WRC seyircisiz, F1 seyircili!

İntercity İstanbul Park’ın yaptığı basın toplantısının kısa özetini ben de aşağıda yazdım. Toplantı sonrası en çok konuşulan konu 30 TL’lik açık alanda Formula 1 izlemeyi sağlayacak olan bilet fiyatı oldu. Tribün olmasa bile bilet fiyatına sosyal medya da birçok grup ve sayfada da yine olumlu tepkiler geldi.

Burada hemen herkesin merak ettiği bir soru var. Eylül ayı ortasında yapılacak olan WRC seyircisiz yapılıyor. Üstelik seyircili olsa bile ülkemizde hiçbir ralli organizasyonu on binlerce seyirciye etaplarda ev sahipliği yapmamışken. Fakat buna karşın Formula 1 organizasyonu yüz binin civarında bir seyirci beklentisiyle yapılacak ve organizasyon Kasım ortasında. Yani iki ay sonra.

Şimdi, mutlaka düşünülmüş araştırılmış sormuş ve soruşturulmuştur Formula 1’deki durum. Madem öyle neden WRC seyircisiz? Açık alan ise WRC daha da açık alan değil mi? Sorumun bir başka şekli ise şu; pandemi kuralları açısından WRC için Tosfed yönetiminin görüştüğü kişi ile Formula 1 için İntercity yetkililerinin görüştüğü kişi farklı mı?

****

Vural AK ne dedi?

Oldukça net ve kısa bir basın açıklaması yaptı Vural Ak. Özetle bilet fiyatlarına, beklenen katılımcı yoğunluğuna, yarışın yaratacağı ekonomik hareketliliğe değinirken pandemi nedeniyle alınacak önlemlerle de ilgili ipuçları verdi. Sürecin bir süredir devam ettiğini ve Formula1 organizasyonunun en önemli probleminin lojistik maliyetler olduğunu, kararı etkileyen unsurlar arasında bu konunun da olduğundan bahsetti.

Bir gazetecinin pistin durumu hakkında sorduğu soruya, şimdilik teftiş için gelen ilk ekibin pistin kondisyonunu çok beğendiğini ve şimdilik bir problem olmadığını söyledi. Bu durumda bir başka şehir efsanesi de yalan oldu. Çünkü sosyal medya da pistin asfaltının, kamera görüntüleme gibi sistemlerin artık teknolojik açıdan yetersiz olduğu zaman zaman gündeme gelmişti. Açıklamalar bu söylentiyi de çürütmeye yetti.

*****

Körfez yarışları olacak mı?

Eylül ayında WRC, Kasım ayında Formula 1 varken bu açıklanan Türkiye Ralli Şampiyonası yarışlarına merak ediyorum nasıl yansıyacak.

Eğer Formula 1 sportif anlamda Tosfed yapacaksa, ben yarışların isteyen kulüplere tekrar verilerek yaptırılması taraftarıyım. Diğer türlü bu kadar az insan ile hem Formula 1 hem de TRŞ nasıl yapılır bilemedim.

Bir diğer ihtimal, eğer Formula 1 ‘de Tosfed’in hiçbir katkısı ya da görevi olmayacaksa yarışlar Körfez’de yapılabilir. Sadece Formula 1 haftasına herhalde yarış konulmaz. Çünkü yarışmacısından gözetmenine mutlaka herkes bu tarihi ana şahitlik yapmak isteyecektir.

*****

WRC kayıtları ne durumda?

Bu gün açıklana WRC kayıt listesine göre 26 kayıt var. Bunlar arasında 3 yarışmacı ya da takım Türk. Şöyle kısa bir telefon trafiği yaptım. Yaklaşık 30 civarında da TRŞ kaydı geleceği ön görülüyor. Böyle bir dönem için makul rakamlar diye düşünüyorum.

*****

Gözetmenler hazır, şimdi sıra WRC’de..

Geçtiğimiz hafta zoom üzerinden video konferans yolu ile ilk defa gözetmen olacak adaylar için bir eğitim yapılmıştı. 2200 kişinin hazır olduğu paylaşıldı. Eğer bu 2200 kişinin yüzde onunu yarışlara çekebilirsek, hele de bu sene ki pandemi sürecinde, bu da ayrı bir başarıdır yazmakta fayda var.

****

Bugüne dair

Son zamanlarda yazımı kendi yoğunluğum nedeniyle geciktirerek yayınlasam da bugün isteyerek geciktirmiş oldum. Öyle ki İntercity’nin patronu Vural AK’ın yapacağı basın toplantısını dinledikten sonra yazmak çok daha mantıklı göründü bu hafta bana.

Sporumuz adına hem WRC hem Formula 1 olan özlediğimiz bir yıla kavuştuk hem de ansızın. Bir yazımda acaba Covid-19 durumu Formula 1 açısından bir avantaj sağlar mı demiştim bu da tuttu. Sağlıcakla kalın. | 1 Eylül 2020 : 18.54

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top