Özlem’le bekliyoruz

Başlığımdaki Özlem umutla beklenen bir his değil, 2019 yılının Türkiye Ralli Kadınlar Şampiyonu Özlem. Mütevazi Nissan Micra aracıyla kendi halinde tozun toprağın içinde mücadele veren Özlem. Yaşadığı her türlü zorluğa rağmen asla pes etmeyen, en büyük dezavantajı coğrafi olarak yaşadığı şehir olan, ona rağmen zincirlerini kırıp mücadelenin adını çekemeyenlerin ‘birincilik’, şahit olanların ‘şampiyonluk’ diye nitelendirdiği Özlem.

Hani şu WRC’ye girmeye cesaret eden tek kadın pilotumuz diye övünüp arka planda “teknik kontrol adaletsizliği” ile umutları ve emekleri yerle yeksan edilen Özlem.

Yaşanan adaletsizliği ARB Başkanı Murat Güray sosyal medya hesabından haklı bir sitemle paylaştı. Murat abiyi bu cesur tavrı için gönülden tebrik ediyorum. Umarım ya bu olay son olur ya da birilerinin sonu olur. Konu ile ilgili gelişmeleri Özlem’le bekliyoruz.

Cumartesi günü Sabah gazetesi köşe yazarı Funda Karayel Özlem’in başarısını köşesine taşımış. Moral olmuştur diye düşünüyorum Özlem için de.

Unutmadan bu arada küçük bir detaya dikkat çekmek istiyorum.

Haber Tosfed’in kendi Instagram hesabından hikâyeler bölümünde paylaşılıyor. Tosfed etiketleniyor… Köşe yazarı etiketleniyor… Otomobil Sporlarında Kadın hesabı etiketleniyor. Ama yazının başrolü Özlem etiketlenmiyor. Muhtemelen paylaşan okumadan paylaşmış. Yoksa sahadaki adaletsizliği biliyorum ki kimse buralara taşımaz!

*****

İyi yarış nedir?

Bunu kinaye olsun diye sormuyorum gerçekten merak ediyorum, iyi yarış nedir? Mesela Tosfed Gözlemci Raporunda yüksek puan almak bir organizasyonu iyi yapar mı?

İyi bir organizasyonda nötralizasyon olur mu? Yoksa mantıklı mantıksız gecikmeler olsa bile doğru bir iletişimle yürütülen bir operasyon ve mutlu yarışmacılar, daha mı iyidir?

Gözetmenin bütün beklentilerini tam yerine getiren, üst düzey görevlileri dahi bir sonraki yarışı iple çeken bir yarışın ruhu Gözlemci Raporlarına ne kadar yansır?

Kayıt sayısı en yüksek yarış mı en iyi yarıştır yoksa kayıt parası alınmayıp yarışmacının yanında olan yarış mı?

Bu arada sakın değerli federasyonumuzdan biri bu başlığa bir cevap vermesin. Çünkü yaşayarak tecrübe ettim ki onlara göre iyi yarış içerdeki dengeleri gütmek adına kimin yarışı olduğuyla muteberdir.

Ben onu sormuyorum gerçekten iyi yarış nedir onu soruyorum.

*****

İzmir rüzgarı

Hafta sonu İzmir Ülkü Yarış Pisti’nde keyifli bir organizasyona imza attık. Cadde otomobilleri ile Pist Günleri adı verilen Time Trial etkinliğinde başta Subaru kullanıcıları olmak üzere otomobil tutkunlarıyla buluştuk.

Cumartesi günü pistte Ercan Kazaz’la karşılaştım. Yani konu konuyu açtı eski günler bu günler spor, sporun siyaseti derken sonu gelmeyecek bir muhabbette boğuluyorduk. Bu sırada pistinde misafiri olduğumuz Ümit Ülkü geldi. Ümit abi sporcu kimliği dışında mütevazi kişiliğiyle çok saygı duyduğum bir isim. Onlardan önce tecrübeli pilot Ayhan Germirli bizi ziyaret etti anlattıklarıyla bize gülme krizi yaşattı.

