Pandemide sona doğru

Erken mi bilemem ama artık yavaş yavaş normalleşme konusunda adımlar atılmaya başlandı. Avm’ler, berberler açılmaya başlarken aksi açıklamalar ardı ardına iki federasyondan geldi.

Voleybol ve Basketbol Federasyonları bu seneki müsabakaların tamamını iptal ettiğini açıkladı. Federasyonların atacakları adımları üst kurum olan Spor Bakanlığı’na danışarak attığını düşündüğümüzde bu karar acaba diğer federasyonları ve müsabakalarını da etkiler mi diye düşünmemek elde değil.

*****

Seyirci yönüyle otomobil sporları

Pandemi sonrası spor müsabakalarının devam edip etmemesi konusunda alınan kararları etkileyen bir unsur da şüphesiz seyirci konusu. Bu konuda diğer branşlara nazaran durumumuz biraz farklı aslında.

Yani bir salon ya da saha sporu olmadığımız için etaplarda insanlar sosyal mesafeye rahatlıkla dikkat ederek yarışı izleyebilir. Seyirci özel etabı olan branşlarda ve drift gibi pist yarışlarında da yine kontrollü şekilde yarışlar izlenebilir.

Dolayısıyla diğer branşlara nazaran bu açıdan avantajımız var ve bizim sporumuz için alınacak kararlarında bu ve benzeri avantajlar doğrultusunda alınması gerektiği düşüncesindeyim.

*****

Tosfed dijital şampiyona

Kısa zaman önce Tosfed tarafından da bir dijital şampiyona yapılacağını, bunun da FIA standartlarına uygun bir şekilde organize edileceğini yazmıştım. Zaten daha fazla bilgi federasyon web sitesinde de yayınlandı.

Tosfed şampiyona ile ilgili hazırladığı web sitesinden kayıt listesini yayınladı.

Kayıt listesi 255 isimden oluşmakta ve tanıdık isimler de var. 255 kayıt başlangıç için güzel bir rakam. Federasyonun buradan elde edilecek gelir üzerinden bu şampiyonayı yapmak istediğini duymuştum. Yani toplanacak olan lisans ücretleri ile verilmesi planlanan ödüllerin karşılanması planlanıyordu.

Bu açıdan bakınca hedef yüzde elliden fazla gerçekleşmiş görünüyor. Bakalım kim 2020 Tosfed dijital pist şampiyonu unvanını alacak.

*****

Esport’ta kulüpler

Federasyondan önce Anok ve arkasından Eosk da dijital şampiyonalara start vermişti Anok pistten sonra ralliye de başlarken Eosk kazanan pilotlara gerçek ortamda kupalarını vermeye başladı bile.

Son olarak Esok da rallikros alanında dijital yarışlar yapacağını duyurdu.

Bu seneden sonra hayat normale dönse bile Espor işinin gündemde kalacağını ve ilginin de giderek artacağını düşünüyorum. Dolayısıyla dijitale yatırım yapan kazanacak diyorum. Son olarak da bir konuyu merak ediyorum;

Federasyonun imzaladığı son iki sponsorluk anlaşmasının dışında yazıyorum bunu, genel olarak kulüplerin ve sporcuların sponsor bulmaları bizim sporumuzda zordur. Acaba bu dijital yarışlar dünyada olduğu gibi bizde de sponsor adayları tarafından ilgiyle karşılanacak mı, yoksa ister fiziki ortamda ister dijital ortamda sponsor bulmak yine zor mu olacak?

İzleyip göreceğiz.

*****

Geleceğin otomobil sporları merkezi Ege mi oluyor?

Ege Bölgesi son yıllarda atılan adımlarla adeta otomobil sporlarının merkezi olacak şekilde gelişiyor. Neden mi böyle düşünüyorum?

Malum İzmir’de bir pist var zaten. Eskinin Pınarbaşı pisti, bugünün Ülkü Yarış Pisti yakın zamanda tekrar hizmete açılmıştı. Pandemi öncesi Kış Kupası yaparak sezona da hızlı başlamıştı İzmirliler.

Ayosk organizatörlüğünde ve Ege Asal Metal sponsorluğunda hemen hemen her hafta Otokros kupası yapılıyor. Kulüp son zamanlarda sprint ralli yaparak otokros dışında farklı yarışlar yapacağının sinyalini de vermişti.

