WRC’e 37 gün kala

Bu günü saymazsak Marmaris’te yapılacak olan WRC’ye tam 37 gün var. Yani 888 saat. Neden bu şekilde ifade ettiğimi merak edenler için yazıyorum.

Birçok olumsuz şarta rağmen organize edilebilecek en iyi organizasyonu yapacağımıza şüphem yok. İşte yarın öbür ün WRC ile ilgili bir şeyler konuşurken aklımızın bir kenarında bu rakamların yer alması gerektiğini düşünüyorum. Malum çabuk unutan bir milletiz ve maalesef eleştirmek için açık ararız.

Federasyon yetkilileri yoğun bir şekilde Marmaris’te çalışmayan çoktan başladılar. İlerleyen günlerde yarışla ilgili yeni detaylar paylaşılacaktır. Merak edip mesaj atanlar için yazıyorum tabiî ki Km. anlamında yarışın kısalacağını ve seyirci etabı, basın toplantısı gibi unsurların yapılmayacağını biliyoruz ama doğru bilgiyi zamanı gelince paylaşırız.

*****

Porsche Süper Kupa’da Ayhancan fırtınası

Ayhancan’ın başarılarına o kadar alıştık ki artık adının bir yarışta zaferle anılmasına hiç şaşırmıyoruz desem yeridir. Son olarak Silverstone Pisti’nde koşulan Porsche Süper Kupa Beşinci yarışında da hem Cumartesi günü yapılan sıralama turlarında ilk pozisyonu aldı, hem de yarışta yerini kimseye kaptırmayarak damalı bayrağın altından birinci olarak geçti.

Otomobil tutkunu fakat otomobil sporlarına çok da yakın olmayan birçok arkadaşımın sosyal medya hesabından Ayhancan’ın kupa töreni ve okunan İstiklâl Marşımız paylaşıldı. Bu da bende geleceğe dair yeni umutlar yeşertti. Eminim Ayhancan  genç kardeşlerimiz için yeni bir idol olacaktır.

Bu arada Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da hem Ayhancan’ı arayarak tebrik etti hem de bir tebrik mesajı yayınladı. Mesajda; “Türkiye’nin en başarılı motor sporları pilotlarından olan Ayhancan Güven, Porsche Mobil 1 Supercup 2020’nin beşinci yarışında ilk birinciliğine ulaşarak göğsümüzü kabarttı. Milli sporcumuz uluslararası arenada her zaman başarılara imza atarak ay-yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmaya devam ediyor. Bu kıymetli başarıda emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, milli sporcumuza bir kez daha başarılar diliyorum.”

Bu mesaj bana göre sadece Ayhancan’a bir başarı mesajı değil aynı zamanda Bakan Kasapoğlu’nun sporumuzu yakından takip ettiğinin de mesajıdır. Son olarak Berkay Besler’i de tekrar pistlerde görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Aynı yarışta start alan Berkay’ın da eli tekrar ısınacak ve gelecek yarışlarda adından mutlaka bahsettirecektir.

*****

Transanatolia

Sabah Gazetesi muhabiri Hülya Güler’in TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar ile yaptığı söyleşiyi baştan sona bir iki defa okudum. Özetle Büyükpınar bu senenin salgından dolayı zor ama bir o kadar da değerlendirtebildiği takdirde avantajlı geçeceğine değinmiş. Çünkü bütün Dünyada yarışlar iptal edilmesine rağmen bu sene 10.yılını dolduracak olan TransAnatolia yarışının “Dünyada gerçekleşecek tek raid yarışı” olacağını düşünüyor ki haksız da değil.

Benim ise bu uzun söyleşi de en çok şu paragraf hoşuma gitti: “Formula1 otomobil yarışları içinde en çok bilineni sanırım. TransAnatolia’nın konumu nedir?

TransAnatolia dünyada marka olarak bilinen, kendi alanındaki önemli yarışlardan biri. Türkiye’de de giderek ilgi artıyor. İlk yıllarda yarışçı bulamıyorduk, şimdi her yıl katılım artıyor. Tam olarak ifade etmek gerekirse, Formula1’i futbol gibi düşünebilirsiniz. Dünya Ralli Şampiyonası basketbol bizim alanımızdaki yarışları ise daha çok voleybol gibi düşünün.”

Bu benzetmeyi ilk defa duydum ve çok tuttum açıkçası. Bence sporumuzdaki diğer organizatörler de kendi yarışlarının sporun neresinde olduğunu sorgulamalı. Böylece organizasyonların spora olan katkısını tekrar değerlendirerek yarışlara değer katacak nitelikler eklenebilir.

Pandemi dönemini TransAnatolia organizatörleri ne kadar fırsata çevirir bilmiyorum ama bu organizasyon bizim diğer ulusal ve mahalli organizasyonlarımız için güzel bir örnek. Değerlendirmekte fayda var.

Unutmadan,bu gün ayın 11’i yani organizasyonun startına dört gün var. Federasyon sitesinde bir haber göremedim. TransAnatolia organizatörleri mi basın bülteni paylaşmayı ihmal etti yoksa federasyon hummalı WRC çalışmaları nedeniyle bu haberi atladı bilmiyorum. En azından ben hatırlatmak istedim.

*****

LeMans da seyircisiz

Automobile Club de l’Ouest [ACO] bu sene ileri bir tarihe ertelenen yarışı, sınırlı sayıdaki seyirci topluluğu önünde yapmak istiyordu. Daha önce kurum tarafından yapılan açıklamada, 29 Haziran öncesinde bilet alanların, 19-20 Eylül’de yapılacak yarışa giriş hakkının kaybolmayacağı söylenmişti. Yani 29 Haziran’dan önce bilet alan Le Mans tutkunları yarışı canlı olarak pistte izleyebilecekti.

Ancak Pazartesi günü yapılan açıklamada, seyircilerin piste getirilmesi için ele alınan pek çok çözüm planını, gerekli otoritelere sunduktan sonra ACO ve Sarthe yönetiminin ortak bir kararla, 19-20 Eylül 2020 tarihinde yapılacak olan organizasyonun seyircilere kapalı bir şekilde yapılmasına karar verildiği açıklandı.

Seyirci olmasa da organizasyona sınırlı sayıda gazeteci kabul edileceği de açıklamalarda yer almış.

11 Ağustos 2020 : 10.10

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top