Seyircide çapraz kur

Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı himayesinde Marmaris’te organize edilen Dünya Ralli Şampiyonası Türkiye ayağı Rally Turkey için organizasyonun seyircisiz yapılacağı açıklanmıştı. Sadece federasyon yönetiminin katıldığı zoom toplantılarında değil ayrıca organizasyonun resmi web sayfasından da aynı açıklama yinelenmişti.

Fakat organizasyon seyircili yapıldı. Hani bende ilk başta etaplara girmek isteyen yarış severler bir yolunu bulmuş ve yarışı izlemiştir diye düşünmüştüm, fakat gördüm ki her sene olduğu gibi etap içlerinde VIP seyirci izleme çadırları ve yeşil şeritlerle seyirci için güvenli izleme alanları da düşünülmüş. Benim fikrimi soracak olursanız, bence de tamamı açık hava da ve kilometrelerce geniş alanda organize edilen yarışın seyirci ile yapılması mantıklı olanı idi. Burada ilginç olan resmi açıklamalardı.

Diğer bir taraftan Formula 1 seyircili organize edilecek şekilde kurgulandı. Mutlaka aşama aşama gerekli mercilerle görüşülerek ilerlendi. Dün gelen beklenmedik açıklamayla organizasyonun seyircisiz yapılacağı duyuruldu. Zamanla nedenini daha iyi anlarız ama İtalya’da seyirci varken ülkemizde olmayacak olması bana ilginç geldi.

*****

Tdpş 8. yarış

Geçtiğimiz hafta Dijital Şampiyonalar ile ilgili ya yoğunluktan yarışlar yapılamadı ya da puanlar Tosfed Dijital Resmi Web Sayfasına yüklenmemiş olabilir diye yazmıştım.

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı Ditital Pist Şampiyonası’nın 8. yarışı organize edildi. Toplam 14 pilotun katıldığı dijital yarış yine iki ayak üzerinden koşuldu ve araç olarak da Ford GT LM Spec II Test Car Gr.3 kullanıldı. Yarışta pole pozisyonu 2:14,798 lik derecesi ile Aytaç Gördos’un olurken ilk ayağın galibi Sefa Batuhan Bilgin oldu. Bilgin’i sırasıyla Özcan Yılmaz, Aytaç Gördös, Ali Dinç ve Serkan Çetin takip etti.

İkinci ayakta ise liderlik Özcan Yılmaz’ın olurken Yılmaz’ı sırasıyla Huzeyfe Çelik, Aytaç Gördös, efa Batuhan Bilgin ve Serkan Çetin takip etti.

Bu arada yarışı ve sonuçları çok aradım ama ne Tosfed Resmi Web Sayfasında ne de Instagram hesaplarında bulamadım.

*****

Sınır ötesinden gururlandıran haberler

Geçtiğimiz hafta farklı ülkelerde yapılan yarışlarda bizi temsil eden Türk pilotların sayısı oldukça fazla idi.

26-27 Eylül tarihlerinde 50. ADAC Nürburgring 24 Saat Dayanıklılık Yarışı vardı. , 2019 Nürburgring Endurans Serisi SP8T kategorisini şampiyon olarak tamamlayan Mustafa Mehmet Kaya takım arkadaşları Alman Mike Stursberg ve Reinhold Renger ile Estonyalı Tristan Viidas ile birlikte yarışın büyük kısmında lider olarak gitmesine rağmen lastiğinin patlaması sonucu zaman kaybederek ikinciliğe geriledi ve SP8T kategorisini ikinci sırada tamamladı.

Bir diğer başarılı temsilcimiz Emir Aşarı ise takım arkadaşları joern Simon, Torsten Kratz ve Luis Ramirez ile BMW 330i direksiyonunda V2T kategorisinde yarışı ikinci sırada bitirerek kariyerlerine yeni bir başarı daha eklediler.

Ayrı yarışta tamamı Türk olan bir takım daha vardı. Endürans pilotu Ersin Yücesan takım arkadaşları Recep Seydi Sarı ve Hakan Sarı ile teknik sorunlar nedeniyle kaybettikleri zamana karşın yarışı 6. Sırada bitirebildiler.

