2005 | Yağmurla gelen lastik oyunu

İstanbul Motor Sporları Kulübü’nün (IMK) organize ettiği Köfez Pisti’ndeki son yarış, sezona damgasını vurdu. Takımlar sezonu değerlendirdiler.. 21 araçla Türkiye Pist Şampiyonası’nın, 10 araçla Bridgestone Formula 3 Şampiyonasının 10 ve Honda Castrol Cup’ın 16 araçla start aldığı 4.ayak yarışı, oldukça heyecanlı tempoda ve temiz finiş gördü. Yağmurun Pazar günü başlamasıyla lastik seçimi konusunda takımlar ince stratejiler peşine düşerken, yarış sonrası verilen demeçlerde lastiğin derece kaydetmede veya kaybetmede etkin rol oynadığına değinildi. 10 kapı numaralı Arkas Racing adına yarışan Kaan Gürgenç’in yaşadığı takla ve Honda Castrol yarışındaki Mehmet Şarman’ın spininin haricinde, yarış hızlı tempoda ve kazasız koşuldu. Kaan Gürgenç cumartesi günü sıralamalarda yaşadığı bu kazanın ardından mekanikerleriyle birlikte tüm ekibin uğraşlarıyla Pazar gününe yetiştirildi ve start aldı. Honda Cup’ta yarışan 10 kapı numaralı Şarman ise yarışın %60’ını tamamlaması sonrası attığı spin sonucu klasmana girebildi. Bireysel kayıtların yanı sıra pist branşında başarı kaydeden birçok takımın da puan için direksiyon başına oturduğu yarışta podyum şu şekilde gerçekleşti: Amatör 1300: Berke Bayındır (Arkas Racing Team), 18.15.800 dk toplam zaman, Cengiz Artam 18.51.624 dk toplam zaman. Grup 1600: Ahmet Cemil Çıpa (Opel Motorsport) 18.08.656, Aykut Kutluel 19.01.200, Hakan Bağışoğlu 18.24.572 Grup Maxi: Erkut Kızılırmak (Opel Motorsportt) 18.48.089, Ethem Genim (Renault Sport Türkiye) 19.05.420, Berke Bayındır (Arkas Racing Team) 19.44.791, Bridgestone Formula 3 : Mert Tahincioğlu (Beste Motorsport)    17.05.764, Ahmet Cemil Çıpa       (Beste Motorsport) 17.06.997, Mert Aytuğ (Gilette Mach 3 Turbo Team) 17.12.241. Cumartesi günü koşulan sıralama turlarında grupların en iyi tur dereceleri şu şekilde gerçekleşti; Amatör 1300;  Berke Bayındır 1.00.910, Grup 1600; Ahmet Cemil Çıpa 0.50.197, Grup Maxi; Erkut Kızılırmak 0.48.865, Bridgestone Formula 3; Ahmet Cemil Çıpa 0.43.576, Honda Castrol Cup; Tarkan Birol 0.54.669. Podyumda kupa kaldırmanın heyecanını, Safari Yarış Okulu başarılı öğrencileri de yaşarken, kupalarını Safari Yarış Okulu’ndan Hakan Dinç takdim etti.

Yarıştan sonra, pilot ve takım değerlendirmeleri

Arkas Racing Team takım direktörü Ferda Dilege, Arkas ile yarışan Berke Bayındır’ın henüz 15 yaşında olmasına rağmen birçok deneyimli Maxi pilotunu pistte zorladığını belirterek, takımın genç yüzünü çok iyi yansıttığını ifade etti. Geçtiğimiz Şubat ayında çalışmalarına başlayan Berke’nin aynı Cemil Çıpa gibi önünün oldukça açık olduğunu ifade etti. “Bu yarışa yağmur lastikleriyle çıkan Arkas mekanikerleriyle ve yöneticileriyle birlikte tam koordinasyonda çalışıyor;  Kaan Gürgenç’in kazası akşamı mekanikerler sabahına aracı yetiştirdiler. İsa Usta, Halit Usta, takımın desteği… 2006 sezonunda 4 Clio ile yarışlara gireceğiz. Ek olarak Scuderia Arkas adı altında, Arkas Racing Team’e destek, ikinci bir oluşum göstereceğiz. Bu kapsamdaki araçlar, örneğin bir WTCC’ye girebilecek seviyede 1 veya 2 araçtan oluşacak”

