Elektrikli Fabia teste hazırlanıyor

Alman Baumschlager Rallye Racing (BRR) ve Kreisel Electric, global corona pandemisine rağmen Fabia REX’inin geliştirilmesi projesinde çalışmaları sürdürüyorlar. Alman medyasındaki bir habere göre, ilk testler ekim ayında Freistadt’taki Ocak Rallisi’nde yapılacak. BRR, global salgınden nedeniyle çalışanlarını kısa süreli işlerde izne göndermek zorunda kaldı. Kreisel Electric ile birlikte elektrikle çalışan Skoda Fabia Rally2’nin (eski adıyla R5) yenilikçi projesi de bu koşullar altında program dahilinde yürütülemedi. Baumschlager “tedarikçi firmalarda da dar boğaz olduğu için yaklaşık 4-5 ay kaybettik. Ancak projemiz devam ediyor ve Kreisel Electric’teki insanların projemiz hakkında umutlu oldukları için çok mutluyum” dedi. Avusturyalı Kreisel Electric şirketinin CEO’su Philipp Kreisel ise “Raimund Baumschlager ve ekibinin projeye getirdiği motor sporları tecrübesinden büyük fayda sağlıyoruz. Fabia REX ile, adından da anlaşılacağı gibi, aslında gelişimin son aşamalarındayız. Ekim ayında ilk testleri yapmaya hazır olmalıyız” diye konuştu.

Kreisel Electric elektrikli Dünya Rallikros Şampiyonası için standart kitler üretmek için bir süre önce FIA ​​ile anlaşma imzaladı. Elektrikli WRX serisinin başlangıcı 2021 için planlanmıştı, ancak Corona krizi nedeniyle bu 2022’ye ertelendi. Önceden geliştirilen WRX kitinin REX sürücüsünden farkı konusunda Kreisel, “Elbette farklı şartlar söz konusu. RX kitinde 500 kilowatt güç var, ralli yaparken buna çok fazla ihtiyaç yok, çünkü standart R5 araçlarıyla aynı seviyede hareket etmek istiyoruz, bu nedenle rallide mesafe büyük bir faktör” diye konuştu. Elektrikli Fabia için tamamen yeni bir elektrik motorunun yapılması gerekiyor. İnvertörler, elektrik motoruna takılmamış güç kontrolünden sorumlu. Pistin özelliklerine bağlı olarak konvansiyonel yürüyüşte gerekli olan farklı dişli oranları var, elektrikli yarış otomobili için ise durum böyle değil. “Motor devrinden maksimum hızı ayarlıyoruz. Örneğin, 16000 rpm, yaklaşık 220 km / s azami hıza karşılık geliyor. Mesafe, ralli projesi için önemli”. Kreisel, “burada mümkün olan en geniş mesafeye sahip olmamızı sağlayan iyi bir pil geliştirdik. Ocak ayındaki rallide planlanan testte başlangıçta tek seferde toplam 135 kilometre olacaktı. Bu mesafe artık kısaldı.” dedi.

Rallide yakıt ikmali veya yeniden doldurma nasıl gerçekleşecek? “Ralliler için, aracın aküsünü şarj etmek için kullanılan güçlü bir taşınabilir akü olan hızlı şarj istasyonu geliştirdik. Aracı 18 dakika içinde servis alanında tamamen şarj edebiliriz.” Kreisel, BRR Fabia REX’in Ocak 2021 Rallisi’nde görücüye çıkabilmesi konusunda, “doğal olarak evimizdeki rallide teste başlamak istiyoruz” dedi ve ekledi; “Ralli formatı bizim için ek bir zorluk ve BRR projesi ile tecrübe kazanmak istiyoruz, çünkü hibrid WRC için benzer gereksinimlerimiz var, bu yüzden yüksek voltajlı bir aküye ve ralliler için en uygun güvenlik standardına sahibiz.” Pilotlar genellikle virajlarda olabildiğince çok hız yakalamaya çalışırlar, ancak virajlarda bir gaz dalgalanması aracın infernal tork nedeni ile sorun yaşamasına neden olabilir. Kreisel “Elektrikli otomobille kesinlikle farklı bir sürüş yapmanız gerekecek. REX kar ve buza oldukça ‘toksik’ reaksiyon gösterecek. Eğer pilot vites koluna yüklenirse sorun yaşar” diye konuştu. | Kaynak; RallyeMagazine, 29 Mayıs 2020 : 07.20

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top