Nostalji 2006 | İstanbul’da sürpriz şampiyon

İstanbul Otomobil Sporları Kulübü (İSOK) tarafından Castrol sponsorluğunda ve Beykoz Belediyesi destekleriyle düzenlenen İstanbul Ralli Şampiyonası‘nda Mitsubishi Lancer Evo 9 ile şampiyonaya katılan Ersan Acar rakiplerinin yarış dışı kalmasıyla İstanbul Ralli Şampiyonluğu’nu kazandı. Daha önce şampiyonanın farklı birer ayağı olarak yapılan iki farklı etabının bu kez ikişer kez geçilmesiyle düzenlenen yarışta şampiyonluk ve sınıf mücadeleleri veren ekiplerin birçoğu yüksek tempo nedeniyle son yarışı tamamlayamadılar. Şanssızlıklar klasmanda da önemli değişikliklere yol açtı. İlk iki yarış sonunda zirvede yer alan ilk dört pilot ve şampiyonluk şansı olan tek bayan pilot da son ralliyi tamamlayamadı ve İstanbul Ralli Şampiyonu sürpriz bir isim oldu.

2006 Castrol İstanbul Ralli Şampiyonası’nın 10 Aralık Pazar günü yapılan son yarışında Beykoz Belediyesi önündeki kapalı parka 52 ekip girdi. Ancak 2 araç kapalı parktan çıkmadı ve Cenk Çeyişakar ile İlker Balçık’ın araçları çalışmayınca, 50 ekip, toprak karakterli Riva (10,13 km) ve Cumhuriyet (10,02 km) etaplarını ikişer kez geçerek finişe ulaşmak için ter döktüler. Şampiyonanın 3’ncü ve son ayağına sürprizler damgasını vurdu. İlk iki ayağın sonunda Selim Bacıoğlu lider, Can Çelebi ikinci ve Örsan Örs üçüncü durumdaydı. Selim ve Can kaza yaparak, Örsan da mekanik problemden yarış dışı kalınca hem yarışı hem de Şampiyonayı Mitsubishi Evo 8 ile yarışan sürpriz isim Ersan Arcan (solda), Kerem Üstünkaya ile birlikte kazandı. Şampiyonanın 3’ncü ayağında Fiesta ST ile yarışan Hamdi Saraçkardeşler-Ferhat İzzetoğlu ikilisi 2’nci ve Escort Cosworth ile yarışan Yalçın Arsan-Ahmet Terece ise 3’ncü oldular. Bayanlar kategorisinde ise hem yarışı hem de bayanlar şampiyonluğunu Fiat Palio ile yarışan Duygu Deniz-Beril Tokcan ikilisi kazandı.

İstanbul Ralli Şampiyonası’nda ilk iki sprint yarışı kazanarak liderliği elinde bulunduran ve son yarış öncesinde zafere ulaşmasına kesin gözle bakılan Selim Bacıoğlu (sağda) yaşadığı büyük hayal kırıklığından sonra şampiyonluğu da avucunun içinden kaçırdı. Genel klasmanda ikinci sırada yer alan Can Çelebi rallinin ilk etabının seyirci noktasındaki sağ sert viraja girerken takla atarak yarışa veda etti. Şampiyona klasmanının zirvesindeki şanssızlık sırası Örsan Örs‘e de geçti ve şampiyona sıralamasında üçüncü sıradaki Örs, aracına konulan yanlış benzin nedeni ile ilk etabı tamamlayamadı. Örs, çok hırslı başladığı şampiyona sonrasında böylesine bir hatadan dolayı kalmasına biraz şaşırdı biraz da üzüldü.

İki yarış sonunda lider konumda yer alan Selim Bacıoğlu rallinin ikinci etabının ortalarında sol virajda yolun dışına savrulduktan sonra aracını yola çıkartmaya çalışırken yol kenarındaki hendeğin içine düşerek ralliye veda etti (sağ üstte). Zirve mücadelesi veren bayan pilot Burcu Çetinkaya da aynı etapta Selim Bacıoğlu‘nun iki yüz metre gerisinde takla attı ve o da olası şampiyonluk şansını kaçırdı. Beşinci şanssız pilot ise, belki de en şanssız olanıydı. Halid Avdagiç (solda) finişe 500 metre kala şanzıman arızası nedeni ile ralliye ve şampiyonluğu veda etti. Halid Avdagiç, son etabın son metrelerini tamamlayamayınca, ilk iki yarış sonunda dokuzuncu sıradaki Ersan Arcan şampiyonluğa ulaştı.

