Birlikte son kez…

Abu Dhabi GP’nin de tamamlanmasıyla 2020 Formula 1 sezonu sonladı. Bazı pilotların takım arkadaşlığı da sezonun bitmesiyle sona ermiş oldu. Renault, Ferrari, McLaren, Racing Point ve Haas’ta takımlardaki pilot veya pilotların değişeceği kesinleşmesine rağmen Mercedes, Red Bull ve Alpha Tauri’de kimlerin birlikte yarışacağı henüz netleşmedi. %85 oranında gelecek seneki kadroların onaylandığı Formula 1 2021 sezonunun pilot kadrolarına yakından bakalım…

Mercedes

Takımlar ve pilotlar şampiyonluğunu bu yıl da kazanmayı başaran Mercedes takımının gelecek sezon Valtteri Bottas ile yola devam edeceği kesinleşirken, Lewis Hamilton’ın gelecek sezon devam edip etmeyeceği henüz kesinleşmedi ancak şu anda ne Mercedes için ne de Hamilton için şampiyonluk yolunda başka daha iyi bir seçenek yok. Bu durumu dikkate alacak olursak Hamilton gelecek sezon da Mercedes’te yarışmaya devam edecek gibi gözüküyor.

77 numaralı Mercedes’in 31 yaşındaki Fin pilotu Valtteri Bottas ilk kez 2013 yılında Williams takımıyla Formula 1’e çıkmıştı. 4 sezonluk Williams macerasının ardından 2017 sezonunda Mercedes takımına transfer olan pilot, 4 sezon da burada yarışmasının ardından 2021 sezonunda da resmi olarak Mercedes takımında yarışmaya devam edecek. 3 kez 2017 yılında, 4 kez 2019 yılında ve 2 kez de 2020 sezonunda Mercedes takımı ile yarış kazanmış olan Bottas’ın Dünya Şampiyonluğu bulunmamakta.

44 numara ile Mercedes’in 35 yaşındaki İngiliz pilotu Lewis Hamilton 2007 yılından itibaren Formula 1’deki ilk takımı McLaren Mercedes ile 6 sezon yarışmıştı. 20 yıllık motor üreticisi Mercedes ile McLaren yollarını yılında ayırmıştı. 2013 sezonundan itibaren Mercedes ile Lewis Hamilton’ın 8 sezonluk Mercedes macerasının gelecek sezon da devam edip etmeyeceği henüz belli değil. FIA’nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı 2021 katılımcı listesinde Mercedes takımıyla Hamilton’ın yer alması Mercedes’de kalacağını gösterse de, Mercedes ve Hamilton cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmedi. 7 kez Dünya Şampiyonu Hamilton’ın Mercedes’te kalıp kalmayacağı merak konusu.

Red Bull Racing

Pilotlar şampiyonluğunda üçüncülüğü elde eden Max Verstappen gelecek sezon için yerini garantilerken, Alexander Albon’un Red Bull’da kalıp kalmayacağı henüz bilinmiyor. Bu yıl bitmeden açıklamayı düşündüklerini söyleyen Red Bull, Sergio Perez’in yerine gelebileceği iddiaları yalandı ve şu anda Albon’a odaklandıklarını dile getirdi. Görünen o ki Red Bull, Albon’la gelecek sezon da devam edecek.

33 numara ile Red Bull takımının 23 yaşındaki Hollandalı pilotu Max Verstappen 2014’te test pilotluğunu yaptığı Toro Rosso ile 2015 yılında yarışmış, 2016 sezonunun dördüncü yarışından itibaren de Red Bull Racing takımına transfer edilmişti ve Red Bull’daki ilk yarışı 2016 İspanya GP’de şampiyon olmuştu. 5 sezonluk Red Bull macerasına 9 yarış zaferi sığdıran genç pilot 2021 sezonunda da Red Bull için yarışmaya devam edecek.

23 numara ile Red Bull takımının 24 yaşındaki Taylandlı pilotu Alexander Albon 2019 yılında yarıştığı Toro Rosso’dan, sezonun on ikinci yarışından itibaren Pierre Gasly ile yer değiştirmiş ve Red Bull takımına katılmıştı. 2021 sezonunda Red Bull’da kalıp kalmayacağı henüz kesinleşmemiş olan Albon’un, şu anda sadece 2 kez podyumu bulunmakta.

Ferrari

Bu yıl beklenilenin altında performans ve sonuçlar elde eden Ferrari, gelecek sezon kadrosunu şimdiden açıklayan takımlardan bir tanesi. 6 sezon boyunca Ferrari için yarışan Sebastian Vettel, önümüzdeki yıl adı Aston Martin olarak anılacak olan Racing Point’e transfer oldu. Vettel’in boş kalan koltuğuna Ferrari gelecek sezon, McLaren’da yarışan Carlos Sainz Jr.‘ı getirecek.

