Bugün 19 Mayıs

Evet, salgınmış pandemiymiş derken, ilk defa bu satırları sokağa çıkma yasağı olan bir dönemde yazıyorum. Günlerin karıştığı, hafta sonu ve tatil gibi kavramların önemsizleştiği bu günlerde yazmak da git gide zorlaşıyor.

Bugün Gençlik ve Spor Bayramı. Malum durumlardan dolayı her ne kadar gerektiği şekilde kutlayamasak da gelecek yıl bunun acısını çıkartacağımıza ve belki de bugüne dek hiç olmadığı kadar coşkuyla kutlayacağız diye düşünüyorum.

Çünkü normal hayatımızı özlediğimiz kadar bayramlarımızı ve kutlamalarımızı da fazlasıyla özledik.

Dijital yarışlar boşluğu doldurdu

ANOK, EOSK, ESOK derken TOSFED’in de adım attığı dijital yarışlar kervanına bu gün Ford Motorsporları’da benzer bir etkinlik yaparak katılmış olacak.

Bugün her ne kadar içinde bulunduğumuz olağan üstü koşullardan dolayı dijitale yönelinmiş olunsa da, yarın öbür gün sezon başladığında da sanal yarışların asla bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü sporumuz adına bana göre tek ve en büyük kazanım bu sanal yarışlar oldu. Gelecekte sanal yarışlardan kulüplerin gelir elde edebileceği ve ilginin artmasına paralel olarak sponsor temin edilebilecek bir imkan sağlandığında bu işin katlanarak büyüyeceğini ve bir noktadan sonra yeni yeteneklerin öncelikle kendini sanal etaplarda ve pistlerde gösterebileceğine inanıyorum.

Tabi birçok konuda olduğu gibi bunu da yaşayıp göreceğiz.

Tosfed dijital şampiyona elemeleri

30 Mayıs tarihinde başlayacak olan TOSFED Dijital Şampiyona için 250’nin üzerinde başvuru olmuştu. ( gün boyunca süren 17 eleme sonrası şampiyonaya katılmaya hak kazanan 14 yarışmacı belirlenmiş oldu.

Sıralama ise şu şekilde oldu;

1. Aytaç Gördös 02:24.509
2. Sefa Batuhan Bilgin 02:24.748
3. Muvaffak Ali Dinç 02:24.773
4. Huzeyfe Çelik Süre : 02:24.829
5. Özcan Yılmaz 02:24.892
6. Murat Tüter 02:25.059
7. Hüseyin Togacar 02:25.092
9. Serkan Temizel 02:25.138
9. Yavuz Murat Efe 02:25.176
10. Serkan Çetin Süre : 02:25.238
11. Vedat Ali Dolakay 02:25.284
12. Oğuzhan Ayhan 02:25.284
13. Turan Sezgin 02:25.481
14. Atalay Buğrahan Ant 02.25.608

Organizasyon 30 Mayıs’ta elemelerin gerçekleştirildiği Spa-Francorchamps pistinde düzenlenecek 2 yarış ile başlayacak. Sezon içerisinde 10 ayaktan oluşan toplam 20 yarış yapılacak.

Normalleşme takvimi yakında

Dün Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan normalleşme takvimi bende Haziran sonrası spor etkinliklerinin de başlayacağı fikrini doğurdu.

At yarışı gibi aktiviteler içinde Haziran sonrası işaret edilmişti. Bu durumda en geç Ağustos itibariyle başlayacak olan bir takvim yakında gelebilir.

Önceki yazılan çizilen ve konuşulalar göz önüne alındığında Ağustos ayı itibariyle takvimin uygulanması durumunda sıkışık ama genel olarak eksiksiz bir yarış sezonu geçirebiliriz. Tabi özelde kulüplerden gelecek olan talepler de önemli. Bu sene yarışını salgın süreci nedeniyle yetiştiremeyecek yada yapmak istemeyecek bir kulübe kimse bir şey demeyecektir.

Diğer taraftan herkesin bir an önce başlamak için sabırsızlandığını da iyi biliyorum.

