ERC’den F1’e tehir rüzgarları

Avrupa Ralli Şampiyonası’nın başlangıcı olarak hedeflenen Liepāja ralli planlandığı tarihte yapılamayacak. Korona krizi devam ediyor ve neredeyse hiç kimse yaza kadar normalleşme beklemiyor ve diğer büyük yarışlar peşi sıra erteleniyor. Liepāja rallisinin önce 29-31 Mayıs arasında Letonya’da yapılması planlanmıştı, şimdi ise yeni bir tarih henüz açıklanmadı. ERC’nin 26-28 Haziran tarihleri ​​arasında Polonya Rallisi ile başlaması hedef, ancak bu zor bir olasılık.

F1’de sezon 28 Haziran’da Fransa’da planlanıyordu ama bu yarış hedef dışında kaldı. Paskalya tatili sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un yaptığı açıklamaya göre kısıtlamalar 11 Mayıs’a kadar uzatıldı ve halka açık etkinlikler Temmuz ortasına kadar yasaklandı. Bu yasak haliyle Fransa GP için de geçerli. Aslında önlemler şaşırtıcı değil çünkü coronavirüs Almanya’dan çok Fransa’da etkin, çünkü yaklaşık 15 bin kişi virüse yenik düştü. Son durumda F1’de sezon başlangıcı için gözler Avusturya GP’ye döndü. Ancak şimdilerde ilk kez bir sezonun tamamen iptal edilmesi gerektiğine dair sesler de yükseliyor.

FIA Başkanı Fransız Jean Todt (74) hala vazgeçmek istemiyor ve “zaman alacak ama tekrar yarışacağımıza inanıyorum” diyor. Formula 1 spor direktörü Ross Brawn dünya şampiyonası yarışlarının yılın ilerleyen aylarında gerçekleşebileceği inanıyor. Brawn, “2020’de yapmak istiyorsak, ancak Ekim ayından itibaren gerçekleşmeli. Aksi takdirde hiçbir anlam ifade etmez. Ayrıca çok kısa bir sezonu çok geç başlatıp Ocak 2021’e kadar devam etme planı da var. Sadece iki günlük GP hafta sonları olasılığı devam ediyor” dedi.

Eski FIA başkanı Max Mosley, bir ay beklemekte bir anlam görmüyor ve 2020 Formula 1 sezonunun iptal edilmesi gerektiğine inanıyor. Hayalet yarışlara ev sahipliği yapmak 80 yaşındaki İngiliz için bir seçenek değil. 80 yaşındaki İngiliz “2020 GP sezonu iptal edilmeli. Daha sonra takımlar ve yarış organizatörleri planlama ve önlem alma konusunda güvenliğe sahip olurlar. Şu anda birçoğu para kaybediyor. Bekler ve görürseniz, bir şey kazanacağınızdan emin olmadan durumu kötüleştirme riskiniz var” dedi. Hayalet yarışlara ev sahipliği yapmak 80 yaşındaki İngiliz için bir seçenek değil.

“Bu, çoğu yarış organizatörü için finansal bir felaket olur. Grand Prix hafta sonlarını ve birkaç Dünya Kupası yarışını bir parkur üzerinde kısaltmanın da maliyetler üzerinde çok az etkisi olacak” diyen Mosley, takımlara yılda önerilen 150 milyon dolarlık bütçe sınırının da çok şey getireceğinden de şüpheli; “eşitsizlik sorunu bu şekilde çözülemez, çünkü önerilen bütçeler daha küçük ekiplerin çoğunun erişemeyeceği bir yerde. Ayrıca, planlanan kurallar için çok fazla istisna var”. McLaren CEO’su Zak Brown, yarış takımını rahatlatmak için bütçenin önemli ölçüde düşürülmesini önerdi. Kaliforniyalı, 150 milyonu tercih ediyor, bu da üç yıllık bir süre içinde kademeli olarak 120 milyona düşecek. | Kaynak; Yabancı ajanslar, 14 Nisan 2020 : 18.00 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top