Bayramlıklar..

Eskiden bayramlar çok farklıydı. Küçükler büyükleri ziyaret eder, hal hatır sorulur, sohbetler edilir, hep birlikte yemekler yenilir, eller öpülür, bayram harçlıkları alınırdı. Elbette ki akıp giden zaman ömrümüzden götürürken, hafızalarımızdaki güzellikleri de törpülüyor.

Bayramla ilgili pek çok nüanstan günümüzde eser kalmadı. Yakın zamana kadar, yeni jenerasyonun anenelerimizi unutup, bayram tatilini yaz tatili ve denize indirgediği, hatırlaşmayı da cep telefonlarından tamamladığı tartışılıp duruyor.

Bu yıl buna bir de pandemi eklenince iş iyice karmaşaya döndü. Yetkililer ‘büyüklerinizi ziyaret etmeyin, el öpmeyin, kucaklaşarak bayramlaşmayın onları riske atmayın’ dedikçe bizler tersini yaptık.

Elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ise tüm zamanların iletişim rekorunu kırdı ama, çok kimse de ne hikmetse denizden, sahilden vazgeçmedi. Güncel durum, medyadaki olumsuz yansımalardan daha iyi anlaşılıyor.

Tüm hayatımız, özel, iş ve yaşamlarımızın bildik tüm dengeleri malumunuz üzere pandemi duvarına çarptı. Birebir görüşmeler dahil, tüm yarışlar, organizasyonlar, kısaca her şey durdu.  Şimdi yeni yeni açılıyor ama bin bir korkuyla! Bir taraflar açılırken, bazı taraflar yeniden kapanıyor.

Sporlar arasında seyirci hariç en az temasın yaşandığı motor sporları yeniden hareketlenirken, kimi yarışlar birer birer start alıyor. Pist, ralli, hızla geri dönerken, offroad henüz parkura geri gelmedi. Pistte F1 hızlı ve sıkışık bir takvimle birer hafta arayla yarışlar yaparken, ERC ve peşinden de WRC tedbirli dönüşlerle ivme kazanma peşinde.

İngiltere’deki son F1 yarışı, özellikle son turda yaşananları ve klasmanıyla uzun süre konuşulacak bir yarış oldu. Süpermoto’da Türk sporcularının podyum rekabetlerini, Eurosport’un yanısıra TRT3’ün canlı yayını ile an be an izledik.

WRC’de Ypres’e takvimde yer açmak adına promotörün baskısı sonuç verdi ve WRC Türkiye Rallisi bir hafta öne alındı. Eylül’de Estonya’da yeniden başlayacak olan WRC rekabeti 18-20 Eylül’de Marmaris’te devam edecek. WRC Türkiye’ye odaklanan federasyon ise tüm ulusal şampiyonaları durdurduğu gibi, yerine kurgulamaya çalıştığı Körfez gösterilerini de ipe un serip unutturdu! Bu arada gündeme taşıdığı ‘e-racing’ işi elbette aslının yerini tutmadı.

Mart ayından bu yana pandemi etkisine giren 2020 yarış sezonunda, Dünyanın belli başlı yarış organizayonları (F1, ERC, WRC, MotoGp) pist ve parkurlara geri dönerken, ülkemizdeki ilk yarış olan Trans Anatolia’nın startına sayılı günler kaldı. Organizasyon, 40 üstü Türk yarışçılarla dahi yapmayı B planı olarak kurgularken, toplamda 75 ekibin kaydı resmi sitelerinde ilan edildi. Ki, starta kadar listeye 3-4 ekip daha eklenebilir.

Yaşamakta olduğumuz ortam, herkesi olduğu gibi elbette ki bizleri de olumsuz etkiledi. Yarış haberleri ve sporcu röportajları ağırlıklı içeriğe sahip olan dergi ve ajans, pandemi sürecinde haliyle randıman kaybı yaşadı ama en azından dünyada motor sporlarının vites büyütmeleri içerik tedariğimiz için umut veriyor.

Trans Anatolia ve WRC Türkiye Rallisi dışında eğer yapılırsa, Bodrum’daki Halikarnassos baja yarışı dışında ulusal umutlar tükenmiş durumda. Otoritede yapabilme iradesi görünmüyor, kulüpler de havlu atmış durumdalar.

Yazın son demlerinde, güz döneminin 2020 için daha pozitif gelişmelerle yüklü olmasını dilemek dışında başkaca bir seçeneğimiz maalesef yok. Avusturya’daki Ocak Rallisi’nin 2021 versiyonunun şimdiden iptali haberi can sıkıcı olsa da, en azından 2021’in pandemi etkisi ve gölgesinden sıyrılmasını dilemek isterim.