Üst düzeylerle dijital konferans

Her yıl Tosfed tarafından yapılan son yıllarda ise Kocaeli’nde düzenlenen üst düzey eğitim semineri bu yıl ilk defa dijital ortamda yapıldı. Katılımın yüksek olduğu bu sanal toplantı sonrası artık federasyon bütün paydaşları ile sezona ve yarışlara tamamen hazır diyebiliriz.

Normalde Şubat ayında yapılan Sarıkamiş Rallisi’ni baz aldığımızda bu toplantı sezon başlamadan yapılırdı. Fakat bu yıl sezon erken başlamış ve üst düzey eğitim semineri yapılmamıştı.

Bu arada sadece federasyonumuz için değil normal zamanlarda yapılan otel etkinlikleri içinde geçerli olan bir şey dikkatimi çekti. Eğer ki bu telekonferanslar fiziki ortamda yapılan çalışmalar kadar etkili olabiliyorsa bu hem zaman hem de ciddi bir maliyet tasarrufu anlamına geliyor. Bence hayat normalleşse bile bu gibi mantıklı uygulamalar devam etmeli.

Formula E’ye Türk dokunuşu mu geliyor

İtalyan gazeteci Massimiliano Zocchi’nin İtalyan girişimci Gianfranco Pizzuto’ya “neden bir Formula E takımı kurmuyorsun?” demesiyle başlayan hikaye Fisker Karma’nın yatırımcılardan Pizzuto bu fikri beğenmiş ve hemen elektrikli motor ve batarya konusunda çok tecrübeli olan arkadaşı Antalya’daki IMECAR’ın sahibi Mark Lander’ı arayıp düğmeye basmasıyla farklı bir boyuta geçmiş.

Formula E’ye katılma hedefi olarak 2022’yi hedefleyen bu ikili harekete geçerek bir başka Türk girişimci olan Armağan Arabul’a bu konuyu açmış. Arabul, 2015’ten beri geliştirdiği, tasarımı ve alt yapı mühendisliği bizzat kendisine ait Elektron markalı süperspor otomobil projesinde artık sona yaklaşan, 2021 Cenevre Fuarında yer almak üzere şu an Ankara’da prototip üreten bir iş adamı ve Elektron projesinin başından itibaren Mark Lander’la birlikte çalışıyor. Elektron’un bütün motor ve batarya sisteminden ise Imecar sorumlu.

Bu aşamada Arabul’da projeye destek vereceğini açıklamış. Bu şekilde başlayan projede takımın adı Scuderia-E olarak belirlenmiş. Takımın rengi de İtalyan yarış takımlarının tarihi rengi olan, ayrıca Türk bayrağına da atıfta bulunan kırmızı olmuş. Akdeniz ateşini Formula E yarışlarına taşıyacak olan bu yapılanma şimdiden İtalya’da büyük ses getirmiş durumda. Scuderia-E Formula E’de boy gösterecek ilk İtalyan ve ilk Türk takımı olarak tarihe adını yazdıracak. Pizzuto aynı zamanda Arabul’u Elektron projesini İtalya’ya taşıması için ikna ettiğini söylüyor.

Takım şu anda Ferrari, Lamborghini, Maserati, Pagani gibi üreticilerin bulunduğu İtalya motor vadisi diye anılan bölgede aynı çatı altında çalışmalarına başlamak üzere yer arayışında imiş.

Bu haber bir çok açıdan çok önemli. Burada kazanılacak tecrübeler yerli Türk otomobil girişimi ile buluşturulup tamamı Türk Formula E takımı neden gelmesin.

Gelecek yıllarda daha fazla elektrikli otomobili yollarda göreceğimize hepimiz hem fikirizdir. Yine aynı ölçüde Formula E’de günden güne popülerleşerek önem kazanacaktır. Bu açıdan haber bana göre son yıllarda atılan, Türk otomotiv sektörü açısından en önemli ve heyecanlı girişim.

19 Mayıs 2020 : 12.25

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top