Sporda eski zaferlerin üzerinde yatamazsınız

36’ncı doğum gününden bir kaç gün sonra, 7 defa Formula 1 dünya şampiyonu olan tecrübeli pilot, Michael Schumacher, 2004 sezonu hakkında görüşlerini dile getirdi. Bu, Alman pilot ve Ferrari için dizginlenemez başarıların senesi oldu.

-Schumacher geçtiğimiz sezonu nasıl tanımlar?

“Kesinlikle efsanevi bir sezondu, sadece bu kadar başarılı olduğumuz için değil, aynı zamanda takımımız içindeki inanılmaz atmosfer nedeniyle. Fakat geçtiğimiz sezon yaşanan her şeyi tarif etmek benim için kolay değil. Belki de bu, benim her zaman ileriye bakan bir kişi olmam sebebiyledir. Ben sadece önümüzdeki sezona odaklanıyorum ve artık Dünya Şampiyonluğu’nu kazanmış olmam konusunda fazla düşünmüyorum.”

-Ne olursa olsun kesinlikle birçok güzel anın var

“Elbette ve bundan memnunum. Budapeşte harikaydı, çünkü orada markalar unvanını kazandık. Geriye doğru baktığımızda İspanya da çok iyiydi. Çünkü her şeyden öte burada 1’nci oldum. Yarıştan hemen sonra karışık duygular içindeydim çünkü gerçekte yarışı kazanmadan Dünya Şampiyonu olmuştum. Şimdi bunu atlattım. Monza da güzeldi, Tifosi’nin önünde 1-2’ncilik. Ve bu ilk başta olacak gibi görünmüyordu. Oradaki podyum insanın nefesini kesiyor. Çünkü kalabalığın tam ortasında durduğunuz hissini uyandırıyor.”

-Ama bunlar güzel anılarınızın tamamı değildi herhalde?

“Neyse ki hayır, bu sene bir hayli özel anılarım oldu. Bir diğeri Japonya’daki podyumdu. Orada Ralf ile birlikte ayakta durmak her zaman için özel, ama bu kez çok daha özeldi. Çok iyi bir yarış çıkarttı ve onun bu şekilde bir geri dönüş yapması beni çok mutlu etti.”

-Neler bizi geçtiğimiz senenin hoş olmayan olaylarına götürür?

“Ralf’in İndianapolis’teki kazası benim için büyük bir şok oldu, bu doğru. Zaman zaman dediğim gibi: anında bütün bilgiler bana ulaştırıldığı için yarışa devam edebildim. Ve bugün kaza geçmişte kaldı. En önemlisi de Ralf’te kalıcı bir yaralanma oluşmamasıydı. Takım olarak yaşadığımız bir diğer karanlık an da Umberto Agnelli’nin ölümüydü.”

-Takımın nasıl hissettiği senin için çok önemli, değil mi?

“Evet, kesinlikle. Sonuçta ben onun bir parçasıyım ne fazla ne de az. Ve zaman zaman tekrarladığım gibi: Formula 1 takım sporu. İyi bir takımın olmadan hiçbir şansınız olmaz. Bu herkesin birlikte çalışmasıyla ilgili, bir kişinin şovu değil. Maranello’dakiler bize, yarış pistinde iken üzerinde çalışabileceğimiz çok sağlam bir temel veriyorlar. Ve her biri işlerini o kadar büyük bir istek ve gayretle yapıyorlar ki bu tam anlamıyla benzersiz. Bu sene elliden fazla yarışa katıldık ve teknik aksaklıklar yüzünden yarıştan hiçbir zaman çekilmek zorunda kalmamamız bir rastlantı değil. Bu ne kadar gayretin sarf edildiğini ve Ferrari’nin ruhunu gösteriyor. Zaferler ve kazanılan unvanlar her birine ayrı ayrı ait.”

-2005 senin 15’nci F1 sezonun olacak. Kısa zaman önce 36 yaşına girdin. Kendini yıpranmış hissetmeye başlamıyor musun?

