Sezon iptal mi?

Bekli de haftalardır takvimle ilgili gelişmeleri takip ediyor yaşananları, konuşulanları ve yapılan açıklamaları yorumlayarak bir yere varmaya çalışıyoruz. Bu haftada hemen hemen yeni bilgiler ışığında aynı yöntemle son durumu değerlendireceğiz.

Başkan Üçlertoprağı’nın kulüp yöneticilerinden sporculara, takım yöneticilerinden mekanikerlere, gözetmen kurullarından üst düzey görevlilere kadar sporun birçok paydaşıyla sanal toplantılar yaptığını biliyoruz. Hatta başkan geçtiğimiz hafta aynı şekilde bayramlaşmayı da bu yöntemle yapmıştı.

Sanırım iki gün önce Tosfed Sportif kurul ve kulüp başkanları ile yeni bir telekonferans yapıldı. Kulüplere yarışlarda talep edilecek olan ‘medikal’ zorunluluklar bizzat federasyonun medikal ayağı olan Osman İrez tarafından aktarıldı ve kulüplerin yapmak istediği yarışları bu şartlar ışığında tekrar değerlendirerek federasyona ‘acilen’ dönüş yapmaları istendi.

Talep edilen medikal şartlar oldukça ağır. Bu şartlar sanıyorum ki hem henüz taslak olarak hazırlanmış olan FIA normlarına uygun hem de bizim Sağlık ve Spor Bakanlıklarımızın uygulayacağı yeni şartları taşıyor. Tabi şartlar ağır derken karşı karşıya kaldığımız hastalık ve sonuçları bu zorunlulukları hak ediyor belki de.

*****

Medikal şartlar

Öncelikle yarışta görev alacak görevlilerin kronik hastalık taşımaması gerekiyor. Bütün görevlilerin yarıştan dört gün önce kulüp tarafından (masrafları Tosfed tarafından karşılanar) PCR testi yapılması ve yarış merkezi olan ile gelmeleri isteniyor. (Ben buna çok anlam veremedim kendi illerinde yapılan test ile yarışın yapılacağı test aynı şey değil mi anlamadım. Yani görevli geldi, test yaptırdı, negatif çıktı. Eee yarışa kadar geçireceği sürede de virüs kapabilir)

Yarışma doktoru dâhil en az beş medikal görevlinin Tosfed tarafından atanması. (Mantıklı bir karar çünkü bu sezon şayet yarışlar yapılırsa bir iki kişinin altından kalkamayacağı kadar çok tıbbi takip edilmesi gereken iş olacak)

Bu arada kuralları arasında seremoni startı, seyirci etabı ve kupa töreni gibi kalabalık ortamlarda yapılan ritüellerin de kaldırıldığı açıklandı. Bu arada anladığım kadarıyla yarışmanın herhangi bir noktasına da seyirci alınmayacak.

Dokümanların dijital ortamda paylaşılması, üst düzey toplantıların telekonferans yöntemiyle yapılması, neticelerin elektronik ortamda paylaşılması gibi konuları yazmaya bile gerek yok.

Tabi ki başta servis alanı ve yarışma merkezi gibi sportif alanlarda sosyal mesafe kuralları uygulanacaktır. Bunlar artık günlük hayatta da dikkat ettiğimiz konular.

Tosfed ancak bu şartların yerine getirildiği yarışlara onay verecek.

*****

Kulüpler ne yapar?

Bütün kulüp yöneticileri ile görüşmedim fakat görüştüklerimden aldığım izlenimi, ben olsaydım ne yapardım şeklinde bir empati ile birleştirdiğimde bu sezon kolay kolay yarış yapılamayacağını düşünüyorum. Bazı branşların avantajı ya da dezavantajı var tabi. Örneğin Off Road’da konaklamayı açık arazide kamp şeklinde yapabilirsiniz. Bu zaten bazı organizatörler tarafından da yapılmaktaydı ama bunu ralli ve benzeri branşlarda uygulama şansınız yok.

Diğer taraftan yukarıda kısaca özetlediğim medikal şartları yerine getirmenin hem operasyonel yükü ağır hem de kulübe maliyeti azımsanmayacak boyutta yüksek. Zaten yarışlar mali açıdan ucu ucuna yapılmakta iken birde bu şartları yerine getirmek zor. Konaklama ve ulaşım konusundaki yenilikleri de düşündüğünüzde kabaca bir yarışın maliyeti en az yüzde otuz oranda artacak.

Medikal şartlar pist ve kros gibi kalabalık izleyicisi olan branşlarda da işi zorlaştıracak. Yani bir pist yarışında sosyal mesafeyi gerçekten nasıl korumak gerekir düşünmek lazım.

