“2019 verimli bir sezon oldu”

Bu yıl yurt dışında yabancı pilotlara kopilotluk yapan İstanbullu başarılı sporcu, Ralli Dünyası Dergisi için 2019 sezonunu değerlendirdi, 2020 beklentilerini dile getirdi.

Bir sezonun daha sonuna geldik, yaş ilerledikçe bu sezonlar daha hızlı geçiyor gibi geliyor sanki. En azından bana öyle geliyor. 2019 sezonunu ulusal ve uluslararası olmak üzere iki açıdan değerlendirmek gerek diye düşünüyorum. Böyle yapmadığımız takdirde, kendi kısır iç başarılarımız ve organizasyonlarımız ile yetinip, dünya arenasında izleyici olarak kalmaya mahkûm duruma sokarız kendimizi. Kendi branşım ralli açısından yurt içinde gördüğüm tek pozitif durum, ralli ve tırmanma yarışlarında gelecek vaat eden bir kaç genç arkadaşımızın kendilerini fark ettirmeye başlamaları oldu. Dünya standartlarında ‘genç’ kavramı daha küçük yaşları işaret etse de, bizim gençlerimizden bazıları en azından bizim standartlarımızda iyi iş çıkardılar.

Yaşları hala bu seviyede iken keşke onları daha iyi destekleyecek, eğitecek ve yollarını açacak bir alt yapı sistemimiz olsaydı da ilerlediklerini görebilseydik. Umarım bu birkaç gencimiz bireysel imkanlarıyla bunu başarabilirler. İmkânı olan daha tecrübeli ekiplerimizin ve sporcularımızın, 2019’da yurtdışında daha fazla ralliye girdikleri de altı çizilmesi gereken bir konu. Yurtiçindeki kısır rekabet ortamından uzaklaşıp, bunu denemek bile başlı başına bir vizyon göstergesi. Denemeye devam ettikçe, sportif başarının da geleceğine inanıyorum ben. Bu cesareti gösteren sporcuların federasyonun tanıtım kanallarında eşit ve ayrım yapılmaksızın desteklenmesi lazım. Bunu maalesef göremiyoruz. Sonuçta her Türk sporcu, Türk bayrağını taşıyor ve temsil ediliyor. Ahmet’e çok, Mehmet’e az, Hikmet’e hiç destek olması hoş bir durum değil.

Yurt içindeki ralli ve tırmanma organizasyonlarının kalitesinde inanılmaz bir dalgalanma var. Kimi yarış çok iyi organize ediliyor, kimileri ise senelerdir çok kötü durumda. Ama mevcut sistem iyilerle kötüleri aynı sepete koyuyor. Bu sistemin artık kötüyü elemesi, iyiye hakkını vermesi ve kötünün alternatifi olan yenilere şans vermesi lazım. Son bir konu daha var 2020’de çözüme kavuşturulmasını umduğum, biraz ütopik olsa da. Malum, yarış ekipmanları ve yarış otomobillerinin ülkeye girişi, normal bir araç veya kıyafet gibi muamele görmeleri ile oluyor. Oysa ki bunlar, tamamen spor amaçlı kalemler.

Hele ki ralli otomobilleri, trafikte yol alan, plakalı araçlar olduğu için, yurda girişleri çok zahmetli ve pahalı oluyor. Yarış aracı parkımıza yeni alternatifler ekleyemiyoruz ulus olarak. Ekipman ve araçların ithali ve vergilendirilmeleri konusunda federasyon, sportif odaklı bir çözüm ya da en azından kolaylık ne zaman ortaya koyacak diye hepimiz yıllardır bekliyoruz. Bu becerilebildiği gün, sporumuzda bir kilometre taşı olacaktır. Umarım yeni yılda bununla ilgili bir adım atılabilir. Kendi adıma Türkiye dahil 4 farklı ülkede rallilere katıldığım, verimli bir sezon oldu 2019. Önümüzdeki sene de bu şekilde devam edebilmek için çalışmalarım sürüyor. Umarım kısa zamanda sonuçlandırırım ve artık biraz da finişe gelebilirim! Her sporcumuza kazasız belasız ve şanslı bir 2020 sezonu diliyorum.
25 Aralık 2019 : 09.33

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top