Rallikrosta elektrik fırtınası

Yeni FIA eRX2 Şampiyonası uluslararası ralliros sahnesini heyecanlandıracak. 2021’de FIA Dünya Rallikros Şampiyonası destek kategorisi, özellikle tek marka serideki sürücü yeteneği ve yaratıcılığına vurgu yapılan uluslararası rallikros arenası elektriklenecek. FIA tarafından düzenlenen eRX2, İspanyol elektro-mobilite uzmanı QEV Technologies, Olsbergs MSE ve RX2 International Serisini işleten RX Promotion arasında bir ortak girişim. FIA Dünya Ralli-Kros Şampiyonası organizatörü IMG tarafından yönetilecek. FIA eRX2 Şampiyonası’nın vizyonu, ralliros yıldızları hedeflemek için sporun zirvesine bir yol sağlamak.

RX2 -önceki RX Lites gibi- sürücüler için Dünya RX zirvesine çıkarken mükemmel bir eğitim alanı olarak hizmet etti. eRX2 artık disiplinin elektrifikasyonunu ve odaklanmasını sıkıca kucaklayarak gelecekte çıtayı daha da yükseltmeye hazırlanıyor. Bunu başarmak için FIA iş dünyasının en iyilerini biraraya getirdi. QEV, Nelson Piquet Jr’ın 2014/15’te açılış FIA Formula E Şampiyonası’nı kazandığı NEXTEV ekibini yönetmekten elektrikli güç aktarma organları tasarlamaya ve oluşturmaya ve elektrikli şarj altyapılarını kurmaya kadar elektrikli araç alanında uzun ve başarılı bir geçmişe sahip. Bir şase ve 250kW (335bhp) güç üreten 32kWh pil ile, hafif, dört tekerlekten çekişli, elektrikli rallycross otomobilini temel alan ‘gel-ve-sür’ eRX2 konseptini geliştirme ihalesini İspanyol şirketi kazandı.

RX2’nin mevcut Supercar Lites şasisi üzerinde geçici bir ‘prototip’ kompozit gövdeye sahip eRX2 otomobilinin ilk yinelemesi, bu ayın başlarında Höljes’teki Cooper Tires ‘All-Star’ Sihirli Hafta Sonu tarafından sunulan RallyX Nordic sırasında özel olarak tanıtıldı. Tamamen güvenlik testinden geçmiş olan akü, optimum, 50/50 ağırlık dağılımı sağlamak için aşırı sıcaklıkları önlemek için hepsi bir soğutma sisteminden yararlanan invertörlerle otomobilin ortasındaki sürücünün yanına monte edilirken, bir çift motor tarafından ön ve arka tekerleklere eşit olarak güç sağlanıyor. ERX2 aracı, bir yarış hafta sonu boyunca seanslar arasında önerilen 20 dakikalık şarj ile 25 dakikaya kadar çalışabilecek. Final otomobili bu yılın sonuna doğru resmen tanıtılacak ve FIA eRX2 Şampiyonası’nın ilk sezonu için altı Avrupa etkinliği planlanacak ve tam takvimin zamanında yayınlanması planlanıyor.

QEV Technologies COO’su Joan Orús şunları söyledi: “Bu, elektrikli motor sporları için çok heyecan verici bir an. QEV’de hepimiz, FIA eRX2 Şampiyonasının rallycross’un elektrikli manzarasının geleceğini şekillendirmede büyük bir rol oynayabileceğine inanıyoruz. Ekim ayında ihaleyi kazandığından beri ekibimiz yeni eRX2 otomobilini geliştirmek için yorulmadan çalıştı. Kısa, keskin yarışlarla, rallikros elektrikli otomobiller için ideal bir disiplin ve eRX2’nin daha önce hiç olmadığı kadar dinamik ve muhteşem bir aksiyon üreteceğinden eminiz. Mevcut tork derecesi, otomobili mevcut RX2 modelinden önemli ölçüde daha hızlı hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda sürüşü, özellikle sınırda sürmek, daha sonraki adım için rakipleri hazırlamaya yardımcı olacak önemli bir faktör olacak. Supercar seviyesine kadar. ERX2 otomobili hakkında en sevdiğim yönlerden biri, sürücünün gerçek bir fark yaratabileceği ek alanların tümü, torkun dağıtımından, bir içten yanmalı motorlu araçla mümkün olmayan fren sapmasına kadar. 150km / s’ye varan hızlarda yan yana seyahat ederken otomobil ve yarış ortası performansını manuel olarak dengeleyebilmek, bir sürücünün becerisini ve teknik anlayışını gerçekten sergileyecek” diye konuştu.

Olsbergs MSE CEO’su Andreas Eriksson da “Yeni eRX2 Şampiyonası ve otomobilini geliştirmek için QEV Technologies ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. QEV’in elektro-mobilite alanındaki deneyimi ve uzmanlığı ile bu alanda bir öncü. Onlara FIA eRX2 Şampiyonası ihalesini kazandıran aynı öncü ruh ve yenilikleri yapma ve sınırları zorlama istekleri burada OMSE’de hepimizle yankı buluyor. Bunun rallycrossta ilk örnekler olacağını kabul etmeye çok açık. Girdikleri ve hızlı öğrendikleri diğer tüm motor sporları disiplinlerinde parladılar. Her açıdan mükemmel bir ortaklar. Motor sporlarının geleceğinin elektrik olacağına dair endişelendiğim kadarıyla hiç bir sorun yok. QEV’in rallikrosun parlak yeni çağına ayak uyduracağı kesin” dedi.

FIA Off-Road Komisyonu Başkanı Gyarfas Olah ise şunları söyledi: “FIA eRX2 Şampiyonası’nın başlatılmasıyla, genç sürücülerin rallycross’un elektriksel geleceğinin bir parçası olması için düşük maliyetli bir giriş noktası sağlayabildiğimiz için çok mutluyuz. Önümüzdeki aylarda şampiyona hakkında daha fazla açıklama yapmak için sabırsızlanıyoruz.” FIA Dünya Ralli-Kros Şampiyonası organizatörü IMG’deki motor sporları etkinlikleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Paul Bellamy ise “Uluslararası rekabete ilerleyen sürücülerin Dünya Şampiyonası etkinliklerinde yarışmanın ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Yeni nesil sürücülerin elektrikli yarış arabalarını sürmesi ve rallikrosun elektrifikasyonunun ön saflarında yer alması heyecan verici” açıklamasında bulundu. | Kaynak; FIA | 1 Ağustos 2020 : 09.35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top