Neuville temkinli bakıyor

Hyundai’nun Belçikalı pilotu Thierry Neuville, Dünya Ralli Şampiyonası’nın 2022 için önerilen teknik düzenlemeler ile daha az ilginç hale geleceğine, hatta şampiyonanın cazibesini azaltacağına inanıyor. Bu yılın haziran ayında FIA’nın Dünya Motorsporları Konseyi’ne sunulan teklifler sayesinde mevcut şanzıman, frenleme, süspansiyon ve aerodinamik teknolojilerindeki gelişmelerde bir azalma görüleceğini ileri süren Belçikalı rallici, ralli 1 olarak adlandırılan önerilen formülün sürdürülebilirlik ile WRC’deki maliyetler düşürülürken, ulusal düzeydeki yarışmaya aday sürücüler ve takımlar için erişilebilirliği artırmayı amaçlayan bir piramidin tepesinde yer aldığı vurgulandı. Ralli 1 ile ortak bir hibrit sisteminin paylaşacağı ve otomobilin aerodinamik ve de mekanik bileşenlerinde yüksek harcama yapan üretici ekiplerin rakiplerine göre avantaj sağlamasını önlemek için yeni sınırlar uygulanacağı ifade edildi. FIA, ralli 1’i üretici desteğini sürdürmenin ve büyütmenin bir yolu olarak daha fazla otomobilin katılımı ile en üst düzeye çıkarmayı sağlayacağı ifade ediliyor.

Neuville, önerilen kurallar üzerindeki hayal kırıklığını dile getirerek bu adımla WRC’nin geliştirilmesi için yapılan tüm çalışmaları geri aldığını ileri sürdü ve “patronuma bu konuda fikrini sordum, sanırım öyle görünüyor” dedi. “Maliyet azaltma, aracı teknik olarak daha az ilginç hale getirme, daha az aerodinamik. Dürüst olmak gerekirse, anlamıyorum” diye konuştu. Neuville, “Üç yıl önce WRC’yi büyütmeye ve yeni bir şekil vermeye karar verdik ve dürüst olmak gerekirse bu çok iyi çalıştı ama şimdi R5 plus’a geri dönüyoruz. Bu arabaları sürmekle gerçekten ilgilenip ilgilenmediğimi bilmiyorum ama hep birlikte göreceğiz” dedi.

Hyundai Motorsport direktörü Andrea Adamo da ralli 1’e verdiği desteği vurguladı. Adamo, “çok açık bir şekilde, FIA ve üreticiler arasında kurallar yapıldı, bu yüzden orada ne olduğu kabul edildi” dedi. M-Sport adına konuşan ekip müdürü Richard Millener de özellikle daha tecrübeli ekipler arasında böyle bir tepki beklediğini söyledi. Millener, “şu anda, arabada yaklaşık 40.000 £’a mal olan hidrolik sistemler var. Yine de heyecan verici ralliler düzenleyebilir ve insanların bu maliyet seviyesi olmadan izlemek ve de katılmak istedikleri bir ürüne sahip olabiliriz. Üreticilerin şu anda nerede rekabet ettiklerine baktığınızda (özellikle Formula E gibi) hepsi pilotlar için geliştirildi. WRC her zaman uzman mühendislik ve üreticinin showroom ürünü gerektirecek ve şampiyonanın 4-5 üreticinin bu hedefine ulaşmak için erişilebilir olmasını sağlayacak” dedi. | Autosport, 11 Mayıs 2020 : 22.45

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top