Opel Motorsport’tan Enis Alpsoy, kulübümüze ifade ettiği üzere, 2006 sezonu için pist şampiyonası ağırlıklı çalışmaları bulunduğunu ve sürprizlerle karşımıza çıkacaklarını söyledi. “Hedef, birinciliğe start almak! Pistlerde yarışlarımızı çeşitli etkinlikler ve ticari lansmanlarla destekleyeceğiz.  İstanbul Motor Sporları Kulübü ile bu yarışta Opelim.net fan club davetlilerini getirerek ilk adımı attık. 2006’da halen hazırlıyor olduğumuz sağ koltuklu bir Grup Maxi Vectra ile Race Taxi’yi Körfez’e getirmeyi planlıyoruz. Yarış aralarında pilotumuzun yanına protokolün ve izleyicilerin binme şansı olacak.” Enis Alpsoy, rallide muhtemelen çok genç ve yetenekli, tanıdık bir tek pilot ile start alacaklarını sözlerine eklerken, 2006 Pist Şampiyonası’nda sürpriz bir CUP’ın hazırlıklarında olduklarını belirtti. “Bu kupa, daha önce yarışmamış gençlerden oluşacak…”

Honda Castrol Cup adına Hakan Dinç, hem Safari Yarış Okulu hem de Honda Castrol Cup  ile ilgili şunları ifade etti;  “Honda Castrol Cup 16 araçla, toplam 7 ayak koşulan özel bir kupa.  220 beygirlik araçları yarıştırıyoruz. 5 ayağı bugün tamamlandı; ilk 5 her yarışta değişiyor. Bu bakımdan biz her yarışa ilgi ve merakla eğiliyoruz. Zannediyorum son iki ayağın birincileri şampiyonu belirleyecek. 2006 için Siena Cup’ımız da geliyor. Siena Cup, amatörlere açık bir kupa olacak. Siena Cup’ta başarı kaydeden pilotlar Honda Cup’a transfer olabilecek. Bu kupada ana şart, Safari Yarış Okulu sertifikalı olmak…”

Delta’dan kiraladığı Punto’su ile pistlerde kariyerini devam ettiren Aykut Kutluel yarışlara 1999 yılında Ethem Genim ile Türkiye Pist Şampiyonası’nda başladığını, 2 sene Mutlu Cup’ta, son 3 senedir de Grup 1600’de sezon takip ettiğini ifade ederken yarışmak için sponsor şart mı konusuna değindi… “Sponsorluk bu işte önemli bir unsur..  Şimdiye dek Tipo ve Megane ile Grup Maxi’de yarış kovaladım. Punto benim için çok doğru bir seçim oldu. Pistteki tek Punto şu an… Tissot Saatleri sponsorluğunda yarışıyorum,  sponsor desteği pilotu yarı yolda bırakmayan ve yeniliklere adım atmasını, hareket alanını  kolaylaştıran bir unsur. Ancak işe yeni başlayanlar hemen sponsor bulmak istiyorlar. Destek, birkaç başarıdan sonra zaten geliyor…”

Gilette Mach Turbo Team Takım Yöneticisi Ertan Nacaroğlu İstanbul Motorsporları Kulübü’ne bu sezon merhaba dediğimiz Gilette Takımından bahsetti. “Gilette Mach 3 Turbo Team 2005’te oluşturduğumuz yeni bir takım. Team Active uzun süredir devam ediyordu; artık Gilette ile yaptığımız ortaklığın sonucunda takım Gilette Mach 3 Turbo Team adını almış oldu. Bu yarışta Formula 3 Bridgestone Şampiyonasında üçüncülük Mert Aytuğ’un başarısıyla  Gilette Takımına geldi. Bu yarışa dek Takımlar Şampiyonasında birinci sıradaydık, halen ilk üçe oynuyoruz. Rauf’un takımdan ayrılması ile hızlı bir pilotu kaybetmiş olduk ancak şampiyonada iyi durumdayız. Formula 3 için hevesli birçok arkadaşımız buluyor bizi. Ama malesef devamını getirmiyorlar. Formula 3 biraz korkutuyor galiba, pistte yarışan en hızlı araç Formula 3 araçları. Aslında birçok otomobilden çok daha güvenli olduğunun üzerinde durulması gerekiyor.”

Beste Motorspor adına Mert Tahincioğlu bu yarışın Formula 3 birinciliğiyle eve dönen pilotu oldu. Mert, iki senedir Beste Motorspor ile yarışıyor. “Beste yeni bir takım. Mekanik ekip ve şefimizin başarımızda payı çok büyük. Takıma sürekli yeni kan geliyor, Rauf (Denktaş) ve Selin (Yardımcı) ayrıldılar. Beste’de 2004’te başladım, ilk senem olmasına rağmen takımın enerjisine hemen alıştım ve şampiyon oldum. Bu sezon şanssızlık beni ikinci yarışta buldu. Birinci gidiyorken motor arızasıyla şampiyonluğu yitirdim ancak bu yarışta Beste’ye birincilik kupası hediye ettim, mutluyum. Son iki yarıştır bu şanssızlığı kırıyoruz.” 2006 sezonunda yine Beste Motorspor ile yarışacağının sinyallerini veren Tahincioğlu, başarının aslında takım başarısı olduğunu sözlerine ekledi.

Istanbul Motorsporları Kulübü, 17 Ekim 2005 | 18 Mayıs 2020 : 11.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top