*****

Bayramlıklar

Bayramın son günü, bayramlaşmak bahanesi ile Trans Anatolia katılımcısı bazı sporcular ağırlıklı olarak telefonla aradım ve son durumlarını öğrendim. İşte, bayramlık tadında, onlardan bir kaçı..

eRX2 için elektrikli yarış aracı üzerine  yoğunlaşan Avitaş Motorsport’un sporit direktörü Halid Avdagiç yine leyleği havada gördü ki, bu hafta sonuna doğru İngiltere’ye uçuyor. Ardından da Rally X Nordic yarışı için İsveç’e geçecek.. Elektrikli yarış aracı işinde aşamalar kaydetmiş olmalarından yana mutlu ve umutluydu.

Ajans yazarları ile devam ettim, bayram trafiğine.. Ajansın kabına sığmayan yazarı Mesut Sami Bıyık, Ankara’da ararken, Çorum’dan çıktı. Bayramda pek çok kişi ile görüştüğünü söyledi, bayram tebriği için de üst düzey isimleri kendisinin aradığını söyledi. Ardından Bodrum’u aradım. ‘Başkan Jeep’ Murat Taşlıdağ, kafasını kaşıyamadığından yana dertli çıktı, ama denize giremediği için değil tabii ki işlerinin yoğun olmasından dolayı. İş yoğunluğu iyidir, hele ki insan denize nazır olursa!

Orhan’ı (Çelen) ararken de açıkçası tereddütlüydüm, hem nerede olduğunu (İstanbul-Fethiye) bilmiyordum hem de müsaitliğini, ama iki çalmada karşıma çıkmasına da sevindim. Bayramlaşmadan sonra rahat duramadım, yarışı sorguladım. Maratonun 2 numarasından çıtır dip notlarım ise şöyle;

Trans Anatolia, Kemerburgaz yolundaki kent ormanından sessiz start almak için gün sayıyor. Son dakikada izin çıkar da Dolmabahçe’de sarayın önüne tak kurulursa da şaşırmayacağız. Bakanlık protokolüne göre start seramonisi seyircisiz olacak.

Bu sabah haberlerde izlediğim, Hollanda’nın ülkeye dönüşlerde 14 günlük karantina kuralını evde kalma kuralına çevirmesi haberini anımsattım, bu saatten sonra kıymetsiz bir gelişme olduğunu söyledi. Ki, Burak (Büyükpınar) ajansa verdiği röportajda Hollanda’dan kayıt beklentisini dile getirmişti.

Hazır maratondan söz açılmışken, ralli kategorisinde Lada ile yarışacak olan Ertuğ Örentel’den de bahsetmek isterim. Kendisi ajansın yeni müdavimi oldu, inşallah maraton boyunca kendisinden de bolca haber akışı olacak.

Ertuğ bu aralar farklı bir telaşta; bir yandan aracı ve yarışla ilgilenirken diğer taraftan da açmaya hazırlandığı yeni dükkanının son hazırlıklarını tamamlıyor. Offroad üzerine internet üzerinden parça satışı yapacağı garaj tadında yeni yerinin farkı olması için ince ayarlara dikkat ediyor. Kazancı bol olsun.

AVC Offroad Aksesuar şirketinin Türkiye Trial Şampiyonu sporcu patronu Adnan Ofluoğlu’nu offroad grubu ile Poyraz’da kahvaltıda iken yakaladım. Maratonla ilgili kendi cephesinde ve aracı ile ilgili bir sıkıntı olmadığını söyledi. Mercedes’i ile maratonun en keyifli ve konforlu ekibi olacak.

Aydın vekili rallici Bekir Kuvvet Erim, meclisin tatile girmesi ile rahatlamış olmalı, fakat asıl koşuşturması başladı; Aydın’daki yarış aracını İstanbul’a branding için gönderecek, kendisini de yarışa formatlayacak!

Maraton’da ralli kategorisinin yeni ama iddialı ismi ‘Kertenkele’ Murat Altun, ailesi ile bayram tatili için Silivri’de denizden uzak doğa ile içiçe yazlığına giderken, yanına ‘Atom’u da götürmeyi ihmal etmeyecek kadar heyecanlıydı. Haberini ajansta okumuş olmalısınız; Murat, kendi ifadesine göre, ‘büyük maratona psikolojik olarak hazırlanıyor’..

Trans Anatolia için Intercity takımının da katılacağı ön bilgisi vardı ancak listelerde göremeyince Ahmet Ünlü’yü aradım. Bayram tatili için gittiği Sinop’tan konuştuk, bu seneki yokluklarının teyit etti ama 2021’i işaret etmeyi de ihmal etmedi.

Bayramlık haberlerim şimdilik bunlar. Oldukça, ajansta okumaya devam edersiniz. Cümleten geçmiş bayramınızı kutlar, sağlıklı, huzurlu, başarılı, bol kazançlı günler dilerim.

3 Ağustos 2020 : 15.35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top