Liepaja’da yine zafer peşinde

Ralli Liepāja, Nikolay Gryazin’in kalbinde özel bir yere sahip. Yüksek hızlı çakıl sahnelerinde üç FIA Avrupa Ralli Şampiyonası zaferinden ikisini hedefledi ve ayrıca 2018’de üç yönlü bir hesaplamanın ardından FIA ERC1 Junior şampiyonluğunu kazandı.  Hyundai 2020 için tam destekle FIA ​​Dünya Ralli Şampiyonası 2’ye mezun olan Rus, önümüzdeki ay dünya şampiyonasının yeniden düzenlenmesine hazırlanırken ERC’ye ve Ralli Liepaja geri dönüyor.

-Liepāja Rallisini iki kez kazandın, bu yıl üçüncü zafer kazanma şansı nedir?

Doğrusu söylemek zor. Hyundai i20 R5 bu yıl benim için yeni bir otomobil ve diğer sürücülerin hızının ne olacağını bilmek zor. Hedefim yarışın tadını çıkarmak, elimizden gelenin en iyisini yapmak ve bir sonraki ralli için nasıl gelişebileceğimizi anlamak olacak.

-Litvanya’da bir ralli yaptın. Bu yarış hazırlıklarda nasıl yardımcı oldu?

Daha çok arabayı kontrol etmek, her şeyin iyi olduğundan emin olmak, yeni yardımcı sürücüyle çalışmak, daha çok ısınma yarışı gibiydi. Litvanya’da etaplar Letonya’ya kıyasla daha yumuşak ve dar, ancak toprak taşlı ve kurulumu kontrol etmek için arabayı, lastiği hissetmek kolaydı. Vaidotas Zala ve Teemu Asunmaa’ya karşı hızımızı kontrol etmek ilginçti. 2018’de Litvanya’da Elektrėnai Rallisi yapıyordum ve Vaidotas Žala ile çok zorlu bir mücadele yaşadım. ERC için Polonya Rallisi’ne gittikten sonra, büyük riskler olmadan araba kullanacağımdan daha emindim. Bu aynı zamanda Litvanya’daki bu mitinge, hızımızı kontrol etmek ve Liepāja’ya hazırlanmak için Zala’ya karşı gitmek için gitmeye karar vermenin nedenidi.

-Fedorov’un yerine Konstantin Aleksandrov yeni kopilotun olacak, bu değişimi nedeni nedir?

Yaroslav’ın vizesiyle ilgili bir sorunu var ve bu gerçekten zor, bu yüzden Konstantin ile gitmeye karar verdik. Harika bir iş çıkarıyor.

-2015’ten beri Yaroslav ile çalışmış olan Konstantin ile ilk rallide farklı bir ses duymak ne kadar farklı olacak?

Dürüst olmak gerekirse, Litvanya’daki yarıştan önce Richard Burns Rallisi oynuyorduk. Ona yolnotları okuyordum, yazdı ve birkaç şampiyonluk yaptıktan sonra, bazı etaplar. Bana notları okuyordu ve ondan sonra onu duymaya alıştım, bu yüzden başka bir ses duymak sürpriz olmadı.

-Bir sürücü olarak Rally Liepaja’da başarılı olmak için ne yapmanız gerekiyor?

Yolların bilgisi çok fazla değil, daha çok yüzey İtalyan veya Finlandiya zemininden tamamen farklı. Letonya ve Estonya roprağında büyük bir hata yaparsanız büyük bir sürüklenmeye gidiyorsunuz ve araba hızlanmaya başlıyor. Yeni başlayanlar için bu desteği toprakta hissetmek zor. Normalde insanlar normal toprakta olduğu gibi sürmeye başlar, fren yapmanız ve viraj için doğru hızı bulmanız gerekir. Ancak bu tür toprakta bazen sınırları aşmanız gerekir, çünkü bir viraja girdiğinizde ve çok hızlı olduğunu düşündüğünüzde fren yapmak kolay olmayacak. Büyük kızaklar yaptığınızda, arabanın düz fren yapmanıza göre daha etkili duracağına inanmanız gerekir. Bu ralli gerçekten muhteşem çünkü bu yüzden Lukyanuk, Solberg ve benim gibi hızlı sürücüler oldukça muhteşem seyir fırsatı veriyor. Normalde Finlandiya’da zıplamalar muhteşem, ancak araba buradaki gibi büyük kaydırakları yapmıyor çünkü aksi takdirde Finlandiya’da çarpacak ve tutuşu kaybedeceksiniz.

Letonya’daki toprakta büyük kaydıraklar size daha fazla tutuş sağlıyor, bu nedenle bunu nerede kullanmanız gerektiğini anlamanız gerekiyor. Bir drift turnuvası gibi görünüyor çünkü insanlar virajdan önce büyük slaytlar yapıyor ve kamerada iyi görünüyor. İnsanlar Estonya ve Letonya’daki rallileri severler çünkü hızlı ve virajlardan girişte hızınızı artırmanız gerekir ve bu da ilk defa zorlamanın zor olduğu anlamına gelir. Bazen bu hızlı bölümleri anlamak, hissetmek için bir ralliye ihtiyacınız var. Ayrıca yavaş bir bölümünüz var, ancak bunlar nadir. Fakat bu yavaş bölümlerde ağaçlara çarpmamak için kesin olmanız gerekir. Hızlı olduğunda, tepeleri nerede geçmeniz gerektiğini, nereye itmeniz gerektiğini, küçük bir frene ihtiyacınız olan yeri anlamanız gerekir. Bazen Finlandiya’da büyük bir frenle gideceğiniz virajda Letonya etaplarında düz gidersiniz. Benim için önceki yıllarda kazanmak daha kolaydı çünkü hızlı etapları seviyorum. Yavaşlamaya başladığında bazen kesin olamıyorum, ancak hızlı olduğunda cesaretle çalışmalısın.

-Talsi etapları, 2018’deki ralliyi en son yaptığınızda Liepāja Rallisi güzergahında değildi, ancak geçmişte Rally Talsi yaptığınız için bu yolların bilgisine sahipsiniz. Bu deneyim yardımcı olabilir mi?

Peugeot 208 R2 ile Rally Talsi yaptım ve bir kez bu yarışı Skoda Fabia R5 ile kazandım ama çok uzun zaman önceydi. Liepaja ERC’de sadece bir tane, ama sezonda bir seriye geri dönmek güzel olurdu. | Kaynak; ERC Media,, 7 Ağustos 2020 : 21.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top