Takvim üzerine bir öneri

Farklı bir bayram havası

İkinci defa sokağa çıkma yasağı olan bir tatil gününden herkese merhaba. İçinde bulunduğumuz salgın sürecinden iple çektiğimiz Ramazan Bayramı da nasibini aldı ve belki de bir daha tekrar yaşamayacağımız farklı bir bayram haftası geçirmemizi sağladı.

Normalleşme sürecinin sonuna doğru giderken sosyalleşmenin olmayacağı son bayram olur diye temenni ediyor ve bu vesileyle herkesin bayramını kutluyorum.

*****

Takvim planları

Bütün camianın heyecanla beklediği yarış takvimi konusunda henüz resmi bir gelişme olmazken TMF’den edindiğim bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Gençlik Spor Bakanlığı geçtiğimiz hafta bütün federasyonlara müsabakaların başlaması durumunda alacakları tedbir ve önlemlerin neler olduğunu tesisler bazında sormuş ve Haziran’ın ilk günlerine kadar federasyonlardan bir cevap istemiş.

Bizim sporumuz tesisler üzerinden müsabaka düzenlemese de bu hareket bakanlığın sporla ilgili karar verme aşamasında olduğunun bir göstergesi. Bizim branşlarımız ise açık havada ve birçoğu çok geniş bir lokasyonda yapıldığı için birçok farklı branşa göre avantajlı gibi.

Haziran ayı ortasına doğru Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın belli kurallar çerçevesinde spor müsabakalarının yapılmasına onay vereceği görüşündeyim. Bu durumda Tosfed’de gerekli güncellemeleri yapmış olarak takvimini açıklayacaktır.

*****

A, B ve C planı ne olabilir?

Özellikle geçtiğimiz ay birçok paydaşı ile sanal konferanslar eşliğinde buluşan başkan  Üçlertoprağı “A,B ve C planımız hazır, bakanlığın onayı doğrultusunda açıklayacağız” şeklinde açıklamalar yapmıştı.

Bu planlar tahmin ediyorum ki şu şekilde hazırlanıyor. A Planı sezonun Temmuz ayında, B Planı Ağustos ayında ve C Planı ise Eylül ayında başlaması üzerinde kurulu olmalı. Zira Eylül’den sonra sezon başlayamaz, başlasa dahi takvimdeki birçok yarış bu kadar az zamanda yapılamaz.  Tosfed yönetimi farklı zamanlarda yaptığı açıklamalarda amaçlarının bütün ulusal yarışları eksiksiz yapmak olduğunu açıklamıştı. Bu durumda Eylül’de başlamak bile riskli.

A ve B planları bana göre salgının normalleşme sürecine göre daha yakın. Hiçbir açıklama yada bilgi almadım ama ben de sezonun Temmuz ayında başlayacağı düşüncesindeyim. Hükümet kanadının yaptığı birçok açıklama ve gidişat bana bunu gösteriyor. AVM’ler açıldı, restoran ve kafelerde yine belirli kurallara göre çalışmaya başlıyor. Oteller de açıldıktan sonra geriye bence bir şey kalmıyor.

Tabi ki tahminden öte bekleyip göreceğiz.

*****

Sponsorluklar yönüyle olumsuzluklar

Malum bu salgının en etkili hissedileceği yönü ekonomik koşullar. Hemen hemen her sektörü olumsuz etkileyen salgın bireysel ve kurumsal sponsorluk anlaşmaları açısından da büyük bir risk oluşturmakta.

Tosfed bütün yarışların yapılmasını hedeflerken küçük bir de parantez açmaktaydı. O da; hiçbir kulübün zorlanmayacağı ve yarışını yapmak istemeyen kulübe müsaade edileceği şeklindeydi.

Yarışmacı açısından kulağıma gelen bir duyum yok ama yarış sponsorlukları konusunda iptallerin olduğunu ve bunun da takvime eksik yarış olarak yansıyacağını duyuyorum. Kesin bilgi sahibi değilim ve kulüplerin sponsorlarıyla görüşmeleri devam ediyor da olabilir, bu görüşmelere zarar vermemek için hangi kulüp hangi markalar açıktan yazmıyorum.

Umarım hem bireysel hem de kurumsal olarak sporumuz ve paydaşları küçük sıyrıklarla atlatır ve kaldığı yerden devam eder.

*****

Bir öneri

Malum takvim henüz açıklanmadı. Eğer yukarıda yazdığım gibi bir daralma olacak ve özellikle sporun bel kemiği Ralli Şampiyonasını oluşturan yarış sayısında bir eksilme olacak ise bu sene farklı bir yola gidilip sadece Kros ve Tırmanma yapılsa.

