Yoğun katılımlı sanal toplantı

Bu günlerde camianın gözü kulağı Tosfed’de. Hemen herkes ne olacağı konusunda merak içinde. Federasyon ise haklı olarak bağlı olduğu kurum olan, Gençlik Spor Bakanlığı’nın vereceği kararı bekliyor.

Geçtiğimiz hafta başkan Üçlertoprağı farklı bir girişimde bulunarak daha çok mahalli statüdeki ralli kupasını takip eden ARB, yani Amatör Ralliciler Birliği ile bir telekonferans düzenledi. ARB Başkanı Murat Güray’ın birkaç gün önce sosyal medya hesaplarından duyurduğu konferansa kırkın üzerinde sporcu katıldı. Federasyonun da neredeyse tam kadro katıldığı konferans yaklaşık iki buçuk saat sürdü.

Kısaca özetlersek…

*****

Takvim..

Başkan, takvim konusunda gerekli olan alternatif planları yaptıklarını, bakanlıktan gelen onay sonrası sırasıyla sponsorlar, kulüpler, takımlar ve sporcularla istişare de ederek yeni takvimi açıklayacaklarını söyledi. Bugün için erken olduğunu, sürekli güncellenecek bir takvim açıklamasındansa bir defa açıklamak istediğinin altını çizdi.

Bu konuda da oldukça haklı. Her yeni takvim açıklamasında sporcu ve takımlar buna göre bir plan yapacak ve takvim her revize edildiğinde planlar tekrar değişecek. Bu durum içinde olduğumuz süreci katlanamaz bir hale getirebilir.

*****

İlk şikayetler servis alanları

Sporcular söze başlarken ilk olarak bazı yarışlarda servis alanında yaşadıkları zorluklardan bahsettiler. Servis alanı olarak seçilen alanların fiziki olarak uygun şartlar taşımadığı ve yarışın bu gibi problemlerden dolayı daha meşakkatli bir hal aldığı başkana iletildi.

Özellikle geçtiğimiz sezondan ilgili örnekler verilen bu şikayet ile ilgili iki yarışın adı geçti; Ege ve Yeşil Bursa Rallileri. Başkan ise iki kulüple de bu konuyu görüştüklerini zaten her yarışta gözlemci raporu tutulduğundan ve raporlara da servis alanı sorununun yansıdığından bahsetti.

*****

Lisans ücretleri

Sporcular lisans ücretlerinde indirim konusunu gündeme getirse de Başkan Üçlertoprağı uzun zamandır lisans ücretlerine zam yapılmadığı, yapıldığında ise çok küçük oranda arttırmalar yapılarak zaten bu konuda gerekli yaklaşımın sergilendiğini söyledi.

Ayrıca lisans ücreti ve lisanslama konusunda bakanlığında bizzat konuya hakim olduğunu ve Tosfed’in bakanlık kurallarına aykırı olarak indirim yada herhangi bir kategori için hiç lisans ücreti almamak gibi bir inisiyatifinin olmadığını da açıkladı.

*****

Kupa yarışı için TIR desteği

Sporcuların destek talebine başkan Üçlertoprağı bu sene Shell ile yapılan anlaşma sayesinde kulüplerin maddi olarak daha fazla destekleneceğine, bu desteklerin de çeşitli şartların yerine getirilmesi halinde verileceğinden bahsetti. Anladığım kadarıyla buradan amatör rallicilere de olumlu bir yansıma olacak.

Sporcuların ortak talebi taşıma konusu oldu. Lojistik maliyetlerin bu sporu kıt kanaat yapan sporcular için oldukça yüksek bütçeler oluşturduğunu biliyoruz. Taşıma konusunda da açıklama yapan başkan daha önce çeşitli firmalar ile görüşüldüğünü fakat sayı garantisi verilmesine rağmen bir anlaşma sağlanamadığını söyledi.

Bütün rallilerinde tır desteği veren eski bir kulüp yöneticisi olarak bende diyebilirim ki taşıma desteği verilmesi hem kayıt sayısını olumlu anlamda değiştiriyor hem de sporcunun mutlu olması için önemli bir unsur haline geliyor. Diğer taraftan kulüp gözüyle baktığınızda taşıma konusu maliyet dışında, operasyonel açıdan da zor bir uygulama. Bu destek eğer sağlanacak ise tamamen ARB yönetimiyle ve kontrolüyle yapılmalı. Yoksa içinden çıkmak zor.

