Sonbaharda yarışlar seyircisiz

Pandeminin etkisi tüm dünyada artarak sürüyor. Normal yaşamlarda kısıtlamaların geri geldiği Avrupa ülkelerinde motor sporlarının birçok disiplininde yılın son yarışları da seyircisiz yapılacak. Bunun için alınan son dakika hükümet kararları karşısında organizatörler sattıkları biletlerin bedellerini geri ödemeye hazırlanıyorlar. Global web sitelerinde yayınlanan dünyanın farklı ülkelerindeki son gelişmeleri sizler için derledik. | 29 Ekim 2020 : 11.17

WRC | Ypres Rallisi seyircisiz

Ralli organizatörleri ve Belçika ulusal hükümeti tarafından alınan bir kararın ardından önümüzdeki ay yapılacak Ypres Rallisi seyirci olmadan gerçekleşecek. Orijinal plan, Dünya Ralli Şampiyonası’nın sondan bir önceki turunun üç gün boyunca 72 farklı seyirci bölgesini içeriyordu ve her bir seyirci alanına 400’e kadar seyirci alınacaktı. Bu plan Çarşamba günü FIA’nın ekiplere verdiği haberle iptal edildi. Yönetim kurulu, WRC’nin paydaşlarına şunları söyledi: “Belçika’daki mevcut Covid-19 durumu ve Ypres Rallisi üzerindeki potansiyel etkisi, FIA, WRC Promoter ve Ypres Rally tarafından günlük olarak izlenmekte ve tartışılmakta. Geçen haftanın sonunda ulusal hükümetin bir toplantısının ardından, Ypres Rallisi planı revize edildi ve Belçika hükümeti tarafından geçen hafta açıklanan profesyonel sporla ilgili kısıtlamalarda yapılan değişiklikler doğrultusunda seyirci olmadan devam etmesi planlandı. Hükümet yönergelerinin yanı sıra, sporun tüm kilit paydaşları bir şehre, bölgeye ve ülkeye büyük bir olay getirmenin sorumlulukları ve riskleri konusunda son derece bilinçli ve bu riski azaltmak için gerekli tüm devlet kurumlarıyla görüşmeler devam ediyor. “Güvenli ve başarılı bir Ypres Rallisi düzenlemek için alınması gereken stratejik kararları almak için haftanın sonunda yerel belediye başkanları ve bölge valisi arasında daha fazla tartışmanın olacağını tahmin ediyoruz.” Ralli sırasında iki özel etaba ev sahipliği yapacak olan F1 Belçika GP pisti Spa-Francorchamps, geçen Pazartesi günü seyircilere kapısını kapattı ve bu durum Kasım ortasına kadar bu şekilde kalacak. FIA’nın güncellemesi, spekülasyonlara rağmen, dünya şampiyonasının bir sonraki turunun yolunda gittiğini vurgulamak. (Dirtfish)

MXGP | İtalya yarışı seyircisiz

İtalya’nın Trentino şehrindeki MXGP yarışı da korona nedeniyle seyircisiz yapılacak. Önceden satın alınan biletlerin bedelleri geri ödenecek. Şampiyonada yılın son üç yarışı Pietramurata’da gerçekleşecek ve orijinal planların aksine her 3 yarış ta seyircisiz yapılacak. İtalya, Avrupa’da korona salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri. Yaz aylarındaki düşüşün ardından, enfeksiyonların sayısı şimdi yeniden hızla yükseliyor. Robert Koch Enstitüsü bu nedenle Bozen-Güney Tirol eyaletini korona risk bölgesi ilan etti. Pietramurata’daki yaklaşan MXGP yarışları için bilet satın alan herkes, önümüzdeki birkaç gün içinde serinin bilet satıcısı Infront Moto Racing’den paralarını geri alacak. (SpeedWeek)

F1 | 4 Gün kala İtalya GP de seyircisiz

İtalyan yetkililer, bu hafta sonu F1’in misafir olacağı Emilia Romagna Grand Prix’inin seyircisiz yapılması için geç bir karar aldı. Piste geçen ay 13 bin bilet satma ve hem yerel sponsorlar hem de yarışı destekleyen bölge otoritesinin konukları için VIP ağırlama yapma izni verilmişti. Ancak bu hafta, başbakan Giuseppe Conte’nin kararnamesi bir dizi yeni COVID-19 önlemi emri getirdi. Yarışlarda seyircilerin sınırlandırılmasını ve ülke genelinde restoranların ve kafelerin saat 18’den sonra kapatılması gibi daha genel kısıtlamaları var. Geçtiğimiz iki gün içinde Emilia Romagna bölgesi valisi Stefano Bonaccini, İtalya GP’si için bir muafiyet arayışı için hem başbakan hem de sağlık bakanı ile doğrudan görüştü, ancak hiçbir sonuç alamadı. Seyircileri tribünlerin etrafına yayarak etkili bir sosyal mesafe sağlamak için Imola’nın ayrıntılı planları vardı ve seyircileri almaya devam etme izni verildikten sonra gerekli hazırlıklar için çok ta para harcadı. İlk onaylanan 13 bin biletin tamamını satmamış olsa da, pist geç bir telaş bekliyordu çünkü insanlar bir iptal veya şu anda uygulanan bir tür kalabalık kısıtlaması durumunda geri durmayı tercih ediyorlardı. Imola’daki seyirci yasağı, bir sonraki yarış olan Türkiye’deki benzer bir kararın hemen ardından gelirken, Almanya’da belirli bölgelerden izleyicilere yalnızca negatif bir COVID-19 test sertifikası bulundurmaları halinde izin verildi. Portekiz’de de sayılara geç bir kısıtlama getirildi ve yarıştan önce polis, alanın izin verilen kapasiteye ulaştığını iddia ederek biletli taraftarları içeri almayı durdurdu. (Autosport)

