Babalar ve oğullar

Trans Anatolia Rally Raid maratonunda bu yıl otomobiller hem ağırlıktaydı hem de ralli kategorisindeki rekabet oldukça yüksek seyretti. Rallinin hazırlık aşaması olarak görülen raid kategorisinde de bir o kadar katılımcı vardı ve dergiye görüş bildirenler içinde şikayeti olan hiç olmadı. Raid katılımcıları arasında iki ekip ise diğerlerinden farklıydı ve onlar ‘baba-oğul’ yarıştılar. Ülkemizin ilk ve en eski dergisi olan Ralli Dünyası için, maratonun babaları ile konuştuk. Yılların kıdemli offroad, motor ve kulüpçüsü Mustafa Çelenk, kendisi gibi doğa tutkunu oğlu Erkan’a not okumak için sağ koltuğu tercih ederken, hayatında offroad geçmişi olan ama resmi bir yarışa ilk kez katılan Antalyalı Bekir Ünver ise, oğlu Hasan’ın notlarıyla Ranger’ının gücünü 2850 km boyunca doyasıya yaşadı.

Mustafa Çelenk, yaşı 70’e dayanmış, sporun tecrübeli bir ismi. Duayenliği sadece otomobil veya offroadla sınırlı değil. Aynı zamanda sıkı bir motor binicisi ve halen de arkadaşlarıyla uzun yollarda motor biniyorlar. Bu arada Citroen Döşava’sı ile iyi bir klasikçi ve bir kulübün de kurucu üyesi olarak sporda idareciliği var. Oğlu ile bir şeyler paylaşmak adına katıldığı 2850 km’lik maratondan duyduğu memnuniyeti kelimelerle açıklamakta zorlanırken kopilotluktan da keyif aldığını gizlemedi. Trans Anatolia Rally Raid maratonuna oğluyla birlikte Ranger ile katılan Bekir Ünver, 1972 doğumlu. Antalyalı, meslek lisesi mezunu ve elektrik teknisyeni. Askerlikten sonra 35 yıldır ticaretle uğraşıyor, mimar arkadaşları ile mağaza iç dekorasyon işi yapıyor. Evli, bir kızı ve bir oğlu var. Çocuklar Antalya’da yaşıyorlar. Anne babası da Antalyalı, kendisi ise 12 yıldır İstanbul’da.

Mustafa Çelenk; “Organizasyon süperdi”

Maratonu muhteşem olarak tanımlayan Mustafa Çelenk, oğlu ile beraber bir zemin yaşamak istiyordu. Daha önce katıldığı yarışlara hiç benzemeyen maratondan çok büyük bir zevk alıp tecrübe yaşadı. Tek başına giderek görülemeyecek yerler gördü. Tek kelime ile zevk aldığı Trans Anatolia’da yarışma hırsı yoktu, tek amacı arabayı kırmadan, tek parça olarak bitirmekti. Günler içinde kayboldular ama bunlar da hoşlarında gitti, çünkü, kayboldukları yer şehir için değil, aksine orman içi, araziydi. Önemli olan bu olayı yaşamaktı. Süper bir organizasyonun katılımcısı olmak hem büyük bir zevk verdi hem gurur duydu. Raid kategorisinde yaşanan rekabeti hissetti ama hiç te niyetlenmedi. Oğlu ile birlikte şehirden uzak bir şey yapmak istiyordu. Yıllardır motor biniyor, yarış ta düzenledi ama motorla bile maratonun etaplarından geçmeyi gözüm yemiyor. En çok tuz gölü bana zor geldi. Düz etapta iz takip etmek akıllıca değildi. Bir organizasyonun ne kadar zor olduğunu biliyor, O’na göre bu yarış başarılı bir organizasyon, hem de bu şartlar altında çok zor. Yol notunu üçüncü gün, yüzde 70 çözdü ama sonrasında üzerinde fazla durmadı. Çünkü, iddiası yoktu, zevk almaya baktı.

Bekir Ünver; “Raid’de kupa kaldırmadan ralliye geçmem”

Organizasyonun ve ortamın güzelliği bizi fazlasıyla etkilenen Bekir Ünver ve oğlu Hasan ise, ilk iki gün, acemiliklerinden dolayı kaybolup, sonraki günler bunu kapatmaya çalıştılar. Bekir Ünver, ‘raid bir yarış değil, başlangıç deniyor ama işin içinde 1-2-3’ncülük varsa bence her zaman yarıştır’ diye düşünüyor. Ralliye alışma süreci onlar için iyi geçti, raidde güzel ve tatlı bir rekabet vardı. En çok zorlandığı etap tuz gölüydü. Ranger’ında hiçbir mekanik soru yaşamadı. Oğlu Hasan, ilk defa yaptığı ko-pilotlukta oldukça başarılıydı. ‘Organizasyon ile gidilen yerlere, cepten para ödeyip vakit ayırarak gidilemez, bu kadar keyifle görülemez’ düşüncesinde. Bekir Ünver ‘gezerek yarışmak denince aklıma Trans Anatolia geliyor’ dedi ve ekledi; ‘Para versek, Tuz Gölünün ortasında gezemeyiz.’ Organizasyon için 1 numara tabirini kullanırken, raid’de kupa kaldırmadan ralliye geçmek istemiyor. Bu yüzden seneye yine raid yapacak. bir kere raid yaparak ralliye katılmayı riskli buluyor ve bir kere daha denedikten sonra bir sonraki yıl ralli olabilir. On gün sonra bir yerde raid var deseler kalkar gider.

Trans Anatolia Rally Raid’İn ‘baba-oğul’ yarışçıları Mustafa-Erkan Çelenk ile Bekir-Hasan Ünver’le yaptığımız röportajlar ve renkli fotoğrafları Ralli Dünyası Dergisi’nin eylül sayısında yayınlanacak. Trans Anatolia maratonunun ana konu olarak bol fotoğraflarla  işlendiği dergi, sadece abonelerine ulusal kargo kanalları ile gönderiliyor. Siz de hemen şimdi bilgi alıp abone olarak otomobil sporlarının nabzını avucunuzda tutabilirsiniz. Üstelik Eylül abonelikleri promosyonlu ve istenirse kredi kartı ödemeli. | Aydın Hoşgör, Ralli Ajansı, İstanbul 30 Ağustos 2020 : 14.53

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top