Bir yanımda eski Pist Şampiyonu Ümit Ülkü diğer yanımda eski Ralli Şampiyonu Ercan Kazaz’la bir anı fotoğrafı da çekindik. Tabi ki iki şampiyonun arasında içimden bir dilek tutmadım değil!  Tutarsa paylaşırım ne olduğunu tutmazsa umutla beklemeye devam ederim.

Bu arada organizasyonun en iyi üçüncü, dört çeker otomobil kullanan pistin en iyi ikinci, bütün zamanlar arasında da pistin beşinci derecesini yaparak herkesi şaşırttım. Ama ne yalan söyleyeyim hiç kimse benim kadar şaşırmadı.

*****

Dijital rüzgar

Pandeminin hayatımızı en fazla etkilediği zamanlarda Espor yarışları ile tanıştık. Zaten evden de çıkamıyorduk birçoğumuz iyi de sardı bu yeni yarış konseptine. Önce kulüpler başladı arkasından federasyon hem pist hem de ralli şampiyonasının dijitalini hazırlayarak kuralları açıkladı.

Şimdi pandemi bitmese de hayatımızdaki baskısı, bizi kısıtlama şekli düştü. Alıştık bir taraftan da maskeli hayata.

Dijital şampiyonalara da pandemi ile aynı oranda ilgi düştü federasyon tarafından. TDRŞ’nin 5 ve 6. TDPŞ’nin 8.yarışları belki yapılamadı belki de Tosfed Redmi Dijital Web Sayfası güncellenmedi bilmiyorum. Ama ilginin artık çok azaldığını siz de hissediyorsunuzdur.

Yani bir ara tıpkı Amerika’yı yeniden keşfetmiş gibi parlatıldı, anlatıldı bu dijital olaylar. Madem o kadar önemliydi neden aynı titizlikle yapılamıyor. Yada madem o kadar da önemli değildi neden bu kadar büyük bir iş gibi sürekli anlatıldı?

*****

İşin aslı

Geçtiğimiz hafta WRC ile birlikte koşulan TRŞ’nin birinci ve ikinci ayakları ile ilgili, BG Vision Motorsport Pilotu Buğra Banaz’ın geçirdiği talihsiz kaza nedeniyle aracının ertesi güne yetişememesinden dolayı ikinci yarışa katılamadığından bahsetmiştim. Dikkat çekmek istediğim konu bu gibi yarışların ara vermeden arka arkaya yapılmasının kaza yapıp aracını yetiştiremeyecek pilotlar için haksızlık oluşturacağını anlatmaktı.

Takım Kaptanı Burak Çukurova benle iletişime geçerek olayın doğrusunun kaza nedeniyle yardımcı pilot Gürkal Menderes’in sağlık sorunu yaşadığını fakat aracın ertesi güne hazır olmasında bir problem olmadığını ifade etti. Bende aynen düzeltiyorum.

Profesyonel bir takımla yarıştığı için Buğra’nın aracı zamanında yetiştirilmiş olsa bile yarışların aralıksız yapılması yine de anlatmak istediğim gibi sporcu aleyhine bir sonuç doğurabilir. Bu şampiyonadaki puan durumunu da etkileyecektir.

Şimdi TRŞ’de üç yarış kaldı ve Formula 1’i de hesaba kattığımızda bu yarışlar takvimde sıkışabilir. Sırf söz verilen beş ayağın kalan üçünün yapılması uğruna o yarışlarda aynı şekilde arka arkaya yapılmamalı diye yazıyorum. Yoksa derdim WRC ile ilgili bir olumsuzluğa dikkat çekmek değil.

29 Eylül 2020 ; 11.00

Son 70 haber

1 Yorum - “Özlem’le bekliyoruz”

  1. Sevgili Mesut.
    Zamanında Özlem’in bu spora tekrar dönmesi için gösterdiğin çaba bizler için çok değerli. Bu yazınında da Özlem’in yaşadıklarını sporcun olarak kabul ettiğin bir arkadaşının yaşadıklarını gazeteci gözüyle kamuoyuyla paylaşmak olduğunu biliyorum. Bende WRC de münferit bir olay olarak yaşanan ve tarafların dialog yoluyla olayı neticelendirdiğini bir daha böyle olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığını bildirmek isterim. Hep birlikte bu sporu daha iyi yerlere getirmeye çalışanlara teşekkürlerimle .

Yoruma kapalı

Go To Top