Toyota’ya ‘danışman’ oldu

 

Tommi Makinen, daha iyi otomobillerin yapımını geliştirmek için Ocak 2021’den itibaren Toyota Motor Corporation’ın (Toyota) Motorsport Danışmanı olarak atandı. Makinen’in Toyota’nın 2017 Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) operasyonlarının süper şarjlı gelişmesine katkısı olması bekleniyor. Yapılan açıklamada Tommi Makinen ve profesyonel ekibi Toyota’nın son derece rekabetçi bir ralli otomobili geliştirmesine yardımcı olduğu ve Toyota Gazoo Racing WRT’i WRC’de en üst seviyeye geliştirdiği belirtildi.

WRC’ye geri döndüğü ikinci yıl olan 2018’de Toyota, Markalar Dünya Şampiyonluğu, 2019’de ise pilotlar ve kopilotlar Dünya Şampiyonlukları kazanıldı. Bu tecrübe ile, Toyota’nın, Tommi Makinen’in motor sporlarında daha geniş alanlarda katkıda bulunabileceğinden emin olarak, motor sporları için GR araçların geliştirilmesi gibi, motor sporları faaliyetlerinin stratejik planlama ve sürücü yetenek geliştirmeleri için Toyota Motor’un bir motor sporları danışmanı olarak atanmasıyla marka strateji formülasyonu ve organizasyonel operasyonlar üzerine yapacağı tavsiyeler için sabırsızlanıldığı vurgulandı.

WRC projesi, Toyota Gazoo Racing WRT ve Tasarım ve WRC geliştirme departmanı Toyota tarafından doğrudan yönetilecek ve 2021 tarihinden itibaren WRC operasyonları Toyota Gazoo Racing Europe GmbH tarafından işlenecek. Toyota grup şirketi, Avrupa’da Toyota motor sporlarının temel işlevlerinden sorumlu. Tommi Makinen’in, TMR’de yetiştirilen dünya lideri araç geliştirme bilgisinden ve bunu belirli bir iş geliştirmeyle ilişkilendirme kararından yararlanılması planlanıyor. İnsan kaynaklarının pratik eğitiminin hızlandırılmasına da dahil olmak üzere sistemleri daha da güçlendirmeyi isteyen TGR WRT, mevcut insan kaynakları ve TMR kaynaklı bazı tesisleri kullanarak hem Finlandiya hem de Estonya’da faaliyetlerini sürdürecek.

Tommi Makinen bu konuda şunları söyledi; “Toyota WRC projesinin amacı, esnek organizasyon ile etkili bir şekilde dünya ralli operasyonu yeniden başlatmak oldu. Bu hedefe şimdi ulaşıldı ve benim için Toyota ile yeni dönem için hareket zamanı olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum. Akio Toyoda’ya bu projede bana güvendiği ve birlikte belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için bize destek olduğu için teşekkür etmek istiyorum. Ben motor sporları Toyota geleceği tasarımı için onunla çalışmaya devam etme konusunda sabırsızlanıyorum. Biz Toyota için WRC’de yarış otomobili imal ettik. Şimdi ise operasyonlara devam etme kararı verildiği için mutluyuz ve ben de, Toyota Gazoo WRC Takımı olarak istikrarlı bir garaj ve gelecek ile uzmanlığımızı devam ettirecek şekilde çalışacağımızdan dolayı çok mutluyum. Toyota Gazoo Racing Europe, takımı kanatları altına alırken, operasyonların Jyväskylğve Tallinn’de kalması benim için de önemliydi.”

Toyota Motor Corporation Başkanı Akio Toyoda da görüşlerini açıklarken, şunları söyledi; “Tommi ile tanıştıktan sonra Toyota’nın WRC’ye dönüşüne ancak karar verebildim. O’nun desteği sayesinde WRC’de kazanabiliyoruz ve uzmanlığından yararlanarak, 4WD’lik bir spor otomobil olan GR Yaris’i yaratmayı başardık. Şimdi ise, ileriye dönük olarak kendisi motor sporları danışmanımız olacak. Nasıl yarışları kazanacağımız için uzman tavsiyesi sağlamanın yanı sıra, O yapıyor gibi, Toyota her zamankinden daha iyi araba üretebilir, böylece onu tavsiye geniş bir yelpazede sağlamak için bekliyoruz. Bu rolün atanmasından sonra bile, sürüş eğitmenim olmaya devam edeceği gerçeği değişmeyecek. Tommi, tekrar birlikte gidelim!”

Tommi Mäkinen, Ralliye ilk çıkışını 1985 yılında yaptı. Toplam 24 WRC müsabakası kazandı. 1995’ten 1999’a kadar Mitsubishi’de pilotluk yaptı ve 1996’dan 1999’a kadar dört yıl üst üste WRC Pilotlar şampiyonasını kazandı. 2002’de Subaru’ya transfer olduktan sonra, WRC tarihinde derin iz bıraktı. | Kaynak; Toyota Gazoo, Media, 22 Eylül 2020 : 12.48

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top