerine de bakabilirsin, ancak bu şekilde yarış boyunca bir boşluk yaratabilirim.

Sizden baskın bir performanstı. Senin için endişeli anlar oldu mu?

Max: Lastikte sadece biraz titreşim vardı, bu yüzden biraz Spa’yı ve tabii ki Imola’yı düşünüyordum. Her düzlükte ona göz kulak oluyordum. Ama evet, neyse ki hepsi iyi. Hız hâlâ oradaydı. Lastikler hala performans gösteriyordu.

Mercedes ile aradaki fark, sadece bugün değildi, tüm hafta sonuydu, buna şaşırdınız mı?

Max: Dürüst olmak gerekirse, buraya gelmeden önce yarışı kazanmayı ve polde olmayı beklemiyordum, bu yüzden belki biraz. Elbette motorları biraz kısmaları gerektiğini de okudum, bu onlara yardımcı olmadı. Genel olarak, arabanın hala çok güçlü ve beklenenden daha iyi performans gösterdiğini düşünüyorum, bu yüzden elbette çok memnunum. Sezonu bitirmenin harika bir yolu, buradaki ve tabii ki fabrikadaki herkes için iyi bir destek oldu ve umarım önceki yıllardan sezonun başında daha güçlü olmamız gerektiğini öğreniriz, biraz daha zor zamanlar geçirebilmek için.

Lewis: Motorla ilgili olan nedir?

Max: MGU-UK.

Lewis: Biz mi?

Max: Evet öyle mi dediler?

Lewis: Doğru mu? Durumun bu olduğunu sanmıyorum.

Valtteri: Belki öyledir ama bilmiyoruz.

Max: Belki sana söylemek istemiyorlardır!

Valtteri, harika iş çıkarttın. Sonuçta, bu akşam sizin için oldukça yalnız bir yarış oldu. Bize sezonun 11. podyumuna nasıl koştuğundan bahset biraz.

Valtteri: Elbette, elimden gelen her şeyi denedim ve ilk adımda Max ve Red Bull’un daha hızlı olduğunu fark ettim. İlk engel benim için oldukça öndeydi. Kısa bir engeldi ama ben bunun bir sınırlama olduğunu hissettim ama sonra ikinci adım için ön kanatta biraz ayarlama yaptık ve bu aslında denge açısından kötü değil, yeterince hızlı değildi. Yani, kesinlikle şaşırtıcıydı. Yarış hızının Red Bull ile hemen hemen aynı olacağını düşündük, ancak bugün durum böyle değildi. Yani evet, belli ki bu yıl çok daha kötü yarışlar yaşadım, bu yüzden aslında bu tür bir sezonda benim için iyi olanlardan biri. En azından güzel ve temizdi. Başlangıç ​​güzeldi ve her şey – bu yüzden sezon kötü şekilde de bitebilirdi. Ve aslında, büyük resme bakarsak, şu anda bu takımda, sezonun son yarışında Red Bull tarafından mağlup edilmek, kesinlikle bizi önümüzdeki yıl kış boyunca daha da çok çalışmaya motive edecek, bu bir daha olmayacak.

Valtteri, Sürücüler Şampiyonasında ikinci sırada yer alıyorsun. Bundan ne kadar memnunsunuz?

Valtteri: Biliyorsunuz, bir sürücü olarak bu sezon genel olarak en iyi takımdaysanız, ikinci olmak o kadar tatmin edici olamaz ama bu bir şey. Bu sezon takıma katkıda bulunabilmek, takımda benim için dördüncü, bizim için arka arkaya yedinci olmak, yani evet, üçüncü olmaktan daha iyi. Sanırım önümüzdeki hafta eve götürmek için küçük bir kupa alacağım ve eminim ki bu yıl yaşlı ve gri olduğumda görünebilirim ve evet, ikinci oldum ama umarım bir gün daha büyük bir kupa alırım.

Lewis, seni de çok tebrik ediyorum. İlk olarak, bugünkü yarışı üçüncülükle bitirdin, bugünü yorumlar mısın lütfen?

Lewis: Yapabileceğimin en iyisiydi. Max’i tebrik ediyoruz, bu harika bir sonuç, tüm hafta sonu ondan harika bir yolculuk ve Red Bull’un sağlam bir arabaya sahip olduğunun harika bir göstergesi. Bildiğim kadarıyla, motorumuzda herhangi bir değişiklik yapmadık, bu yüzden bir adım geri atmamızdan ziyade onların gerçek temposu olduğunu düşünüyorum ve bence yıl boyunca çok çalıştıkları için ona ve ekibine tebrikler. Oldukça imkansız bir pist… Bu pistte sollamak çok kolay değil ve sanırım hepimizin Max dışında nispeten yakın olduğumuzu düşünürsek, ama Alex bile tam arkamdaydı, bu yüzden bugün sahip oldukları gücü gösteriyor. Yani evet, başarabildiğim ve sezonda hata yapmadan tutarlı bir şekilde güçlü bitirdiğim için mutluyum. Bittiğine sevindim.

Sanal Güvenlik Arabası döneminde strateji açısından farklı bir şey yapmadığınız için hayal kırıklığına mı uğradınız?

Lewis: Hayır, gerçekten değil, sanırım… Gerçekten yapabileceğimiz başka bir şey olduğunu düşünmüyorum. Dışarıda kalsaydım, o yeni lastikte sahip olacakları hız, sahip olduğum boşluğu doldururdu ve sonra bir pit stop yapar ve daha da fazla zaman kaybederdim. Yani gerçekten yapabileceğiniz pek bir şey yok. Kesinlikle yarışı özellikle heyecanlı yapmadı. 

Ve Lewis, bu senin için bu sezonki 14. podyum. Sezonu arabada bitirmek senin için ne kadar önemliydi?

Lewis: Ne kadar önemli olduğunu bilmiyorum. Benim için bu kesinlikle… Bahreyn’den sonra benim için uzun bir boşluk olurdu. Geri dönüp yılı ekiple güçlü bir şekilde bitirebilmenin benim için kesinlikle önemli olduğunu düşünüyorum. Evet, kazanamadık ama yine de bir ikinci ve üçüncü var ve bunun hala güçlü bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Takım olarak hala Red Bull’dan daha fazla puan aldık. Bu yüzden önümüzdeki yıla odaklanıyoruz, şüphesiz bu adamlar bu araba kadar güçlü olacaklar. Bu yüzden, bu meydan okuma ve kazanacağımızı umduğumuz savaş için şimdiden heyecanlıyım.

Sinem Hoşgör, Ralli Ajansı, 14 Aralık 2020, 11:35

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top