*****

Murat Güray sorunları özetledi

ARB Başkanı Murat Güray yarışmacıların yarışlarda yaşadığı çeşitli zorlukları dile getirdi. Öncelikle kupa yarışının kulüpler daha önemli olması gerektiği, aslında her rallinin iki farklı yarıştan oluştuğu ve kayıt sayılarının da mahalli statüde yarışan kupa yarışmacıları sayesinde altmışları bulduğunu söyledi. Bu konuda kulüplerin yaklaşımının da bu şekilde olması gerektiğinin altını çizdi.

İdari kontrolde verilecek evrakların uzun sürdüğü ve bundan dolayı antrenman zamanı konusunda sorun yaşadıklarını, evrakların sanal ortamda epostayla gönderilmesini ve idari kontrol sürecinin daha hızlı geçilmesini talep etti.

Diğer bir taraftan sürekli yaşanan kask ve tulum gibi homoligasyon aranan ekipmanlarda her yarışta teknik kontrol görevlilerinin farklı bir yaklaşımla değerlendirdiğini söyledi. Zira bende bununla birçok defa karşılaştım. Bir önceki yarış yarışan aracın bir sonraki yarışın teknik kontrolünde kaldığına da şahit oldum.

Dolayısıyla Murat Güray’ın üzerinde durduğu sorunlar sürekli karşılaşılan ve rahatça çözülebilecek konulardı.

*****

Medya desteği

Konuşulan başlıklar arasında hem ARB Başkanının üzerinde durduğu hem de konferansa katılan sporcuların dile getirdiği bir başka konu medya idi. Hemen herkes medyanın kupa yarışına ilgi göstermediği konusunda hem fikirdi. Öyle ki birçok yarışla ilgili yapılan haberlerde kupanın genel klasman ve kategori sonuçlarından bahsedilmemesinden yakınıldı.

*****

Teknik konular

Bazı sporcular araçlarıyla yaşadıkları çeşitli sorunlardan bahsetti. Bunların en başında da Tüvtürk muayene sorunu geliyordu. Araçların zaman zaman muayeneden geçirilmediği, bazı muayene istasyonlarının Tosfed’den ve uygulamadan haberdar olmadığı için zorluk çıkartıldığından dert yanan sporculara cevap Tosfed Teknik Kontrol Sorumlusu Mehmet Tamer’den geldi.

*****

Sponsorluk

Sporcular sponsor bulamamaktan ve bu konuda federasyondan destek talebinde bulundu. Başkan ise Tosfed olarak anlaşma imzaladıkları sponsorlukların tamamen ikili ilişkilerle sonuca erdiğini ve sponsorluk konusunda her yarışmacının kendi imkan ve çevresini kullanması gerektiğinden söz etti. Ayrıca talep olması halinde sponsorluk görüşmesine talep olması halinde bizzat kendinin de katılarak destek olabileceği konusunun altını çizdi.

Bu konuda Tosfed’in bireysel anlamda sporcuya destek verebileceğini bende sanmıyorum. Ancak elinde bulunan çeşitli verileri (medya raporları.. vb) sporcularla paylaşabilir, onu da zaten resmi web sitesi üzerinden paylaşıyorlar.

*****

Başkan’ın halet-i ruhiyesi

Başkan Üçlertoprağı’nın konferanstaki üslubu bana seçim günü kürsüde yaptığı konuşmasını hatırlattı. Seçim günü de kendinden emin, konulara hakim ve güçlü bir hitabetle kürsüye çıkmıştı. Bana göre rakibi karşısında hitabetiyle de o gün puan almış ve güven artırmıştı.

Telekonferansta başkanın kendisi ve yaklaşımı ile ilgili altını çizdiği birkaç konu da vardı.

Örneğin genç yaşına rağmen sosyal medya da çok vakit geçirmediğini, fakat kendisine ulaşmak isteyen herkesin rahatlıkla ulaşabileceğini, ulaşıldığında ise konulara gerçekçi bir şekilde yaklaştığını ve yetkisi dâhilinde yapabileceği talepleri yerine getirdiğini aksi durumda yapamayacağını da mutlaka karşı tarafa ileterek amacının kimseye boncuk dağıtmak olmadığı söyledi.

Spor ile yeni tanışmadığını tam aksine 2004 yılında bu spora öğrenci haliyle kıt kanaat başladığını ve sanıldığı gibi kısa bir geçmişinin olmadığını söyledi. Bu arada geçmişin spora küskünlerinden olduğunu da bir satır arasında geçirdi.