İlk duyduğunuzda size çok saçma gelebilir fakat bir yarışı organize edebilmenin belli maliyet kalemleri vardır. Bunlar arasında gözetmen ve görevli lojistik ve konaklama giderleri azımsanmayacak kadar yüksektir. Normalleşme döneminde uyulması zorunlu olan iki kural bu maliyetleri ileri derecede etkileyecektir. Kurallardan biri konaklama ilgili. Oteller de artık herkes tekbir odada bir kişi olarak konaklayabilecek. Bu durumda konaklama maliyeti iki katından bile fazla bir bütçe olarak organizatörün karşısına çıkacak. Diğer kural ise toplu taşıma. Şehirlerarası otobüs taşımacılığında neredeyse üç de bir oranında düşük kapasiteyle seyahat yapılabilecek. Yani 50 kişilik otobüsle belki 20 kişi taşınabilecek.

Yukarıda yazdığım durumlar bir rallinin maliyetini çok etkilemekte. Sprint ralli bile yapsanız durum çok değişmeyecektir.

Bu durumda sadece bu seneyi asfaltta Tırmanma toprakta ise kros ile geçsek nasıl olur. Tek günlük organizasyonlar yapılsa ki ben kendi dönemimde Ankara’da Tırmanma yarışlarını hep tek gün yaptık. Hem sporcuyu yormadık hem de tek gün olmasına karşın doğru bir programla yarışları erken bitirdik. Tabi bütçe açısından da çok başarılı sonuçlar elde ettik ki bir sene mahalli tırmanma kupası bile yapabildik.

Biliyorum bu fikir çılgınca gelebilir ama bir düşünün derim. Belki Kros için düşen ilgi de bu sayede artar ve gelecek sezona yatırım olmuş olur.

*****

Dijital şampiyona elemeleri

Geçtiğimiz hafta Tosfed Dijital Şampiyona elemelerini geçen 14 yarışmacının isimlerini yazmıştım.

Bu 14 yarışmacı arasında eski Ankaralı yarışçı Turan Sezgin’in adına takıldım. Turan Sezgin bir dönem Fiat’ta da yarışmış son yıllarda yapılan Drag yarışlarında önemli bir figür haline gelmiş, benim de yaklaşık beş senedir birebir tanıdığım sportmen bir kişilik.

Turan Sezgin ve oyun sevdalıları yaklaşık 10 sene önce bir gurup kurmuşlar. Gurubun adı Gran Turismo Türk Yıldızları. Zamanla o kadar büyük başarılar elde etmişler ki gerçekten şaşırmamak elde değil. Bu gün sayıları ellinin üzerinde olan grup üyeleri arasında Dünya çapında yapılan Gran Turismo Şampiyonu’da varmış.

Son olarak Tosfed Dijital Pist Şampiyonası’na katılan 11 gurup üyesinden 8’i finale kalmış.

Bu işin ciddiyetini çok önceden anlayan Turan Sezgin ve diğer gurup üyelerini hem tebrik hem takdir ediyorum.

WRC’ye dair..

Henüz birçok konu belli olmadığı için yazdığımız konuştuğumuz hemen her şey ihtimaller üzerine.

WRC’nin resmi web sayfasına göre Arjantin ve İtalya yarışları ertenmiş görünüyor. Portekiz’den sonra Kenya yarışı da iptal olarak açıklanmış. Takvimde bizden önce sadece Finlandiya ve Yeni Zelanda yarışları var. Bu iki yarışın yapılamaması durumunda WRC sezonu Türkiye ile açılabilir.

Bayram müjdesi Aydın’dan

Geçtiğimiz hafta Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Protokole göre Aydın’ın Yenipazar ilçesi Karaçakal mahallesinde bulunan arazi motor sporları tesisi olarak tahsis edildi.

Tabi konu özellikle Aydın ve Nazilli özelinde gelişince hemen ilk akla sporumuzun sevilen ismi Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim geliyor. Aldığım bilgiye göre de Milletvekili Erim’in desteği ile bu atılabilmiş.

Tesisleşme konusunda sporumuz maalesef uzun zamandır yol kat edemedi. Son yıllarda atılan adımlar yakın zamanda tesisleşmesinin hızla artacağını ve farklı illerle pist haberlerini duyacağımızı gösteriyor.

Milletvekili Bekir Kuvvet Erim otomobil sporları ile ilgili kim arasa dinleyecek, sorunlara çözüm arayacak ve sporu her açıdan sahiplenecek bir isim. Yönetici olarak yer aldığım dönemde buna bizzat şahit oldum.

26 Mayıs 2020 : 11.35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top