16 numara ile yarışan Ferrari’nin 23 yaşındaki Monakolu pilotu Charles Leclerc, 2018 yılında Alpha Romeo ile yarışmış ve 2019 sezonundan itibaren Ferrari koltuğunda oturmakta. Ferrari ile 2 yarış galibiyeti ve toplam 12 kez de podyuma çıkan genç pilotun sözleşmesi gelecek sezon da devam etmekte.

5 numara ile yarışan Ferrari’nin 33 yaşındaki 4 kez Dünya Şampiyonu Alman pilotu Sebastian Vettel, 2015 sezonundan itibaren yarıştığı Scuderia Ferrari takımından bu sezonun sonunda ayrılarak, gelecek sezon Aston Martin adıyla yarışacak olan Racing Point ekibine katılacak. Sezon içerisinde Aston Martin’den hisse aldığı öğrenilen tecrübeli pilot Ferrari ile 13 kez yarış galibiyeti elde etmiş ancak Dünya Şampiyonluğu elde edememişti.

Renault

Renault takımında da bir ayrılık söz konusu. Bir senelik aranın ardından pistlere geri dönecek olan Dünya Şampiyonu Fernando Alonso, Renault’ya geri dönerek Daniel Ricciardo’nun yerine geçecek. Renault ile iki sezonun ardından Daniel Ricciardo gelecek sezon için McLaren ile sözleşme imzaladı.

3 numaralı Renault’nun 31 yaşındaki Avustralyalı pilotu Daniel Ricciardo, 2012 ve 2013’te Toro Rosso ile yarıştıktan sonra 2014 sezonunda Red Bull Racing takımına geçmiş 7 kez yarış galibiyeti elde etmişti. 2019 yılında Renault takımına geçme kararı alan Ricciardo, önümüzdeki sezondan itibaren McLaren için yarışacak.

31 numara ile yarışan Renault’nun 24 yaşındaki Fransız pilotu Esteban Ocon, 2017 ve 2018’de eski adı Force India olan Racing Point’te yarıştıktan sonra 2020’de daha önce test pilotluğunu Renault takımına geçen Ocon’un sözleşmesi gelecek yıl da devam edecek.

McLaren

Formula 1 takımları içerisinde en iyi anlaştığı görülen McLaren pilotları da gelecek sezon birlikte yarışmayacak isimlerden. Ferrari takımına transfer olan Carlos Sainz Jr.’ın yerine Renault’dan Daniel Ricciardo geçecek.

55 numaralı McLaren’ın 26 yaşındaki İspanyol pilotu Carlos Sainz Jr. 2015’ten beri yarıştığı Toro Rosso takımından 2017 sezonunun bitmesine 4 yarış kala Renault takımına transfer olmuştu. 2019’dan beri McLaren ile yarışan ve kariyerinde yarış galibiyeti olmayan sadece 2 kez podyum gören Sainz, gelecek sezon Ferrari koltuğuna oturacak.

4 numara ile yarışan McLaren’ın 21 yaşındaki İngiliz pilotu Lando Norris 2019’te McLaren ile Formula 1 kariyerine başladı ve gelecek sezon da McLaren’la mücadelesine devam edecek. Bu sezon ilk yarışta podyuma çıkan Norris’in henüz yarış galibiyeti ve şampiyonluğu bulunmamakta.

Racing Point

Sergio Perez ve Lance Stroll’de bu sezonun ardından takım arkadaşlığı sona eren isimlerden. Sebastian Vettel’e  koltuğunu kaptıran Sergio Perez’in, şu ana kadar başka bir takımla sözleşme imzalamadığına ve online olarak yaptığı basın toplantısında da durumunun henüz kesinleşmediğini, kendini her iki ihtimale karşı hazırladığını dile getirmesine bakacak olursak, Red Bull’un netleşmeyen koltuğuna gelmediği müddetçe Perez, bu sezon Formula 1’e veda edecek olan isimlerden biri gibi duruyor.

11 numaralı Racing Point’in 30 yaşındaki Meksikalı pilotu Sergio Perez 2011 ve 2012’de Sauber takımıyla yarıştıktan sonra bir sezon McLaren Mercedes’de koltuğa oturmuş, ardından 2014 yılından itibaren eski adı Force India olan Racing Point’te yarışmaya başlamıştı. 7 sezonluk maceranın ardından gelecek sezon Aston Martin olarak anılacak olan takımda Perez’in yerine Sebastian Vettel geçecek. Sergio Perez’in Formula 1’e devam edip etmeyeceği de halen kesinleşmiş değil. 10 yıllık Formula 1 kariyerinde ilk kez geçtiğimiz hafta Sakhir GP’de galibiyete ulaşan Perez’in toplam 10 podyumu bulunmakta.

