“Finişe kadar asla bitmez”

2020 FIA Dünya Ralli Şampiyonası sezonunun sondan bir önceki günü Toyota Gazoo takımı için dramatik bir gündü. Dağ yollarındaki tehlikeli koşullarda riskten kaçınan Sébastien Ogier, Rally Monza’nın liderliğini üstlendi. Son gün (pazar) bu konumunu koruduğu takdirde yedinci kez pilotlar şampiyonluğunu kazanacak. Takım arkadaşı Elfyn Evans ise kariyerinin ilk şampiyonluğunu ararken 11’nci etapta yoldan çıktı ve günü bitiremedi.

Sürekli yağmur altında Monza yarış pisti etrafındaki Cuma günlerinin etaplarından sonra, bugün Bergamo’nun yukarısında daha yüksek bir yerde üç etap iki ayak doğru ilerlerken ekipler tamamen farklı bir meydan okumayla karşılaştı. Daha sabahın açılış aşamasında olan Selvino, bir yokuş aşağı bölümü özellikle kayganlaştıran bir yağmur ve kar kombinasyonuyla karşılaştılar. Ogier, burada rakipleriyle etabı kazanmak ve birinciliğe yükselmek için zaman kazandı ve burada sabah ayağını tamamladı.

Evans, sabahın son etabında en hızlısı olan Costa Valle Imagna, daha önce üçüncü sıraya yükseldi. Öğleden sonra, yol bir kaza nedeniyle tıkandıktan sonra Selvino’nun tekrarı iptal edilmek zorunda kaldı. Sonra Gerosa etabının ikinci geçidinde, karla kaplı yolun bir bölümünde Evans, sağa doğru bir virajda ve bir kıyıdan aşağıya doğru kaydı. Hasar minimum düzeyde iken, o ve kopilotu Scott Martin, sahneyi tamamlamak için arabayı tekrar yola çıkaramadı.

Ogier olay yerine varmak üzereyken Evans, takım arkadaşını ve diğer rakiplerini benzer bir kaderden kaçınmaları konusunda yavaşlamaları için uyardı. Ogier kar miktarı nedeniyle 12’nci etap güvenlik gerekçesiyle iptal edilmeden önce etabı kazanmaya devam etti. Monza’da karanlıkta günün son etabının ardından Ogier, bir gecede 17,8 saniye farkla önde gidiyor. Kalle Rovanperä, SS7’de sulu kar üzerinde döndü ve küçük bir hasar aldı, bu da ona sabah ayağının geri kalanında kendisine biraz zamana mal oldu ve günü 5’nci bitirdi, şimdi bitişe ulaşmak ve takım için puan getirmek istiyor.

Takım Sorumlusu Tommi Makinen, gün sonunda “Elfyn ve Scott’a olanlar bizim için çok zor bir andı. Arabada nasıl hissettiklerini çok iyi anlayabiliyorum; tarif etmesi çok zor. Elfyn bu sezon çok iyiydi ve burada her yerde en hızlı olmak istemiyordu, sadece kontrol ediyordu. Çılgın şartlardı ve arabalar servisten çıktığından sonra hava çok hızlı değişti. Bu kadar zor koşullarda hızı kontrol etmek zor: yeterince hızlı gidip gitmediğinizi bilmiyorsunuz. Çok küçük bir hata yaparsanız, her şey bitebilir. Ayağın son etabını iptal etmenin iyi bir karar olduğunu düşünüyorum, o kadar çok kar vardı ki artık ralli ile hiçbir ilgisi yok, daha çok hayatta kalmak gibiydi. Şimdi Seb lider: yarın çok fazla etap yok ve ralliyi kazanabileceğinden eminiz. Şimdi sona gelmesi gerekiyor, ancak bitişe kadar hiçbir şey kararlaştırılmadı” diye özetledi.

Son güne lider başlayacak olan Sébastien Ogier ise “Bu çok ama çok zor bir gündü. İlk ayak aslında eğlenceliydi. Bu dağ etapları çok güzel ve koşullar dağın tepesindeki biraz karla oldukça uyumlu olduğunda çok eğlenceliydi. Ancak bu öğleden sonra, hava çok daha fazla yağmur ve karla döndüğünde, inanılmaz derecede zorlayıcıydı ve aslında araba sürmek gerçekten keyifli değildi. Sadece hayatta kalmak ve arabayı yolda tutmaya çalışmakla ilgiliydi. Elfyn’in gittiği yerde, bu herkesin başına gelebilirdi. Dürüst olmak gerekirse, bu virajda tutuş değişikliğini tahmin etmek imkansızdı. Bu anda kesinlikle onun için üzüldüm. Sonuna kadar savaşmaktan zevk alırdım: Böylesi her zaman daha eğlenceliydi ve her iki şampiyonada da takım için iyi görünüyordu. Şimdi yarın yedinci bir şampiyonluk kazanma fırsatım var ve bu benim hedefim ve yarın işi bitirmeye çalışıyorum. Finişe kadar asla bitmez dedi.

Ve, Elfyn Evans, gün sonunda “Kar gerçekten öğleden sonra düştü ve koşullar zordu. İlk etap oldukça iyi gidiyordu ve sonra etap durduruldu. Sonra ayağın ikinci etabında oldukça iyi bir ritm yakalamıştık ama kar yağmaya başladı ve ben sadece göremediğiniz karın altındaki yüzey değişikliğine yakalandım. Notlarımda vardı ama nihayetinde kavrama seviyesi değişikliği beklediğimden çok daha kötüydü ve bir sonraki viraj için durma şansı yoktu. Açıkçası şu anda içinde bulunduğumuz konum beni büyük ölçüde hayal kırıklığına uğrattı. Ayrıca takım adına da çok üzgünüm çünkü bu, markalar unvanı için umutlarımıza büyük bir darbe oldu. Sürücüler açısından bu benim için tamamen bitmedi. Bir umut ışığı var ve açıkçası yarın savaşmaya devam edeceğiz. Şu anda pek olası görünmüyor ama sonuna kadar pes etmeyeceğiz” diye konuştu.

Takımın genç pilotu Kalle Rovanpera’nın görüşleri de şu şekildeydi; “Zor bir gündü ama bence bu herkes için geçerliydi. Çok fazla kar ve sulu kar vardı ve bir ralli arabasıyla şimdiye kadar bulunduğum en çetrefilli yerler vardı. Bu sabah ilk etapta sulu kar bölümüne vardığımızda bir virajda hata yaptım ve bank’a çarptık. Arabada büyük bir hasar yoktu, ancak sürmesi biraz daha zor olması için yeterli. Öğleden sonra gerçekten zordu diyebilirim. Kar yağdığında yol koşulları tamamen değişti. Orada iyi vakit geçirdiğimiz için ayağın ilk etabının iptal edilmesi konusunda biraz şanssızdık. Ama üstesinden gelmemiz güzeldi ve bu gece buradayız. Yarın önümüzde bir şey olmadan birini yakalayamayacak kadar uzaktayız, ancak takım için elimizden geldiğince çok puanı eve getirmeye çalışacağım”. | 5 Aralık 2020 : 23.45 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top