Başkan bu telekonferans olayında oldukça sabırlı bir tutumla açık ve şeffaf konuştu. Soruları aynı şekilde dinledi ve aynı şekilde cevap verdi.

*****

Halid Avdagiç

Telekonferansa katılanlar arasında ülkemizde rallikros denildiğinde ilk akla gelen isim olan ve başarıları ülke sınırlarını da aşan Halid Avdagiç’de vardı. Benim kendisiyle ilgili birkaç gözlemim var yeri gelmişken de yazmak istiyorum.

Her ne kadar kendisini ürettiği rallikros aracını duyduğum ilk günden beri takip etsem de, tanışmam 2016 yılında organize ettiğimiz Ulusal Rallikros yarışına dayanıyor.

Kendine has üslubu, pozitif yaklaşımı ve sporda örneği olmayan başarıları ile Avdagiç bana göre ayrı bir yere sahip. Şahsen ben kendisine başarılarından dolayı büyük saygı duyuyorum ve bu sporun geleceğine ışık tutan önemli ve az sayıdaki isimden biri olduğuna inanıyorum.

Fakat,

Telekonferansta söz alan Avdagiç’le ilgili bir doğrunun ve bir yanlışın altını çizmek istiyorum.

Avdagiç’in bu telekonferansa katılması bence yanlıştı. Çünkü burada daha çok küçük bütçelerle yarışmaya çalışan sporcular vardı dolayısıyla talepleri ve beklentileri de o ölçekteydi. Yani taşıma desteği, lisans ücreti, medya görünürlüğü doğrudan bu insanların spora devam etmesini etkiliyor. Zaten kendilerini amatör rallici olarak tanımlamalarının bir nedeni de budur. Yoksa aralarında yıllarca yarışmış birçok ismi tanıyorum mesele yeni başlamak ya da az kilometre yapmış olmak değil.

Halid Avdagiç ise söz alır almaz önce başkana bu telekonferanstan dolayı teşekkür etti ve hemen konuşulanın çok ötesinde konulara değindi.

Ne dedi Avdagiç…

Makro hedef dedi… Sporumuzu büyütmeliyiz dedi… Son on yılda kaç yeni yarış otomobili etaplara indi diye sordu… Yarış ekonomisine değindi… Otomotiv tedarik sanayini oyuna dâhil etmemiz lazım dedi… Otomotivle ilgili ithalat ve ihracat oranlarına atıfta bulundu. Sporu tabana yaymaktan bahsetti. Kuzey Avrupa’dan, Almanya’dan, İtalya’dan, İngiltere’den örnekler veridi…

Telekonferansta en çok üzerinde durulan konulardan biri olan taşıma desteğini hızlıca modelledi. Yarış sayısı, yarışmacı sayısı, tır sayısı derken 150 Bin TL gibi bir rakama ulaştı ve dolayısıyla Avrupa’da Milyon Euroluk bütçelerle büyük bir spor ekonomisi oluşturulmuş ve yönetiliyor iken burada konuşulan konu ve rakamları eleştirdi.

İşte bu söyledikleri de yaklaşımı da Avdagiç’in doğruları idi.

Sadece doğru değerlendirmeler yanlış platformda vücut buldu.

Bu durum bende başka bir soru işareti uyandırdı. Acaba Avdagiç gibi önemli bir isim fikirlerini, düşüncelerini, yorum ve eleştirilerini yönetime olması gerektiği kadar ulaştıramıyor mu?

Ulaştıramıyor da her türlü fırsatı değerlendirmeye mi çalışıyor diye düşünmedim değil. Çünkü bence Halid Avdagiç ayrıca görüşülmesi, konuşulması ve istişare edilmesi gereken, tecrübeleri mutlaka değerlendirilmesi gereken bir isim.

Tabi başkanla Avdagiç’in diyaloglarında polemikler de vardı fakat amaçsız ve gereksiz gördüğüm için çok değinmek istemiyorum.

*****

Sonuç

Sonuç olarak bu telekonferans, katılan sporcuların kafasındaki birçok soru işaretine ışık tuttu. Sorular sadece başkan değil sporun birçok yöneticisi tarafından bizzat cevap buldu.

Benzer konferanslar diğer branş sporcularıyla, kulüp ve takım yöneticileriyle de yapılacakmış.

Zamanın bu şekilde değerlendirilmesi fena fikir değil. Sezon öncesi böylelikle beklentiler ve şikayetler daha geniş zaman ve çerçeve de değerlendirilebilir. | 21 Nisan 2020 : 12.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top