Efsane Niki Lauda’yu kaybedeli bir yıl oldu

Formula 1’in efsane ismi Niki Lauda, ​​1976’da Nürburgring’de hayatta kalma mücadelesini kazandı, ancak 20 Mayıs 2019 akşamı hayata veda etti. Ailenin geçen yıl yaptığı açıklamada “bir sporcu ve girişimci olarak benzersiz başarıları unutulmaz kalacak. Onun yorulmak bilmez sürüşü, dürüstlüğü ve cesareti hepimiz için bir rol modeli ve referans noktası olmaya devam ediyor. Halkın gözünden uzakta, sevgi dolu ve sevecen bir koca, baba ve büyük babaydı. Onu özleyeceğiz” denildi.

Niki Lauda uzun yıllar içinde yer aldığı Formula 1’de 3 dünya şampiyonluğu, 25 yarış zaferi, 24 pole pozisyon yaşadı. Lauda 1975’te Ferrari ile ilk dünya şampiyonası unvanı kazanıp, Ferrari’yi zirveye taşıdı. 1976’da Nürburgring’de meydana gelen kaza ve yangın, belki de Formula 1 tarihinin en ünlü kazası olarak anıldı (solda). Tam 55 saniye boyunca, Lauda, aracın enkazında, yanan 200 litre benzinin ortasında kaldı. Hayatta kalma şansı çok azdı ama Lauda hastanede çıkmayı başardı. Kazadan 42 gün sonra, arabanın içinde, kaskının altında kanama izleri varken, ikinci dünya şampiyonluğu için savaşmaktan geri durmadı.

1977’de Japonya’da yoğun yağmur altında yapılan yarışta,  1976’da kaçırdığını telafi etti ve 2’nci kez dünya şampiyonu oldu. Üçüncü unvan için 1984’e kadar bekleyen Lauda bu arada boş durmadı ve kendi adını taşıyan hava yolunu kurdu. Sadece asfaltta değil, aynı zamanda havada bile yetenekli bir pilottu. 80’lerin PS turbo canavarları ise Lauda’ya hiç ilham vermedi. McLaren Porsche’de takım arkadaşı Alain Prost’a karşı hiç şansı yoktu. Ancak Lauda yarışta daha akıllıydı ve yarı puan farkla bugüne kadar en az farkla kazanılan üçüncü şampiyonluğuna ulaştı. 1985 yılı sezonunda son bir yarış kazandıktan sonra yarışlara veda etti.

Lauda kariyerini sonlandırdıktan sonra Ferrari, Jaguar ve Mercedes gibi efsanevi yarış takımlarının Formula 1 mağazalarını danışman olarak yönetti. Adına kurduğu takımın patronu olarak ta 20 yıl boyunca pistlerden uzak durmadı. 1993’de Ferrari takımı onu göreve geri çağırdı. Lauda takım lideri Jean Todt ve pilot olarak Michael Schumacher ile yeni başarılara yelken açtılar. Başarılı ikili, 2000-2004 yılları arasında üst üste beş şampiyonluk kazandı. Mercedes takımının yüzde 10 hissedarı oldu, Mercedes ise 2014’ten beri Formula 1’e hakim oldu.

Yangın kazası tüm hayatı boyunca Lauda’yı izledi. Yüzü ve vücudunda hep o yanı hissetti. 2018 yazında, Lauda’nın yeni bir akciğer nakline ihtiyacı vardı. Abu Dabi’deki final yarışından önce, Mercedes’e son bir video mesajı gönderdi. Kışın zor şartları geçirmekte olduğu gribin iyileşmesine izin vermedi ve 20 Mayıs 2019’da Lauda, hayatta kalma mücadelesini kaybetti. Daha öncesinde böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz için bir İsviçre özel kliniğine kabul edildiği söylendi. Lauda iki kez evlendi, toplamda beş çocuğu oldu. | 20 Mayıs 2020 : 12.30

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top