1996 | Ralli Dünyası ‘hancı’dır!

Ne sporcular, ne yöneticiler, ne muhabirler geldi, geçti bu camiadan. Bir tek yerinde duran, mücadelesini 16 yıldır, 150 sayıdır devam ettiren ve okuyucusuna sadık kalan Ralli Dünyası dergisi var.

Objektifliğiyle, araştırmacılığıyla, kaliteli haber ve fotoğraflarıyla ihtisas basınının her zaman öncülüğünü yapan bu idealist derginin yaratıcısı ve hancı olmasında en büyük pay sahibi, Aydın Hoşgör, ben de dahil bu camiaya yüzlerce genç ismi tanıştırmış, onları 150 sayıdır mutlu etmiş bir kişi.

Belki başka bir iş kolunda bu emeği, göz nurunu sarf etseydi, şimdi ya profesör olmuştu, ya da küçük bir serveti.. Ancak o 150. sayının gururunu ve onurunu yaşamayı tercih etti. Hatta bekarlık sultanlıktır demeye, Ralli Dünyası‘na esirgemediği özverisi nedeniyle halen devam ediyor.

Dile kolay… 150 sayı..Türk otomobil sporunun tarihçesi. Hani Hürriyeť’in kütüphaneli bir reklamı var, hatırlarsınız. Bir genç kız kütüphanede arşiv araştırması yapıyor. İşte, otomobil sporunda da bir kaynak gerekse ilk bakılacak güvenilir arşiv Ralli Dünyası dergileridir.

Yıllardır bu dergide emeği geçen, imzası olan herkes zevk alarak, severek bu işi yapmıştır. Ralli Dünyası her zaman bir okul olmuş, otomobil sporunu tanıtıcı, sevdirici olmayı görev bilmiş, fahri elçi konumunda daha nice 150 sayı çıkarmayı hedef almıştır.

Tam 10 yıl önce, 15 yaşında iken ilk çektiğim fotoğraflardan birisi Ralli Dünyası’nda yayınlandığında, dünyanın en mutlu insanıydım… O zamanlar derginin Söğütlüçeşme’de tek göz oda bir merkez bürosu vardı. Şimdiye göre dizgisi, montajı ilkel yöntemlerle de olsa, içerik ve kalite olarak tatmin edici bir dergiydi.

Ralli Dünyası’na, fotoğraf çekerek başladım. Daha sonra yazılar, makaleler, sayfa editörlüğü, ödüller derken 4 yıllık bir beraberlik bana çok şey kazandırdı. Ralli Dünyası ile beraber büyüdüm. Daha ehliyetim yok iken yarışçı olmayı kafama koydum. Otomobil sporuna olan aşkım, Ralli Dünyası’nın tohumlarıyla yeşerdi, büyüdü ve bu günlere geldik.

Başka dergilerde çalıştım, Yazı İşleri Müdürlüğü’ne kadar yükseldim. Ancak ’tilkinin dönüp, dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanı’ olduğu için geçen yıl yuvaya dönüş yaptım. Pole pozisyonu aldıktan sonra yazılarımla, Ralli Dünyası’nın ilkeleri doğrultusunda her ay karşınızda oldum.

Televizyon programlarının kimisi, yıl sonunda hatalı çekimlerini montajlayıp kamera şakası olarak izleyicilerine gösterirler… Ben de şöyle bir geriye bakıp, düşünüyorum da, bizim meşhur dizgi hataları ilk aklıma gelen şey…

Özellikle kendi makalemde bazen öyle dizgi hataları oluyor ki, düşmeden dolayı bir anlam karmaşası cümle var. Ben bile içinden çıkamıyorum. Anlayacağınız, derginiz Ralli Dünyası her konuda olduğu gibi dizgi hatalarında da lider!

Bizim dergide sansür, RTUK falan da vok Hatta geçen ayki yazımda, ‘Bağımsız, özerk Türk Otomobil Federasyonu’ ile ilgili bir kısım ‘geçmişte TTOK gidecek, Federasyon gelecek, ülke kurtulacak naraları atanlar nerede?’ diye yazmıştım..

Yazıya ilk tepki şaka yollu Aydın Hosgör’den gelmez mi? “O naraları atanlardan biri de bendim“! Adamı kendi dergisinde eleştire bildiğime göre “kaskı çıkarıp masanın üstüne koyup düşünmek lazım” Yiğidi öldür, ama hakkını yeme…

Ralli Dünyası’nda sansür yoktur. Tabii, ‘herkes, imzalı yazılarından sorumludur‘. Yani, yazdığım yazıdan başım bir belaya girse, Aydın Hoşgör bizi tanımayacak anlaşılan!

Derginin geç çıkması da dayanılmaz cazibesidir.

Ralli Dünyası’nın hasta okuyucuları her gün bayiinin yollarında ayakkabı aşındırıp, bayiyi bunaltmakta ve ‘yok kardeşim, çıkmadı, git başımdan’ yanıtına karşı, ‘yahu bir daha bak şöyle altlara doğru‘ diye ısrar etmektedir.

Ralli Dünyası’nın bir de Karakucak güreşleri meşhurdur… Ben makaleleri bir türlü zamanında yollayamadığım için (ilham gelmiyor) tehdit telefonlarıyla beni ateşlendiren Yazı İşleri Müdürü Aydın Hoşgör ile tüy siklette güreş tutarız. Her ay geleneksel olarak tekrarlanan Karakucak güreşleri neticesi, dergi biraz gecikebiliyor! Kusurumuza bakmayın.

Tüm bunlara karşın Ralli Dünyası’nın alternatifi yoktur. Bu gayet net ve açıktır. Aksi olsaydı, 150 sayı boyunca yaşamını sürdüremezdi. Sadece otomobil sporu değil, diğer branşlardaki dergilerden bile bu kadar uzun yayın hayatı olan bir dergi bildiğim kadarıyla yok. Gelin hep birlikte Ralli Dünyası’nın 150. sayı pastasının mumlarını birlikte söndürelim…

Darısı 200. sayıya…

Hep birlikte, el ele, daha iyiye, daha güzele…

Gelecek ay görüşmek dileğiyle saygılar, sevgiler.

(Ralli Dünyası Dergisi, 150. Sayı, Ağustos 1996) | 30 Nisan 2020 : 13.05

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top