Eosk, yani Ege otomobil Sporları Kulübü mevcut yarışlarına Pamukkale Rallisi gibi yeni yarışlar ekleyerek geçtiğimiz sezon çıtayı yükseltmişti.

İmok adında kurulan yeni kulüp Ege Bölgesi’nde yarış sayısının artacağının en önemli göstergesi. İzmir Motor Sporları Kulübü’nün gelecek sezonlarda güzel yarışlara imza atacağına eminim.

Çalışmaları son hızla süren yeni bir Karting Pisti vardı. Bürokratik engeller Tosfed’in de girişimleriyle sonlandı. Yani kısa zaman içinde Karting için start bayrağı İzmir’de de dalgalanacağa benziyor.

Son olarak yarışçı Bahadır Sevinç, Menderes Otokros Parkuru’nun işletmesini almış. Çeşitli sosyal aktivitelerinde yapılacağı bu girişimle zaten avantajlı olan bölge iyiden iyiye Marmara dahil diğer bölgeleri geride bırakacağa benziyor.

*****

Düzeltme

Geçtiğimiz haftaki yazımla ilgili öncelikle bir düzeltme yapmalıyım. Medya temsilcileri ile yapılan telekonfernsı yazmıştım. Başlık başlık konuşulanları özetlerken medyanın altını çizdiği bazı eksiklikler başlığı altında;

“Yarışlarla ilgili gönderilen basın bültenlerinin kısa ve yetersiz olduğu, özellikle yarışa gelemeyen medya temsilcileri tarafından yarışın doğru aktarılamadığı da başkana ve diğer yetkililere ilk ağızdan ifade edildi” diye yazmıştım.

Gazeteci Murat Öztürk aynen şöyle söylemişti:

“Basın bültenlerini biraz daha detaylı istiyoruz… şöyle bir paragraftan ziyade daha geniş, çünkü görüntü var ama bültende detay biz gelemediğimiz yarışlarda detay olmadığı zaman otuz saniye ya da bir dakikada bitirmek zorunda kalıyoruz ama biraz daha yarışın içinde insanların neler yaşadığını, kim kaldı, kim lastiğini kopardı, kim takla attı, hani o heyecanı verecek bültenler.. Birinci, ikinci, üçüncü sıralamasını yazmak ekranda seyredenleri çok çok cezp etmiyor. Daha ziyade biliyorsunuz bu işin aksiyon anı, kan gövdeyi götürdüğü zaman ilgi çekilebiliyor..”

Sonuç olarak gelmedikleri yarışlarda bu tarz detayları var ise video eşliğinde almayı böylece ilgili mecralarda yarışları daha detaylı vermenin mümkün olacağından bahsetmişti, Öztürk.

Benim yazımdan basın bültenleri hatalı şeklinde basınla paylaşılıyor gibi bir sonuç çıkabilir. Bunu düşünerek yazmasam da yazdıklarımdan böyle bir sonucun çıkması normal. Doğrusunu olduğu gibi yukarıda veriyorum, amacım kimseyi zan altında bırakmak değil, dolayısıyla bir art niyet aranmasın.

Diğer bir taraftan Uluslararası yarışlar dışında bu sorunun muhatabı aslında kulüpler. Çünkü Tosfed yarıştan önce ve sonra gönderdiğiniz bülteni Tosfed resmi web sayfasında haber olarak paylaşıyor. Aynı şekilde sosyal medya hesaplarında yarışın gönderilerini de paylaştıkları gibi bildiğim kadarıyla ulusal basınla da bültenler paylaşılıyor.

Fakat medya görevlisini kulüp belirliyor ve yarışta gerekli iletişimi ve veri akışını da aslında medya görevlisinin sağlaması gerekiyor. Aynı veri akışını yarışın resmi web sayfasından sağlamak da kulübün sorumluluğunda.

Bu noktada Tosfed kulüplere yılın başında yapacakları yarışlarda medya ilişkileri alanında görev verecekleri kişileri davet edip kısa bir eğitim verse güzel olurdu. Böylece tıpkı teknik kontrol görevlileri gibi yarışın medya görevlileri de alanlarında ihtisaslaşmış olurdu. Buradaki talep edilen detaylı veri akışı belki o zaman daha rahat sağlanırdı.

Evde ve sağlıklı kalmaya devam.

12 Mayıs 2020 : 09.40

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top