Bunu şu şekilde anlatayım: Elbette bazı küçük ağrı veya sızıları ara sıra hissediyorum, fakat bunlar ufak ağrılar. Genel olarak çok ama çok zinde hissediyorum ve tamamen dürüst olmak gerekirse, kendimi 36’dan çok daha genç hissediyorum. Sık sık iş arkadaşlarımla futbol oynuyorum. Bunların arasında Fernando Alonso gibi benden on yaş küçük isimler de var ve aramızda fazla bir fark görmüyorum. Hayır yıpranmıyorum ve özellikle psikolojik olarak değil. Hala yaptığım işten büyük keyif alıyorum.

-Şimdiye kadar çok şey başardın, ama bu sözlerinden anlaşılıyor ki 2005 sezonunda tekrar deneyeceksin.

Bahse girebilirsin! Yeni sezona aynı önceki sezonlara başladığım gibi başlıyorum, bir açlık ve tam bir motivasyon ile ve gelecekteki mücadeleleri bekleyerek. Dediğim gibi, zevk alıyorum, yaptığım sporu ve bana meydan okunmasını seviyorum. Şimdiye kadar yakalamış olduğum başarıların bununla hiçbir ilgisi yok. Bu, sporda geçerli değil zaten. Sporda eski zaferlerinin üzerinde yatamazsın; mücadeleye tekrar ve tekrar girmelisin. Bu her zaman bir sonraki yarışla ilgili.”

-2005’ten itibaren yürürlüğe girecek yeni kurallar yarışları daha da heyecanlı kılacak mı?

Evet, çünkü bu tamamen Formula 1’in varlığının sebebi: hiç bir şey kalıcı değil, yeni şeyler geliştirmeye devam etmek zorundasınız. Önümüzdeki sene hepimizin değişikliklere alışması gerekecek. Jerez’de 2005 için yapılan ayarlamalarla yaptığım son test sürüşünde nasıl bir şey olduğunu biraz tecrübe ettim. Başlangıçta her şey aşırı yavaş geldi. Değişik bir Formula 1 olacak ve herkesin kendisini ona göre ayarlaması gerekecek. Şu anda söyleyebilirim ki otomobiller lap başına iki veya üç saniye daha yavaş olacak. Bu nedenle değişik olacak ama aynı zamanda ilginç de olacak.”

-Fakat bir yarış pilotu, hızın düşürülmesinden memnun olabilir mi?

Başlangıçta biraz kuşkuluydu, ama Brezilya’da bunun yapılması gerektiğini anladım. Araçlar o kadar hızlı ki, geçen yıllara oranla uğraştığınız güçlerin seviyesi çok yükseldi. Brezilya’da bir çok yarışmacı arkadaşın yarış sonrası başlarını düzgün tutamadıklarını gördüm, ben de bazı sorunlar yaşadım.

-Bunun nedeni, Brezilya’daki pistte yarışın yönünün, diğer pistlerin aksine, saat istikametinin tersine doğru olması olabilir mi?

Bu nedenle bazı problemler oldu, bu doğru, fakat bu, sezon başında yapılan yarışlar sırasında olmuştu. Bu sefer sezonun son yarışıydı ve bu zamana kadar ense kasları sezon boyunca çalıştığı için problem çıkartmamaları lazımdı.

-Ve şimdi tamamen değişik bir şey. Arkadaşın Peter Kaiser ile tekrar karting ile ilgilenmeye başladın. İkiniz de FIA’nın yeni kurulan ve amacı sporun maliyetlerini düşürmek olan komitesinin yönetim kurulu üyesisiniz. Neden bunun bir parçası olmaya karar verdiniz?

Basit bir neden yüzünden. Karting sporunun geniş bir genç grubu için uygun maliyette olması gerekir. Ne kadar çok genç bu sporun ne kadar zevkli olduğunu bilirse bu hem gençler için hem de spor için o kadar iyi. Karting herhangi tür bir motor sporu için çok sağlam bir arka plan, ama eğer bu sadece seçkin bir azınlığa açık olursa bunun kimseye bir faydası olmaz. Şu an maalesef karting çok seçkin ve pahalı bir spor olma yolunda ilerliyor ve biz bunu değiştirmek istiyoruz. | İlk yayın; Ralli Ajansı, 3 Ocak 2005 | Tekrar yayın;  16 Nisan 2020 : 13.17

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top