Genel olarak baktığınızda en çok etkilenecek branş kesinlikle ralli. Hele de geçtiğimiz hafta sponsoru çekilen yarış olabilir demiştik ki, bu haftaki bilgi akışı beni doğruluyor, dolayısıyla bu sene hiçbir kulübün sprint ya da normal ralli yapacağını düşünmüyorum.

Medikal şartlar ağır dedik ama diğer spor branşlarını ve diğer federasyonların uygulamalarını da yakından takip etmekte fayda var. Zira bakanlıkta yer alan kaynaklarıma göre Gençlik ve Spor Bakanlığı birçok branş için müsabakalara hazırlık yapmakta. Sonuç olarak bu ağır şartların özellikle de salon sporları konusunda çok daha ağır yaptırımlarla uygulanacağını düşünüyorum. Şayet açık havada yapılan sporda bu kadar ciddi yaptırım uygulanacaksa diğer branşların vay haline.

*****

FIA’ya Türkiye’den bir isim daha

Uzm. Dr. Osman İrez geçtiğimiz haftalarda FIA’nın Medikal Komisyon Üyeleri arasında yerini aldı. Normalde alınan uluslararası görevler takdir edilir ama içinde bulunduğumuz dönem itibariyle bu konu daha da büyük önem taşıyor.

Öyle ki bu sene yapılacak olan yarışların kaderini doğrudan medikal komisyon belirleyecek. Komisyonun başındaki kişinin de FIA’da görev alması uygulanacak kurallar açısında önemli.

*****

Hızla dijitalleşiyoruz

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde malum kimimiz ekmek yaparak mutfaktaki becerilerini geliştirirken kimimizde yakın zamanda tekrar hizmet vermeleri kararlaştırılan berberliğe soyunarak evde el marifetini geliştirdi.

Pandemi döneminde sanaldan alışverişler, telekonferanslar, resmi işlemlerin dijital ortamdan takip edilmesi gibi konular büyük önem kazandı.

İşte bu yaşanan olumsuz durumlar beklide sadece bizim sporumuz tarafından farklı bir platformda avantaja geçti. O da FIA bünyesinde de yapılan dijital yarışların bu vesileyle başlaması oldu.

Bu konuda yazmazsam olmaz, ben bu ‘esport’ işini ilk defa Eren Başkandan seçim hazırlıkları aşamasında duymuştum. Belki de onun kadar genç bir başkan olmasa bu iş bu kadar hızla yayılmazdı.

Tabi dünya standartlarını yakalamak ve artık yüzde doksan oranında gerçeğe yakın simule edilen bu yarışları takip etmek önemli fakat fiziki olarak takvim yarışlarını takip eden sporcuyla bu organizasyonları takip eden sporcular az oranda kesişmekte.

Yani kimse bu iki işi karıştırmamalı. Esport camiayı doyurmaz, ancak ana menüden sonra tatlı olur.

*****

Atatürk Kupası Avcıoğlu ve Sarpkaya’nın

Ankara Otomobil Sporları Kulübü ve Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü’nün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında ortaklaşa düzenlediği Atatürk Kupası Dijital Rallikros Yarışı’na 100 sporcu katılım sağladı.

Dirt Rally 2.0 platformunda iki ayrı klasmanda düzenlenen yarışta PC klasmanında, ünlü rallici Orhan Avcıoğlu birinciliği kazanırken, Avcıoğlu’nu Barkın Anayurt ikinci ve Eralp Kumartaşlıoğlu üçüncü olarak takip etti.

PlayStation klasmanında ise kazanan, kariyerine Tosfed Yıldızını Arıyor projesi ile başlayan genç sporcu Kaan Sarpkaya olurken onu Mert Gür ikinci, Eray Özdemir üçüncü olarak takip etti.

*****

Tosfed ilk sanal yarışını yaptı

Tosfed Dijital Şampiyonası’nın Red Bull Ring’deki ilk ayak ilk yarışını kazanan isim Aytaç Gördös oldu.

Yarış öncesinde gerçekleşen sıralamalarda 1:27.688 ile en hızlı turu atan Atalay Buğrahan Ant pole pozisyonunu kazanırken onun yanında Özcan Yılmaz yer aldı. Atalay yarışın startında ve ilk turunda yerini korumayı başarırken Aytaç Gördös ilk turda 2. sıraya yükselmeyi başarsa da Gördös, çok geçmeden 2. turda liderliğe yükseldi ve yarışın sonuna kadar yerini rahat bir şekilde koruyarak ilk yarışı kazanan isim oldu.

Tosfed’in Dijital Spor Resmi web sayfasından aldığım bilgiye göre ikinci yarış 6 Haziran’da. Bakalım nasıl geçecek. İlgi ve heyecan aynı seviyede devam edecek mi.

İzleyip görelim.

2 Haziran 2020 : 11.21

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top