Trans Anatolia için umutlar tazelendi

Ülkemizin en eski ve en uzun soluklu tek uluslararası açık yol yarışı olan Trans Anatolia Rally Raid, bu yıl 10’ncu kez yapılmasında en önemli engel olan salgın hastalık nedeniyle gerçekleştirilebilecek mi, yoksa tüm dünyada F1’den ralliye, bajadan pistlere tüm spor disiplinlerinde olduğu gibi ileri bir tarihe mi ertelenecek? Başta yarışmacılar olmak üzere, Trans Anatolia sevdalılarının merakla bekledikleri yanıt, bugün yapılan bir video konferansta verilmeye çalışıldı. Yarışın organizatörü Trans Anatolia şirketinin patronu Burak Büyükpınar, çağrısı üzerine çoğu yarışmacı, görevli ve medyadan toplam 50’ya yakın ismin katıldığı video konferansta ‘Trans Anatolia’yı bu yıl açıkladıkları tarihlerde ve parkurda yapmaya çok istekli olduklarını’ yineledi ve normal hayatları derinden etkileyen uluslararası salgının yarış tarihine kadar etkisini kaybetmemesi halinde ise alternatif planları olduğunu sözlerine söyledi. Burak Büyükpınar’un zoom meeting tele konferansta verdiği bilgilere göre, organizasyon, yabancı katılımcıların olası yurt dışı uçuşların açılmaması halinde sadece yurt içinden katılımlarla da yapılabilir.

2300 km’lik İstanbul-Kars parkunun yine pandemim nedeniyle tamamıyla koşulamamasına neden olması halinde ise, İstanbul-Kapodokya arası gidiş dönüş şeklinde alternatif kısa bir parkur gibi farklı bir planı da mevcut. Farklı illerden ve yavru vatandan toplam 50 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen ve 1 saat 18 dakikada tamamlanan video konferansın ilk bölümünde Burak Büyükpınar ve parkurun belirleyici ve organizasyonun 2 numarası Orhan Çelen, bu yılki yarışla ilgili genel bilgileri güncellediler ve olası sorulara ön cevaplar verdiler. Yarışın yapılması konusunda organizatör olarak niyetlerinin geçerli ve canlı olduğunu ve hem yurt içi hem de yurt dışında onlarla sporcu ile sürekli temas halinde olduklarını aktaran Burak Büyükpınar, aldıkları bilgilere göre yarış tarihi olan Ağustos’un ikinci yarısında dünyadaki yasakların kalkması, uluslararası uçuşların açılması ve gerekli izinlerin alınması konularında olumlu gelişmeler kaydedileceğini söyledi ve Mayıs ayı sonuna kadar bu konuda daha net yanıtlar paylaşmayı umduklarını sözlerine ekledi.

Burak Büyükpınar, salgın nedeniyle bir süredir evlerinde kalan insanların kendilerine etaplarda yarışmayı çok özlediklerine dair bilgiler paylaştıklarını, İtalya ile yaptıkları son görüşmelere göre de en az 7 ekibin katılma yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Orhan Çelen ise, İstanbul-Kars arasındaki 2300 km’lik parkurun yüzde 35-40 oranında geçerli ve hazır olduğunu ve de parkurun bugüne kadarki en güzel Trans Anatolia parkuru olacağını söyledi. Çelen, herhangi bir olumsuzluk halinde İstanbul ile Kapodokya arasında daha kısa bir parkur ve program üzerine de çalıştıklarını belirtti. Bu yıl yurt dışı katılımın uçuşların açılmaması nedeniyle gerçekleşememesi halinde dahi yurt içinden yüksek katılım beklediklerini ifade eden Burak Büyükpınar, organizasyonda yer alan sponsorlardan herhangi bir geri çekilme olmadığını da açıkladı. Yarışın Raid bölümünü daha farklı bir hale getirme planları olduğunu ve bu kategoriyi daha keyifli ama daha rekabetçi hale getirmek üzerine çalıştıklarını aktaran Burak Büyükpınar, Trans Anatolia’nın ülkemiz kamuoyu nezdinde en iyi bilinir organizasyon seviyeye ulaştığını da söyledi.

Video konferansta bir soru üzerine bu yıl Dakar’daki gibi son anda ve renkli bir yol notu vermeyi planlamadıklarını ve her gün bir ertesi günün yol notunu yine siyah beyaz olarak yarışmacılara ulaştıracaklarını aktaran Burak Büyükpınar, özellikle İtalya’dan ciddi bir sporcu katılımını beklediklerini yineledi. Trans Anatolia’ya bugün itibari ile 12 kayıt ulaştığını, otomobiller rally kategorisinde en az 4-5 takım olacağını söyleyen Burak Büyükpınar, bu yıl ilk kez takım kayıtları sırasında federasyondan resmi takım kayıt belgesi isteyeceklerini de belirtti. Bir soru üzerine yarışa katılım için mahalli lisansın geçerli olacağını işarete eden Burak Büyükpınar, bir başka soru üzerine de bahar aylarında Bodrum’da yapmayı planladıkları ama salgın nedeniyle gerçekleştiremedikleri Halikarnassos Baja yarışının sonbaharda yapılması konusunda isteklerinin canlı olduğunu, bu konuda yerel bürokrası kaynaklı talebin de geçerli olduğunu ifade etti.

Raid katılımcılarından gelen sorular üzerine de Orhan Çelen yaptığı açıklamalarda kurallarda farklılıklar üzerine çalıştıklarını, yarışmacılara 1-2 forcemajör hakkı tanınması, etabı bitiren ve kamplara ulaşan yarışçılara artı puanlar verilmesi gibi çok farklı kural yenilikleri ile raid yarışının daha rekabetçi geçmesini sağlamayı umduklarını da söyledi. Toplantıda söz alan AVC Offroad Aksesuar şirketi temsilcisi Batuhan ise kayıt ve eğitim acentesi oldukları Trans Anatolia’nın raid kategorisi için halen 8 kayıt aldıklarını ama dünyayı etkileyen salgının etkisini kaybetmesi halinde en az 20’ye yakın bekleyen ekibin olduğunu söyledi. Burak Büyükpınar, video konferansı kapatmadan önce yaptığı çağrıda, yarışa kadar olan sürede en az 10 günde bir benzer video konferanslar yapmak istediklerini ve kendilerine yöneltilecek sorulara göre önümüzdeki toplantıların daha farklı içeriklerle yapılabileceğini ifade etti.

Aydın Hoşgör, Ralli Ajansı, 10 Nisan 2020 : 19.40

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top