Rekabette ikinci perde

Transanatolia Rally Raid maratonu, 7 gün 2850 km’lik parkurun en güneyine ulaştıktan sonra bugünden itibaren başladığı yer olan İstanbul’a doğru geri dönüşe geçiyor. Dördüncü geceyi Karadağ kamp alanında geçiren ekipler, bugünkü 5’nci günde yine biri uzun iki etap geçecekler. Günün uzunmücadelesi, ikinci kez ama tersten geçilecek Tuz Gölü etabının yarışın klasmanlarına yine önemli etkisi olacak. Toyota FJ Crouiser’i ile Ixco Racing takımından Ahmet Bağce, 31 dakika 54 saniye farkla yarış lideri olarak güne başlarken, kariyerinde bu yarışın otomobiller kategorisi zaferi bulunan Becce Motorspor pilotu Tolga Yılmaz lideri kovalamak kadar, belki de ondan daha çok, klasmanda 3’ncü sırada ve 14 dakika arkasında bulunan Tarık Gökbay’a karşı yerini savunmaya çalışacak.

Benzer bir rekabet te 4’ncü durumdaki Ahmet Tınkır ile Serhat Saygılı’nın arasında yaşanması bekleniyor. 3’ncü günün etaplarından çifte galibiyetle ayrılan Serhat Saygılı, tecrübeli rakibi ile arasındaki 13 dakikalık farkı bugünkü uzun Tuz Golü etabında kapatabilir. Aynı etabın düz geçilişinde en iyi zamanı yapan Serhat Saygılı, benzer bir performans sergilemesi halinde gün sonunda klasmanda klasmanda birkaç sıra daha yükselebilir. Ancak Serhat Saygılı klasmanda üstlere tırmanma isterken bir yandan da Kertenkele’ye dikkat etmek zorunda çünkü dün Bolkar etabını en iyi zamanla kapatan Kamil Murat Altun, Aydınlı Serhat Saygılı’nın sadece 3 dakika arkasından geliyor. İki hırslı pilot arasındaki rekabet, klasman zirvesi rekabetinden daha çok sert geçeceğe benzer.

Takımlar rekabetinde ise lider Bağce’nin takımı Ixco Racing’e puan katkısı yüksek ve haliyle bugünkü performansı önemli ancak en az O’nun kadar takımlar klasmanına etkisi yarışı otomobiller klasmanında 9’ncu sırada yarışı sürdüren Hüseyin Kurt’un Mitsubishi L200’ü ile Tuz Gölü performansı olacak. Doktor Hüseyin Kurt’un Mitsubishi L200’ü ile Tuz Gölü’nde 7 dakika önündeki Özgür Şenyurt’un Suzuki Grand Vitara’sından daha hızlı zaman çıkararak gün sonunda otomobiller genel klasmanında önüne geçmesi yüksek olasılık. Hüseyin Kurt’un bir ön sırada yarışı sürdürmekte olan Bekir Kuvvet Erim ile hem zaman olarak arası daha açık hem de güçlü Toyota Hilux’ı ile hırslı rallicinin yaşadığı şanssızlıklara rağmen sergilediği performans karşısında en azından bugün benzer bir skor yakalaması uzak ihtimal.

Yarışın ilk yarısında yaşadığı mekanik problemleri geride bırakarak klasmanda 13’ncülüğe kadar yükselen Ixco pilotu Nijat Novruzov da güçlü Ranger’ı ile bugün ilk 10 içine girmenin hesaplarını yapacak. Nijat Novruzov’un Tuz Gölü etabının düzlüklerinde Ranger’in gücünü sergileyebilmesi halinde önündeki rakibi ile arasındaki yarım saatlik farkı kapatılması mümkün.

Kariyerinde TransAnatolia Rally Raid yarışlarında otomobiller kategorisi zaferleri bulunan Mert Becce’nin yakası bu yıl mekanik problemlerden kurtulamadı. Becce Motorsport’un genç pilotu Suzuki Grand Vitara’sı ile 19’ncu sırada olduğu klasmanda Tuz Gölü’nün uzun düzlüklerinde güçlü motorlara sahip rakipleri karşısında zaman üretebilmesi zor görünüyor olsa da, şampiyonun tecrübesini göz ardı etmemek gerek. Mert Becce-Sertaç Tatarikilisinin önlerinde en az kendileri kadar gözü pek ama bir o kadar da şanssız bir ilk yarı geçiren Fişek Motorsport ekibi Mert Öztiryaki-Armağan Altun ile aralarında 5 dakikalık fark kapanmayacak gibi görünüyor olsa da, Fişek’lerin Nissan Navara’sı için Tuz Gölü’nün düzlükleri biçilmiş kaftan ve rekabet hiç te kolay olmayacak.

Mert Becce kadar şanssız bir diğer isim de Adnan Ofluoğlu. Yarıştaki en güçlü otomobil olan Mercedes ML 55 AMG ile Adnan Ofluoğlu, ilk gün yaşadığı rotil problemini ajansa ‘5 liralık somun’ ile açıklamıştı. AVC Aksis Fire Racing’in patron sporcusu için maratonun ilk yarısında işler hiç te yolunda gitmemiş olsa da, ikinci yarıda yapacağı ataklarla klasmanın dibinden kurtulması çok mümkün. Parkurdaki rekabetin en üst seviyede yaşandığı Trans Anatolia Rally Raid’de uzun soluklu mücadele 22 Ağustos Cumartesi günü İstanbul’da sona erecek. | Yazı; Aydın Hoşgör, Fotoğraflar; Sinem Hoşgör, Ralli Ajansı | 20 Ağustos 2020 : 08.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top