Basiret

Bu hafta yıla göre çok daha hareketli gibi. Yaşanan bazı olaylar bende haftaya kısa bir parantez açma isteği doğurdu. O nedenle de Salı’yı beklemeden bilgisayarın başına oturdum.

Genel olarak iki ana madde var üzerinden geçmek istediğim. İlki Formula 1 yarışı sonrası İntercity’nin patronu Vural AK’ın yayınladığı teşekkür amaçlı gönderiler ve bu gönderilere gelen tepkiler.

İkincisi ise sezonun pandemi nedeniyle tamamen iptal edilmesi konusu.

*****

Tosfed bir tedarikçi midir?

Malum Formula1 organizasyonu ile ilgili birçok yerde yaşananlar detayıyla yazıldı çizildi. Tekrar tekrar konuşmanın çok bir anlamı yok.

19 Kasım 2020 tarihinde Vural Ak ve İntercity tarafından bir teşekkür gönderisi yayınlandı. Dört sayfadan oluşan gönderinin en dikkat çeken noktası hiç şüphesiz Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun hizmet satın alınan tedarikçi başlığı altında adının zikredilmesi oldu. Buna herkes gibi bende ilk anda tepki gösterdim. Hatta Tedarikçi Otomobil Sporları Federasyonu şeklinde soğuk espriler yapanlara da hepimizin bir üst kuruluşu olan federasyonumuzun saygınlığına gölge düşürmesi açısından bozuk attım.

Ayrıca dün gün boyu da birçok gözetmen arkadaşımın haklı sitemlerini okuyarak bu spora hem gönül hem de zaman vermiş biri olarak üzüldüm.

Duruma biraz da tepki göstermek açısından gün içerisinde biraz araştırma yaptım. Ve öğrendim ki İntercity Tosfed’e hem gözetmenlerin harcırahını hem de organizasyon hizmet bedelini ayrı ayrı ödemiş. Eğer bu bilgi doğru ise açıklanması gereken bir iki husus var.

Birincisi mahalli organizasyonlarda gözetmen ücretini yılın ilk mahalli yarışında Tosfed ödüyor sonraki mahalli yarışlarda ise organizatör kulüp. Yani her organizatör kulübün yılda ilk mahalli organizasyonunda gözetmen harcırahları Tosfed’den. Ulusal yarışlarda ise bütün gözetmen harcırahları yine Tosfed tarafından gözetmenlere ödeniyor.

Peki Uluslararası organizasyonlarda neden bu para organizatörden çıkıyor? Merak ettiğim burada mantık ne? Açıklanır ise aynı üslupla yayınlamaktan mutlu olurum.

Diğer bir taraftan böyle bir milli organizasyonda organizasyon hizmet beledi alınmış ise o zaman federasyon kendini hizmet tedarikçisi durumuna düşürmüş olmuyor mu?

Bu arada her ne kadar teşekkür metninin sonunda adını anamadığımız binlerce kahramana ayrıca teşekkür edilse de gözetmenler kendisini Tosfed çatısı altında  tanımladığı için duruma alınıyor. Oysa ki onlara olan teşekkür, yazının sonunda ki ben de dahil herkesin atladığı metinde gizli.

Federasyonumuz kısa bir açıklama yapsa çok yerinde olurdu. Yoksa gözetmenin yaptığı çoğu gönüllü olan işi federasyon satmış gibi olur. Bu da kimsenin anlayışla karşılayacağı bir şey değil. Yerinde bir açıklamayla taşlar yerine oturur.

*****

Sezon iptali adına

Bu konuda en baştan beri yazdıklarım ortada. Federasyon kulüplere biraz destek çıksa yarışlarında km’leri biraz düşürülse ve herkes bu yaz yarışını bitirse bu gün şampiyonları konuşuyor, Formula sonrası kupa töreninin akıbetini merak ediyor olacaktık.

Şimdi WRC’de kayıtlar düşünce ulusal şampiyona ilan edildi ve kayıtlar zorunlu tutuldu. Ulusal yarışmacılarımızdan kayıt parası alındı, yabancılardan ise alınmadı. Sezon başında söz verilen lisans ücretlerindeki indirim zamanında yapılmadı. En başta anlatılan pandemi uygulamaları kulüplere zorunlu tutuldu fakat ne Formula 1’de uygulandı ne de yapılsaydı Körfez yarışlarında aynen uygulanmıyordu. Öyle ki bir hafta önce yapılan Formula 1 için görevlilere (padok dışında) PCR testi yapılmadığı konuşuluyor. Adama sormazlar mı, kulüplerin suçu neydi? diye. Bütün görevliler aynı yerde konaklayıp aynı araçlarla taşınıp aynı yerlerde yemek yerken nasıl sadece Padok görevlilerine test yapılır aklım almıyor.

Benim görüştüğüm birçok sporcu tepkili. Sadece tepki göstermeyen ARB Başkanı Murat Güray’ı gördüm o da biliyorum ki sağlık da işin bir tarafında olduğu için alttan alıyor. Yoksa Murat Güray her zaman sporcu yönüyle söylenmesi gerekenleri eksiksiz söylemiş bir büyüğümüzdür.

Son olarak hem Eren başkan hem de sportif kurulundaki bazı isimler bana sürekli piyasanın durumundan ve çoğu sporcunun içinde bulunduğu maddi olumsuzluklardan bahsediyordu. Bu adamlar şimdi sizlere güvenerek araç hazırladı, lastik aldı, eksiklerini çözdü… belki bazıları WRC’ye size güvendiği için kayıt parası dahil harcayarak katıldı ve dört gözle kalan yarışları beklemekteydi.

Ekonomik açıdan gelinen nokta doğru mu? Sürecin yönetilmesinde sizlerde bir sorun görmüyor musunuz? Karar alınırken kimlerle istişare edildi?

Bunları herkes soruyor. Ben ise sadece bir şeyi merak ediyorum.

Bu sene yönetimimiz basiretli bir şekilde federasyonumuzu yönettiğine inanıyorlar mı?

20 Kasım 2020 : 20.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top