Diğer bir taraftan 12 yaşındaki Milli Karting Sporcumuz Batı Yıldırım, pandemi nedeniyle pistlere bir yıla yakın süre uzak kalmanın ardından İtalya’da tekrar start aldı. Yarışa 6. sıradan başlayan Yıldırım yerini koruyarak yine 6. Sırada yarışı bitirdi.

Borusan Otomotiv Motorsport, geçtiğimiz hafta sonu 3 sezondur takip ettiği GT4 European Series’in dördüncü ayak yarışları için Hollanda’nın ünlü Zandvoort Pisti’nde start aldı.
Cem Bölükbaşı her zamanki hızı ile ilk sıralama turlarında çok iyi bir derece elde edip, en hızlı BMW olmayı başarırken, ikinci sıralama turlarında takımın deneyimli sürücüsü İbrahim Okyay da aynı başarıyı devam ettirdi. İki kere üst üste pistteki en hızlı BMW’nin direksiyonunda bulunan Cem Bölükbaşı ve İbrahim Okyay kazandıkları başarılar ile takımlarını, markalarını ve ülkelerini en şekilde temsil etti.
12 ve 13 kapı numaralı turkuaz BMW M4 GT4 ile yarışan BOM pilotları, her iki yarışta da elde ettikleri üçüncülükler ile toplam 4 podyum ve 6 kupa ile önemli bir başarı ve şampiyona genel klasmanında değerli puanlar elde ederken, en iyi BMW takımı olarak yerlerini korudular.
Bu arada yabancı bir yarışta bizi temsil eden bir diğer Türk Pilot ise GP Garaj Myteam’ın patronu Süheyl Polatoğlu idi. Kendisi Avrupa Ralli Tropi ve Balkan Ralli Tropi’ye de puan veren 53. Serbia Rallisi’nde start alan tek Türk pilottu.

Her ne kadar yarışa mekanik nedenlerden dolayı erken veda etse de sosyal medya da gördüğü destek camiada ne kadar sevildiğinin de göstergesi oldu.

*****

Büyük resme bakmak lazım

Bazı haftalar hem yazdığım içeriğe hem de dönemim hararetli gündemine paralel olarak, tanıdığım tanımadığım kişilerden mesajlar geliyor. Gelen mesajlardan edindiğim algının yanlış olduğunu düşünerek küçük notlar halinde birkaç satır yazmak istedim.

Formula 1’in seyircisiz olması tabi ki organizasyonun ülkemize gelmesi için her koşulda mücadele eden İntercity’nin patronu Vural Ak açısından olumsuz bir durum. Fakat mutlaka birçok olasılık düşünülerek hareket ediliyordur ve bu durum Vural AK’ı ve ekibini asla yavaşlatmaz. Bunu, Formula 1 iptal olur diye mesaj atanlar için yazıyorum.

Diğer bir taraftan eski Tosfed Başkanı FIA yöneticisi Serkan Yazıcı’nın Formula 1 ile ilgili yaklaşımı bence sanıldığı gibi geçtiğimiz yıllarda yaşananların ışığında değerlendirilemez. Ortada Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılacak önemli bir organizasyon var ve bu doğrultuda Yazıcı’nın konuya daha yapıcı bir şekilde yaklaştığını düşünüyorum. Yani demem o ki Formula 1 ile ilgili olumsuz yaşanacak hiçbir durum mesajlarda yazdığınız gibi Yazıcı’yı da mutlu etmez.

Son olarak Tosfed Başkanı Eren Üçlertoprağı’da aynı şekilde ne Formula 1 konusunda ne de sporumuzla ilgili diğer konularda sanıldığı gibi küçük hesaplara girmez. Yani Tosfed Başkanı mutlu olmuştur diye duyduğum bazı söylemler var bunlar bana göre hem başkanı tanımayanların boş muhabbeti hem de bir kurumu yönetmenin ağırlığını bilmeyenlerin yanlış algısı. Benim tanıdığım başkan, Formula 1’in de en az WRC kadar sorunsuz bir şekilde yapılmasını isteyecek ve o doğrultuda makamının verdiği sorumlulukla hareket edecektir.

6 Ekim 2020 : 11.40

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top