Dakar’da 8’nci gün sürprizi

Önceki gün Dakar’da yaşamını yitiren motor sporcusu Paulo Gonçalves’a saygı için  bugünün etabı motor ve atv’ler için iptal edildikten sonra motorların yokluğunda, otomobil kategorisinin olağan liderleri navigasyonda zor zamanlar geçirdi. Hızlı bir amatör pilot olan Mathieu Serradori tarafından kazanılan etap genel klasmanda da yeni isimlerin ön plana çıkmasına izin verdi. Arapça vadi demek olan Wadi’de, otomobil, SSV ve kamyonların yer aldığı etabı tanımlamanın oldukça iyi bir yolu. Ekipler bir kaç etkileyici kanyonun kum tepeleri arasında sürüş zevkinden farklılıklar sağladığı Wajid platosundaki yaklaşık yüz kilometrelik mesafe dışında fazla rahatlık görmediler. Gerçekten de etabın çoğu için değişen tek şey, Dakar’daki yarışmacılar için kumun tonlarıydı. Güneşe göre pozisyonlarına bağlı olarak koyu sarı, turuncu, hardal sarısı veya açık bej. İlk elli kilometre boyunca hızlı ve düz bir bölümün ardından, bitiş çizgisine ulaşmadan önce bir dizi küçük kumul zincirinin üstesinden gelmek zorunda kaldılar. Bu alanda, olağan uzmanlar rakipleri tarafından çok ta rahatsız edilmedi.

Dünkü etabın ilk kilometrelerinde kuma sıkışmış olmasına rağmen, Mathieu Serradori gerçek bir gösteriyle bugün mükemmel bir performans sergiledi. Eski bir motorcu olan Serradori, Carlos Sainz, Nasser Al-Attiyah ve Stéphane Peterhansel ve Fernando Alonso’nun 4 dakika önünde mükemmel bir performansla zafer elde etti. Mitchell Guthrie de SSV’de liderliğini korurken, Cyril Despres’in motorunu kurtarmak için uygulanan 50 saatlik ceza günün dikkat çekici notu oldu. Kamyonda Suudi Arabistan’daki rakiplerinin üstünde olan Kamaz sürücüsünün üçüncü ardışık zaferi sayesinde, genel sıralamar Andrey Karginov’un hâkimiyetinde sürdü. Günün performansını lastik patlatmasına rağmen Wadi Al-Dawasir’de ikinci sırada yer alan Fernando Alonso kaydetti. Çifte Formula 1 Dünya Şampiyonu ve Le Mans 24 Saat yarışında iki zafer ile kategoride Dünya Şampiyonu unvanı ile dayanıklılık yarışlarında yaptığı gibi yeni disiplinine hızla adapte oldu. O’nun bu performansı İspanyollar tarafından giderek daha fazla takdir ediliyor. Dakar’daki ilk başarı zevkini almadan önce çok uzun süre beklemek zorunda kalmayabilir. Otomobiller arasında günü kazanan Mathieu Serradori, her şeyden önce elektrik konusunda uzmanlaşmış bir şirketin müdürü. Tatillerini Dakar’da geçiriyor. Profesyonel sürücüler ve takımları 32 yıldır yenen ilk amatör sporcu. Benzer bir başarıya ulaşan son yarışmacı, Dakar 1988’deki sondan bir önceki Senegal’de en iyi zamanı elde eden Belçikalı garaj sahibi Guy Deladrière idi. Mathieu Serradori; “Kesinlikle çok memnunum. Harika bir hikaye. Dünkü etap çok karmaşıktı – bir hata yaptık ve ağır bir bedel ödedik. Bu sabah çoraplarımızı kaldırdık ve herkesi arkamızda bıraktık. Bu zaferi Paulo’ya adamak istiyorum çünkü eski bir notorcuyum. Böyle bir günden sonra motive olmak kolay değil” dedi.

Carlos Sainz, günün ilk startından yüz kilometre sonra Nasser Al-Attiyah tarafından yakalandı. Christian Lavieille, Dakar’ın 8. etabına Toyota VDJ200’ün direksiyonunda devam etti. Eski dayanıklılık motorcusu 17. Dakar’ında 28’nci gidiyor ve hala kum tepeleri için doyumsuz bir iştahı var! Yazeed Al Rajhi 108 km sonra liderliği ele aldı. Dakar’ın en tanınmış kardeşleri Tim ve Tom Coronel, bu yıl 13’ncü Dakar’larında yer alıyorlar. Aradan geçen yıllar geçtikten sonra, son üç yıldır aynı arabada bir ekip olarak çalışıyorlar. Şu anda genel sıralamada 27. sıradalar. Dördüncü Dakar’ına katılan genç bayan sporcu Cristina Gutiérrez de güne iyi başladı; mükemmel bir tutarlılık ve etkileyici bir ilerleme sergiliyerek bu sabah Wadi Al-Dawasir’deki genel sıralamalarda 47’nci sırada yer aldı. Carlos Sainz güne kötü başladı. İspanyol, 158 km’yi Yazeed Al Rajhi’nin 15 dakika gerisinde tamamlandı. Nasser Al-Attiyah, Suudi sürücüsünün 7 dakika gerisinde, yani genel sıralama liderinde zaman kazanıyor. Edvinas Juškauskas, 62 km’nin ardından korkmuştu. Litvanyalı Toyota’sını yan yatırdı ve geri dönmek için çok uğraştı.

Mathieu Serradori, Orlando Terranova ve Fernando Alonso, 158 km sonra Yazeed al Rajhi’nin hemen ardından dizildiler. Fransızları Suudi Arabistanlı sadece 4 saniye, Arjantinliler 30 saniye ve İspanyolları neredeyse bir dakika farkla takip ettiler. Stéphane Peterhansel, “Navigasyon kolay değil, özellikle bu sabah motorlar yoktu. Kum çok yumuşak, yani zor bir etaptı” dedi. Mathieu Serradori 8. etaptan keyif aldı. Fransız, Yazeed Al Rajhi’nin 49 saniye ilerisinde ve Orlando Terranova’nın önünde 1–12 sonra 212 km sonra özelliğe liderlik etti. Stéphane Peterhansel, Nasser Al-Attiyah ve Carlos Sainz 364 km’yi tamamladılar  ve aralarındaki farkları dengelediler. Peterhansel Al-Attiyah’a 3 dakikadan biraz daha fazla ve Sainz’e 10 dakikadan daha fazla bir farkla liderlik ediyor. Mathieu Serradori, 264 km’den sonra mükemmel bir özel sürüş yapmaya devam etti. Fernando Alonso, Dakar’ın 8. etabında özel bir gün geçirdi. Mathieu Serradori henüz finiş görmeden, İspanyol en iyi zamana ulaştı. Yasir Seaidan, 418 km’den sonra kumda sıkışana kadar 318 km’den sonra üçüncü en iyi zaman kaydetti. Orlando Terranova günün podyumunu tamamladı. Carlos Sainz bugün yolu açmak zorunda kaldı ve doğal olarak Nasser Al-Attiyah ve Stéphane Peterhansel tarafından yakalandı. Mini pilotu  daha sonra rakiplerine ayak uydurmaya başladı ve Katar’lıdan 6,40 ve Fransız’ın 13’09 önünde ralli liderliğini korudu. | 14 Ocak 2020 : 23.50

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top