Usta kaptan fırtınalı havada belli olur

2020 özeti

2020 yılı hepimiz için zor bir yıl oldu ve halen de zorlukları devam ediyor. Hayatın her alanında unutmak isteyeceğimiz kara bir dönem olan bu yılın, sporumuza yansıması da bir o kadar olumsuz oldu.

Öncelikle Sarıkamış Rallisi yılın başında gelen şehit haberleri nedeniyle iptal edildi. Ardından ülkece Elazığ depreminde zarar görenlerin yaralarını sarmaya odaklandık. Mart ayında patlak veren virüs olayı sadece bizim değil bütün dünyanın en önemli derdi oldu.

Pandemi sürecinin ilk dönemlerinde federasyon, sporculardan üst düzey görevlilere, gözetmenlerden medya temsilcilerine kadar hemen herkesle hiç olmadığı kadar video konferans yöntemiyle güçlü bir iletişim kurarak durum değerlendirmeleri yaptı.

Akabinde hayatımıza “dijital yarış” deneyimi girdi. Öncelikle Ege ve Eskişehir kulüpleri dijital şampiyonalar düzenlerken Tosfed Dijital Ralli ve Pist Şampiyonalarına start verdi.

Transanatolia organizasyonu nefesleri kesti. Umudun yerle yeksan olduğu, hepimizin evden çıkmaya korktuğu dönemde bir hafta boyunca Transanatolia haber ve fotoğraflarıyla sporu takip ettik.

Federasyonumuz bütün branş organizasyonlarını Körfez Yarış Pisti’nde organize etmeye karar verdiğini açıkladığında takvimler Haziran ayının başını gösteriyordu.

Ansızın gelen Spor Bakanlığı’nın WRC’yi onayladığı haberi üzerine federasyonumuz kısıtlı insan kaynağına ve olumsuz pandemi koşullarına rağmen kırk beş gün kadar kısa bir sürede Marmaris’te yarışı başarılı bir şekilde organize etti. Eleştirmeye kalkarsak çok malzeme var tabi ama organizasyon genel hatları ile yeterince başarılıydı.

WRC organizasyonu öncesi gelen Formula 1 haberi hepimizi oldukça şaşırtmıştı. Bu nedenle WRC ne az sorunla organize edilse de Formula 1 haberinin gölgesinde kalmış oldu.

Formula 1 haberleri ilk olarak Tosfed-İntercity polemikleriyle start aldı. Bitene kadar da polemikler aynı hızda devam etti. Biz her ne kadar bir yarış izlesek de Tosfedİntercity’siz yarış, İntercity ise Tosfed’siz bir organizasyon yapmıştı.

Formula 1 sonrası bütün sporcular kendi branşlarında yapılacak olan yarışlara odaklanmışken pandeminin giderek daha kötü bir hal alması nedeniyle sezon iptal oldu.

*****

2021 Beklentileri

2021 takvim ve kuralları

2020 yılı için hazırlanan kurallar yarışlar organize edilemediği için işletilmedi. Dolayısıyla olumsuz bir dönüş yoktur diye tahmin ediyorum. Bu nedenle kurallar bu sene geçtiğimiz yıl olduğu gibi erken zamanında yayınlanabilir.

Diğer bir taraftan 2021 yılı Yarış Takvimini hazırlamak kurallar kitabı kadar kolay olmayacaktır. Takvim konusundaki en büyük sorun ise ilk yarışın ne zaman yapılacağı konusu olacaktır. Geçtiğimiz yıl takvimin ilk yarışı Sarıkamış Rallisi’ydi ve yarış Şubat ayındaydı. Bu sene Şubat ayının herhangi bir organizasyon için doğru bir zaman olacağını sanmıyorum.

Sezon ne zaman başlar, kaç yarış olur, yarışlar ne şartlarda organize edilir bilemem. Sporcular yarış bekliyorlar… Kulüpler federasyondan destek bekliyor… Gözetmenler önemsenmeyi bekliyor… Takımlar kendilerini etkileyen doğru kararlar bekliyor…

Ben ise başarılı yarışlar, mutlu sporcular ve dertleri bitmiş kulüpler yazmak istiyorum. Yani anlayacağınız her şey sizin elinizde. Ne ekerseniz onu biçeceksiniz.

Sonuç olarak:

2020 yılının hiç kimse bu şekilde geçeceğini bilemezdi. Baştan sona hepimiz, bütün camia, bütün ülke hatta bütün dünya deyim yerindeyse gafil avlandık. Fakat Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir misali 2021’in de kolay geçmeyeceği bu yıldan belli.

Bu sezonki başarısız kriz yönetiminiz bir şekilde kabul edilebilir ama gelecek yıl hepimizin beklentileri üst seviyede. Pandemi ne olur, sezon ne zaman başlar, WRC gelir mi Formula 1 yapılır mı bilmiyorum tek bildiğim hepimizin federasyondan daha basiretli kararlar alarak karşılaşılan krizleri sorunsuz yönetmesidir. Zaten öyle de değil midir?

Usta kaptan, fırtınalı havada belli olur.

1 Aralık 2020 : 21.09

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top