WRC | Matton: Gerekirse iki üretici ile

Markaların WRC’de yeni hibrit düzenlemelerine uymaları için iki haftaları var ama hala çekinceler sürüyor. FIA Ralli Direktörü Yves Matton plana sadık kalmaya kararlı. 2022’den itibaren Rally1 araçları (WRC) hibrit motora sahip olacak. FIA Ralli Direktörü Yves Matton “bunu hiçbir şey değiştirmeyecek” dedi. Ancak şu anda WRC’de temsil edilen üreticilerin hiçbiri yeni düzenlemelere resmi olarak taahhüt vermedi ve son tarih 13 Kasım’da sona eriyor, ardından herkesin renginin bilinmesi gerekiyor. İkinci korona dalgası, üreticiler üzerindeki ekonomik baskıyı daha da artırabilir ve yönetim kurulu üyelerinin yeni ve uzun vadeli bir motor sporları programını benimsemekten başka endişeleri var. Matton “beklentilerin aksine, biri gelecekteki Rally1 düzenlemelerine bağlı kalmazsa, 2022 Dünya Ralli Şampiyonası’na iki üreticiyle başlayacağız ve en kısa sürede bir başkasının eklenmesini umacağız.” (RallyMagazine)

F1 | 2021 takvimi 23 yarış

Pazar günü yapılacak 2020 şampiyonası, Imola’da sezonun beşinci son raundunu kutlarken, geçen hafta sonu Portimao’da 2021 takviminden bahsedilmeye başlandı. Takım başkanı Ross Brawn, FIA Başkanı Jean Todt ve Ocak ayında Liberty Media başkanlığını Chase Carey’den devr alacak olan Stefano Domenicali, üç günlük kış testlerinin ardından sezonun 21 Mart’ta Avustralya’da başlaması ve ardından bir hafta sonra Bahreyn’in gelmesi bekleniyor. Sezon daha sonra 11 Nisan’da Çin’de, iki hafta sonra Vietnam’da devam edecek. 9 Mayıs’ta İspanya’da Avrupa lansmanı, ardından Monte Carlo ve Bakü geliyor. Haziran ortasında, Montreal ve ardından Avrupa’ya dönüyor. 1 Ağustos’tan sonraki yaz tatilinden önce Fransa, Avusturya, İngiltere ve Macaristan ile dört GP daha planlanıyor. Peşinden ‘üçüzler’ diye anılan Monza, Zandvoort ve Spa geliyor. Sonrasında Singapur, Suzuka ve Sochi olacak. Her zaman olduğu gibi, büyük final Aralık ayında Abu Dabi’de yapılacak. B Planı, yani alternatifler düşünülmezdi. Alman medyasında adı geçmeyen takım yöneticilerinden birine göre, “böyle bir sezon daha ve hepimiz parasız kalacağız” dedi. F1, Suudi Arabistan yarışı ile birlikte 23 yarışa çıkacak. (Gazetta Della SPort)

WRC |  Valentino Rossi, Monza’da WRC yapacak

Dokuz kez MotoGP Dünya Şampiyonu Valentino Rossi, ACI Rally Monza’da bu yılki FIA WC’nin son rallisine katılmak istiyor. 41 yaşındaki İtalyan, kuzey İtalya pistinde bir ralli arabası kullanmaya yabancı değil. Bu ayın başlarında WRC takvimine eklenen Asfalt yarışı tam yedi kez kazandı. Rossi, ralli için planları sorulduğunda şunları söyledi: “Monza’yı biliyorum, pek çok insan beni aradı. Plan Monza’da başlamak değildi çünkü geçen yıl olduğu gibi tekrar Abu Dabi’de araba kullanmak istedim. Ancak WRC’nin son yarışı olduğu için durum değişti, çok daha ilginç ve şimdi ne olacağını görmem gerekiyor” dedi. Rossi en son 2018’deki Monza etkinliğini Ford Fiesta RS WRC ile kazandı. M-Sport Ford takım patronu Richard Millener, İngiliz takımının İtalyan motosiklet efsanesinin 4-6 Aralık yarışına katılmasını sağlamakla ilgileneceğini onayladı. Millener, “Valentino ile birkaç yıl çalıştık ve onun gibi birini bu etkinlikte görmek harika olur. Monza’nın WRC için gerçekten ilginç bir fırsat olacağını düşünüyorum. Geçmişte bazı büyük isimleri cezbetti” diye konuştu. Hyundai Motosport Takım Müdürü Andrea Adamo ise Monza için ekibine bir yıldız sürücü getirmek istediğini itiraf etti. Adamo, “Monza’da daha fazla araba olabilirdi. Dikkatini çekebilecek gerçek bir misafir pilot ise WRC’de insanların dikkatini çekme fırsatını değerlendirmeliyiz. Orada daha fazla araba olması için çalıştığımı inkar edemem” dedi. Eski F1 sürücüsü ve mevcut DTM yarış pilotu Robert Kubica da Monza’daki yarışla ilgili gündem yaptı. 2013 ve 2015 yılları arasında WRC’de yarıştı ve o ilk sezonda WRC 2 tacını kazandı. 2014’te Monza’da kazandı. Rossi, WRC İngiltere ayağında iki kez, Yeni Zelanda Rallisi’nde ise bir kez yarıştığı için WRC’ye yabancı değil. (Speedweek)

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top