Maraton’da heyecan artıyor!

Türk Otomobil Sporları’nda pandemi döneminde verilen zorunlu altı aylık aradan sonra  motorlar yeniden çalıştırıldı ve araçlar parkurlara kavuştu. Ülkemizin açık yol yarışı (cross country) tarzında en uzun ilk ve dünyanın yine mesafesi ile en uzun 4’ncü yarışı olan Trans Anatolia Rally Raidmaratonu Cumartesi akşam üzeri İstanbul’un sembolik noktalarından olan Dolmabahçe’deki saat kulesinin dibinde kurulan tak’tan verilen startla başladı. Motor, SUV, Quad ve otomobil kategorilerinde toplam 70 sporcunun (ekibin) 1’er dakika arayla aldıkları seramonik start sonrası otomobiller Kemerburgaz Kent Ormanı’ndaki kapalı parka, sporcular ise organizasyon tarafından İkitelli’deki Marriot otelde dinlenmeye çekildiler.

Maratonun parkurdaki ilk gün rekabeti için Cumartesi sabahı erken saatte Kemerburgaz Kent Ormanı’ndan yola çıkan ekipler 170 km normal etap giderek Kartepe’deki ilk özel etap startına ulaştılar. Becce Motorsport’un genç şampiyon pilotu Mert Becce-Sertaç Tatar ikilisi Suzuki Grand Vitara’ları ile TH1 kategorisinde 50.7 km’lik ilk (Kartepe) etabı 1 saat 9 dakika 20 saniyelik zamanlarıyla tamamlayarak ilk etap zaferine imzalarını attılar.  1 dakika 57 saniye 8 salise farkla Ahmet Tınkır-Ali Günpay ikilisi Mitsubishi L200’leri ile 2’nci, +1.24.22 farkla da Ixco takımından Ahmet Bağce-Mert Tepe ise Toyota FJ Crouiser’leri ile 3’ncü olarak hem otomobiller kategorisinin podyumunu paylaştılar hem de kendi sınıflarında ilk sıraları aldılar.

Maratonda ilk gün ikinci etap olarak geçilen Kapı Orman’da otomobiller kategorisinde Ixco takım pilotu Ahmet Bağce 1.30.57 ile etabı en iyi zamanla tamamlarken, Aydınlı Baja sporcusu Serhat Saygılı-Suat Çelik ikilisi Toyota FJ Crouier’leri ile +1.52 farkla 2’nci, +9.13 farkla İxco takım pilotları Nijad Novruzov-Hasan Şener ise Ranger’ları ile 3’ncü zamanla geçerlerken, Becce Motorsport’tan Mert Becce-Sertaç Tatar Kapıorman’da Ixco takımından Hüseyin Kurt-Özaydın Dölek’in ardından 2’nci etabı 5’nci zamanla tamamlayabildiler. Kapıorman’dan sonra otomobiller kategorisinde Ahmet Bağce liderliğe, Serhat Saygılı ise 2’nciliğe yükseldi, yaşadığı mekanik problemden dolayı Mert Becce klasmanda iki sıra kaybederek liderlikten 3’ncülüğe geriledi. Kapı Orman’daki atakları sonrasında Ixco ekiplerinden Hüseyin Kurt 4’ncülüğe yükselerek podyumu yakın markaja alırken, Nijat Novruzov da Ranger’ı ile 6’ncılığa yükseldi.

Trans Anatolia’da ilk gün ilk etapta olduğu günü günün 3’ncü ve son etabı 22.8 km’lik Abant’ta da en hızlı ekip Becce Motorspor’ dan Mert Becce-Sertaç Tatar oldu. 30.25’lik zamanla tamamladıkları etapta Bekir Kuvvet Erim 2’nci, Tolga Yılmaz-Ebru Erişti 3’ncü zamanları yaptılar. İlk günün sonunda Ixco’dan Ahmet Bağce otomobil kategorisini lider olarak kaparken, 5.49.7 farkla Serhat Saygılı-Suat Çelik günün 2’ncisi oldu, Becce Motorsport’tan Mert Becce-Sertaç Tatar ise ilk günü +6.42.9 farkla 3’ncü sırada kapadılar. İlk gün sonunda ekiplerin çoğu Abant gölü girişindeki servis alanında kurulan kamp alanında çadırlarında kaldılar, bazı ekipler ilk günün yorgunluğunu atmak için otellerde dinlenmeyi tercih ettiler.

Trans Anatolia’da 2’nci gün de üç etap geçildi. Günün ilk, yarışın ise 4’ncü etabı ilk kampın yakınından start aldı. 26 km’lik Bolu etabı Ahmet Tınkır-Ali Günpay’ın en iyi zamanıyla geçildi. Tolgaz Yılmaz 2’nci, Özgür Şenyurt 3’ncü zamanla tamamlarken, Mert Becce podyumun yakın takibinde kaldı. 4’ncü etap sonunda otomobillerde lider değişmedi; Ahmet Bağce’nin ardından Mert Becce 2’nciliğe, Tolgaz Yılmaz ise 3’ncülüğe tırmandılar. İkinci günün ve maratonun en uzun etabı 155 km’lik Köroğlu etabı ‘Kertenkele’nin süpriz atağına sahne oldu. Uzun etapta 3 saat 13 dakika 9 saniyelik zamanıyla Kamil Murat Aktun-Ergün Örentel ikilisi Atom Kertenkele lakaplı Suzuki Grand Vitara’ları ile bu atakları sonrasında otomobiller klasmanında 5 sıra birden yükselerek 5’nciliğe yükseldiler. Uzun etabı +5.55 farkla Tolga Yılmaz-Ebru Demirbay Erişti 2’nci, +4.50 farkla Ahmet Tınkır-Ali Günpay ikilisi 3’ncü zamana imzalarını attılar.

Uzun etaptan sonra ikinci gün 46.8 km’lik Beypazarı etabı ile tamamlandı. Etabı 40.56 ile en iyi zamanda tamamlayan Ahmet Tınkır-Ali Günbay’ın +54.8 ardından ‘Kertenkele’ Kamil Murat Altun-Ergün Örentel ikilisi 2’nci en iyi zamanı yaptı, Ixco’dan Nijat Novruzov-Hasan Şener 3’ncü zamanla etabı tamamladılar. Toyota FJ Crouiser ile Ixco’dan Ahmet Bağce-Mert Tepe ikilisi 8 saatlik toplam zamanlarıyla ikinci günü otomobiller kategorisinde lider olarak tamamlarken, +18.16 farkla Tolga Yılmaz-Ebru Demiray Erişti 2’nci, +11.20 farkla da Ahmet Tınkır-Ali Günpay 3’ncü olarak kapalı parka girdiler. İkinci gün sonunda 21 otomobil Haymana’daki kapalı parka ulaştı. Trans Anatolia Rally Raid maratonunda üçüncü gün (Salı) Haymana’dan başlayacak, Karadağ’da gün sona erecek. Maraton 22 Ağustos Cumartesi günü İstanbul’da sona erecek. ­| Haber; Aydın Hoşgör, Fotoğraflar; Sinem Hoşgörü, Ralli Ajansı.

16 Ağustos 2020 : 22.00

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top