Belediyenin önünden verilen startla başlayan rallide otomobiller, etaplardaki mücadeleye başlamadan önce Riva meydanındaki servis alanında mekanikerler tarafından son kez kontrolden geçirildiler. Rallinin ilk özel etabı olan Riva’da, şampiyonanın iki iddialı ismi Örsan Örs (Mitsubishi Lancer Evo 6) mekanikten, Can Çelebi (Fiesta) ise yol dışına çıkarak yarış dışı kaldılar. İlk iki sprint ralliyi kazanan ve son yarışa da lider olarak başlayan Selim Bacıoğlu ise, en yakın rakibinden 15 saniyeden fazla ara farklı bir zamanla ilk best-time’a adını yazdırdı. Şampiyon olabilmesi için finişe gelerek puan alması yeterli olan genç Bacı, rallinin ikinci etabı olan Cumhuriyet’te inanılmaz bir hata yaptı ve konsantrasyonunu kaybettiği bir anda yol dışına çıktı. Subaru Impreza’sı ile yoldan aşağı inen Selim Bacıoğlu, yeniden yola geri dönmek için çaba sarf etti ancak, çabaları otomobiline daha fazla zarar vermekten başka bir işe yaramadı. Hem şampiyona hem de açık ara yarış lideri iken bir anlık hata sonucu yarış dışı kalan Selim Bacıoğlu‘nun da abandoneler arasına katılmasıyla ilk iki etap sonunda rallide liderlik Ersan Arcan‘a geçti. Günün kalan iki etabında da liderliğini koruyarak önce Riva’daki servise, daha sonra da Beykoz’daki finiş noktasına rallinin kazananı olarak geri dönen Ersan Arcan, bu zaferden sonra elde ettiği puanlarla İstanbul Ralli Şampiyonluğu unvanına erişti.

Lassa Racing Tyres ile yarışan Duygu DenizBeril Tokcan (solda), şampiyonanın 3 ayağında da bayanlar klasmanı birinciliğini elden bırakmayarak Fiat Pailo ile Castrol İstanbul Rallisi Şampiyonası Bayanlar Şampiyonu oldular. 50 ekibin start aldığı şampiyonanın son ayağında, yalnızca 31 ekip finiş görmeyi başardı.  Delta Sport takımında Lassa Racing Tyres ile yarışan Duygu Deniz-Beril Tokcan, genel klasmanda 11’nci sırada finişe gelerek 4’ü bayan olmak üzere 20 otomobili geride bıraktılar. Tok Sport adına bu rallide start alan Sinan-Hande Pulat ikilisi, yarışı genel klasman 5’incisi ve Gr N4 4’üncüsü olarak tamamladı. Mitsubishi Lancer Evo VI ile bu rallide start alan Sinan Pulat, eşi Hande Pulat ile ilk rallisini yaptı. Genç pilotlar 1’inciliğinde son yarışta aldığı derece ile şampiyon olan Orhan Avcıoğlu ABD’den gelerek yarıştığı şampiyonada en büyük ödülü kazandı.

Yarış dışı kalmalar yarışın finişinden sonra da devam etti. Özen Özer genel klasmanı ikinci sırada bitirdikten sonra verilen itirazlar sonrasında, aracında üç motor kulağı bulunması gerekirken dördüncü kulağın tespit edilmesi ile hem gençler birinciliğini hem de son yarışın genel klasman ikinciliğini kaybetti. Ek J’de motor kulağının malzemesi, bağlantı şekli değiştirilebilir veya kaynak yapılabilir ancak sayısı arttırılamaz şeklinde bir madde olduğundan Özer diskalifiye edildi. Berkay Hakkı Şavkay da itirazlar sonucu aracında bulunması gereken homologasyon fişini zamanında getiremediği ve ön tamponunun daha fazla hava girişini sağlayan bir şekilde olması sebebi ile diskalifiye edildi. Yarışın sonrasındaki Komiserler kurulu toplantısı da çok hararetli geçti. 1 ve 4’ncü etapta yolun tıkanması nedeniyle zaman kaybeden yarışçıların zamanlarını komiserler kurulu düzeltti. Şampiyonası Genel klasmanında gruplarda ve sınıflarda ilk sırayı alan pilotlar şunlardı

Ersan Arcan (İstanbul Ralli Şampiyonu)
Kerem Üstünkaya (İstanbul Copilotlar Şampiyonu)
Duygu Deniz (İstanbul Bayan Pilotlar Şampiyonu)
Beril Tokcan (İstanbul Bayan Copilotlar Şampiyonu)
Orhan Avcıoğlu (İstanbul Genç Sürücüler Birincisi)
Grup N 1; Selim Bacıoğlu, Grup A 1; Halid Avdagiç, Grup H 1; Yalçın Arsan, N2 1; Orhan Avcıoğlu, N3 1; Can Çelebi, N4 1; Ersan Arcan, A5 1; Kutlu Demiriz, A6 1; Erdinç Yeşilyurt, A7 1; Berkay Hakkı Şavkay
İlk yazım; 29 ‎Ocak ‎2007 ‎Pazartesi, ‏‎18:16:22 | 6 Mart 2020 : 17.22

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top