1999 | Tommi Makinen ilk seri dünya şampiyonu

O zamana kadar böyle etkileyici bir başarı ile edememişti. Finlandiyalı Mitsubishi pilotu Tommi Makinen bir istisna oldu. 35 yaşındaki rallici, rallinin kalesi olan ülkesinde seri şampiyonluklar kazanarak en başarılı rallici oldu. 1999’da Avustralya’daki sondan bir önceki rallide, unvanı erken kazanması için kendisine üçüncülük yeterliydi. Vatandaşı Juha Kankkunen de kariyerinde O’nun kadar unvan kazanmasına rağmen, dünya şampiyonalarını aralıklarla kazanmıştı. 1996’dan itibaren art arda şampiyon olan Tommi Makinen, ortağı ve eşi Mia Miettinen ile geçici olarak Monako’da yaşıyordu. Makinen WRC’nin Finlandiya ayağını da arka arkaya beş kez kazanarak tarih yazdı.

1998’de kariyerinin en muhteşem WRC şampiyonluğunu kazandı. O zamanlar İngiltere’deki Dünya Kupası finaline kadar Carlos Sainz ile çok çekişti. Mitsubishi Lancer ile ilk zamanlar rekabetin kendisi için bittiğini dahi düşündü, ama sonunda kazanan kendisi oldu, çünkü dördüncü sırada yer alan Sainz, Toyota Corolla’sının alev alması nedeniyle son etabın bitiminden 300 m önce kalmıştı. O sırada bavullarını toplayan ve havaalanına gitmek için taksi çağırarak otel odasında bekleyen Makinen ise 3’ncü kez dünya şampiyonu olduğu haberini aldı. Makinen, Jyvaskyla’lı ama ilk faaliyet alanı ralli parkurları değil, tarlalardı. Çiftçi oğlu olan Makinen 1985’ten itibaren bir seyirci olarak ralli ile ilgilendi. 1987’de Finlandiya şampiyonu oldu. Nissan için bir test pilotluğu da dahil olmak üzere biraz sade geçen yıllardan sonra 1994 yılında Finlandiya’da dikkat çekti.

WRC’nin Fin ayağını Escort ile kazandı. 1995’ten itibaren de Mitsubishi’ye pilot oldu. Makinen ve Mitsubishi arasındaki ralli ilişkisi sonraki yıllarda rallilerdeki en başarılı kombinasyonlardan biri haline geldi ve ilk sonuç 1996’da Makinen’in sadece ilk pilotlar dünya şampiyonluğunu değil, aynı zamanda Japonlar için de markalar şampiyonluğu getirdi. Bir diğer ayrıntıya göre de 2002 yılında Subaru Impreza WRC’de Monte Carlo Rallisini arka arkaya dört kez kazanan tek pilot oldu. 2002 yılına kadar toplam 24 zafer kazandı. 2003 yılında Makinen, WRC’nin İngiltere ayağında Subaru Impreza ile üçüncü oldu. Bugün 55 yaşında ve Toyota Gazoo Racing takım yöneticisi olarak ta çok başarılı. WRC’ye geri döndüğü 2017’de Toyota’ya dünya şampiyonluğu kazandırdı. | Kaynak; speedweek | 24 Nisan 2020 : 22.15

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top