2021 Takviminde rotasyon

Geçtiğimiz günlerde FIA tarafından açıklanan 2021 WRC takviminde Türkiye’nin yer almamasına birçok kişi şaşırdı. Çok geçmeden federasyon hem resmi web sayfasından hem de sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yaptı. Açıklamanın son paragrafında Tosfed Başkanı Üçlertoprağı “Açıklanan 2021 Dünya Ralli Şampiyonası takviminde yer alan üç ülkenin, henüz gerekli anlaşma sağlanmadığı için yarış yapması henüz kesin değil. Bugün için pandeminin özellikle sene başındaki rallileri nasıl etkileyeceği de bilinmiyor. Biz Tosfed olarak, ülkemiz menfaatlerini de koruyarak, kendi koşullarımız doğrultusunda Türkiye Rallisi’ni 2021’de de en iyi şekilde düzenlemeye hazırız. Sezonun gidişatını yakından takip ediyor olacağız. Türkiye istediği sürece, 2021 dahil Dünya Ralli Şampiyonası’nda olmaya devam edecektir.” şeklinde bir konuşma yapmış.

Burada Türkiye istediği sürece 2021 Dünya Ralli Şampiyonası’nda olmaya devam edecek, derken sonuç olarak biz mi bu sene takvimde yer alan yarışlar arasında olmak istemedik? Yarışı hiç ara vermeden uzun yıllardır yapan ülkeler var. Ayrıca ülkemiz Sağlık Bakanlığı’mızın aldığı önlemler sayesinde, pandemi dönemini birçok Avrupa ülkesine göre daha hafif atlatmakta iken neden 2021’de rotasyona giren ülke biz oluyoruz?

*****

F1’e asfalt dopingi

İntercity İstanbul Park pistinde bildiğiniz gibi hummalı bir çalışma başladı. Pistin asfaltı ülkemizde organize edilecek Formula 1 yarışı için Ulaştırma Bakanlığı tarafından yenileniyor. Tabi ki Formula 1 sonrası pistte yapılacak olan her türlü organizasyon için güzel bir haber. Pist zaten kendini uluslararası arenada kanıtlamışken belki gelecek yıllarda ülkemizde farkı organizasyonların kazandırılması açısından da asfaltın yenilenmesi umut verici.

Fakat takıldığım iki konu var.

Birincisi, istendiğinde böylesine üst düzey kalitede bir asfalt, bu metrekarelerde yenilenebiliyorsa neden ülkemizde hala yeni pistler açılmıyor?

İkincisi, Formula 1 organizasyonuna 35 gün kala koca pistin asfaltı tamamen yenilenecekken ulusal şampiyonaların organize edileceği yaklaşık 5 aydan fazla bir zaman önce açıklanan Körfez Yarış Pisti’nde inşaat başladı mı?

*****

İntercity-Formula 1-Tosfed paradoksu

Sanırım tam 7 gün önce idi. Fatih Altaylı Haber Türk ekranlarında Formula 1 konusunda, bana göre beklenmeyen bir açıklama yaptı. Söylemlerini çok beğendiğim Baskın Oran hocanın seçim kampanyasında ki sloganı olan “ezber bozmak tabirini bize yaşatan açıklamada özetle Altaylı; Tosfed yönetiminin FIA Başkanı Todt’la arasının çok iyi olduğuna da işaret ederek Formula 1 konusunda başvurunun Tosfed tarafından ve Jean Todt’un yönlendirmesiyle yapıldığını söyledi.

Olamaz mı, tabi ki de olabilir. Çünkü gerçekten hem Serkan Yazıcı hem de Eren Üçlertoprağı FIA Başkanının çok yakın dostu. Bu durumun mutlaka uluslararası sonuçlara olumlu etkisi vardır da…

Kimse de çıkıp şu iki soruyu soramadı.

Madem başvuru Tosfed tarafından yapıldı, neden sonucu ilk Tosfed’den öğrenmedik ve federasyon en son açıklamayı yapan kurum oldu? İşin sahibi kimse açıklamaları da o yapmaz mıydı?

Diğer taraftan madem konu bu şekilde gelişti. Neden İntercity İstanbul Park’ın patronu Vural Ak bir basın açıklaması yaparken federasyon bu konuda sessiz kaldı. Çünkü çok daha farklı konularda federasyon açıklama da yapmıştı belge de paylaşmıştı.

*****

WRC’de magazin basını

Birkaç okuyucu WRC sonrası sosyal medyadan mesaj atmıştı. Bu sene WRC Haberleri daha çok magazin basınında yer almış diye. Gerçekten öyle mi bilmiyorum ama bence öyleyse de daha iyi olmuş. Maalesef spor haberleri futboldan başka geniş yer tutmuyor. Tutsa da neden bilmem etkisi yeterli değil. Belki yarışlar magazin, ekonomi, lifestyle gibi farklı alanlarda haber olursa daha çok etkili olur.

Düşünülerek yapılmış ise güzel düşünülmüş. Özetle zaten otomobil basını ve spor basını yapacağı haberleri yapıyor. İnsanların karşısına farklı kategorilerde haber olarak çıkmak doğru bir karar gibi.

*****

Antrenmanlar hayat suyu mu olacak?

WRC bitti şimdi sıra kalan ulusal ve mahalli yarışların yapılmasında. İmkanı olan takımlar kendi profesyonel antrenmanlarını yaparken duyduğum kadarıyla bazı kulüpler de bölgelerindeki sporcular için izinli güvenlikli antrenmanlar hazırlıyorlarmış.

Pandemi nedeniyle spora ara verenler için çok güzel bir haber. Hem de böylelikle mekanikerinden garajına geliri otomobil sporu olan insanlar için de bir can suyu olur bu antrenmanlar. Böylece sporcularda araçlarıyla yarış öncesi tekrar etaba çıkarak ısınmış olurlar. Tabi diğer taraftan antrenman organize edecek kulüplere de küçük çaplı bir kaynak çıkar.

14 Ekim 2020 : 07.45

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top