18 numara ile yarışan Racing Point’in 22 yaşındaki Kanadalı pilotu Lance Stroll Formula 1 kariyerine 2017 yılında Williams’la başlamıştı. İki sezonun ardından 2019’da Racing Point’e geçen Stroll’un sözleşmesi gelecek yıl da devam edecek.

Alpha Tauri

Sözleşmesinin halen yenilenmemiş olmasıyla, Formula 1’e veda edecek isimler arasında gösterilen Daniil Kvyat’ın takımdaki koltuğu henüz başka herhangi bir isimle anılmamış olmasına karşı, Alpha Tauri’de Gasly’nin takım arkadaşının kim olacağı henüz netleşmedi.

10 numaralı Alpha Tauri’nin 24 yaşındaki Fransız pilotu Pierre Gasly 2017’de Toro Rosso ile başladığı Formula 1 kariyerinde ilerleyen sezon Red Bull Racing’e yükselmiş, 2019 sezonunun ortalarında Alexander Albon ile yer değiştirerek eski adı Toro Rosso olan Alpha Tauri’ye geri dönmüştü. Alpha Tauri’de mutlu olduğunu dile getiren ve bu sezon Monza’da yapılan İtalya GP’de ilk kez yarış galibiyeti elde etmeyi başarmıştı. Gasly’nin Alpha Tauri’deki bu sözleşmesi gelecek yıl da devam edecek.

26 numara ile yarışan Alpha Tauri’nin 26 yaşındaki Rus pilotu Daniil Kvyat 2014 sezonunda Toro Rosso ile yarışmış ilerleyen sene Red Bull Racing takımına yükselmişti. 2016 senesinde dördüncü yarışın ardından eski adı Toro Rosso olan Alpha Tauri’ye geri dönmüş ve 5 sezondur burada yarışmakta. Kvyat’ın gelecek sezon bu takımda devam edip etmeyeceği henüz kesinleşmiş değil.

Williams

Bu sezon ilk kez birlikte yarışan Williams pilotları George Russell ve Nicholas Latifi, gelecek sezon da birlikte yarışacaklar.

63 numaralı Williams’ın 22 yaşındaki İngiliz pilotu George Russell 2018 yılında Formula 2’yi kazandıktan sonra 2019 sezonundan itibaren Williams’ta yarışmakta. Sakhir GP’de Covid-19’a yakalandığı için bir yarış Lewis Hamilton’ın yerine Mercedes ile yarışan ve yarıştaki şanssızlıklar sebebiyle ilk galibiyetini elden kaçıran Russell, gelecek sezon da Williams pilotu olarak Formula 1’e devam edecek.

6 numara ile yarışan Williams’ın 25 yaşındaki Kanadalı pilotu Nicholas Latifi bu sezon ilk kez Formula 1’de yarışmıştı. Latifi, bu yıl kariyerinde ilk kez sezonu 0 puanla noktalayan Williams takımı ile gelecek sezon da devam edecek.

Haas

İki koltuğu boşalacak tek takım olan Haas, gelecek sezondan itibaren Nikita Mazepin ve 2020 Formula 2 şampiyonu Mick Schumacher ile yola devam edecek.

8 numaralı Haas’ın 34 yaşındaki Fransız pilotu Romain Grosjean 2009’dan beri yarıştığı Formula 1 serüvenini bu sezonun sonunda noktalayacağı duyurduktan sonra Bahreyn GP’de yaşadığı kazada ölümden dönmüş ve elindeki yanıklar sebebiyle sezondaki son iki yarışa katılamamıştı.

20 numara ile yarışan Haas’ın 28 yaşındaki Danimarkalı pilotu Kevin Magnussen 2014’te McLaren Mercedes ile, 2015’de McLaren’la ve 2016’da Renault ile yarıştıktan sonra 2017 yılında Haas takımına geçmişti. Magnussen bu sezon Formula 1’e veda ederek 2021’den itibaren Amerika’da IMSA’da yarışacak.

Alfa Romeo

Kimi Raikkonen ve Antonio Giovinazzi de gelecek sezon birlikte yarışmaya devam edece olan ikililerden biri.

7 numaralı Alfa Romeo’nun 41 yaşındaki Fin pilotu 2007 Dünya Şampiyonu Kimi Raikkonen, 2001’den beri devam ettirdiği Formula 1 kariyerine gelecek sezon da Alfa Romeo ile devam edecek.

99 numara ile yarışan Alfa Romeo’nun 26 yaşındaki İtalyan pilotu Antonio Giovinazzi 2019’da başladığı Formula 1 macerasına gelecek sezon da Alfa Romeo ile devam edecek. | Sinem Hoşgör, Ralli Ajansı, 13 Aralık 2020, 20:30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top