2020 Nasıl bir sezon olacak?

Önümüzdeki ay Monte Carlo Rallisi ile açılacak olan 2020 Dünya Ralli Şampiyonasının yanı sıra ve Avrupa Ralli Şampiyonası ile birlikte diğer uluslararası takvimler geçtiğimiz ay ortasından itibaren belli olurken, ülkemizde de otomobil sporlarının 2020 sezonunu nasıl geçireceği merakla bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde sporcuların görüşlerini öğrenen federasyon yetkilileri, bugünlerde de organizatör kulüplerle temaslarını yöneldiler. Taslak takvimin ve kuralların açıklanması sonrasında da sporculardan ve kulüplerden gelebilecek farklı istekler değerlendirilerek takvim ve kurallara resmi şekil verilecek. Ajansın farklı kaynaklardan edindiği gayri resmi bilgileri sezon öncesi ekranlarımıza taşıyoruz.

Trophy.. 2018’in en çok ses getiren branşı Trial, geçen yıl x-trial açmazı ile ivme kaybederken sezon ancak iki takım katılımıyla tamamlanabilmişti. Trial ve geçen sezon içinde yaşanan farklı gelişmelerden sonra iptal edilen x-trialde kalıcı çözüm amacıyla bu ay sporcularla bir araya gelerek görüşlerini dinleyen federasyonun offroad üst düzey sorumlularının farklı bir format üzerinde yoğunlaştıkları bilgisi edinildi. Buna göre hem trial hem x-trial araçlarının bir arada yarışıp ferdi puanlar edinerek her iki şampiyonanın da yapılabilir olmasını bir olasılık. Bir diğer formüle göre her iki şampiyona sporcularının da katılabilecekleri üçüncü bir format düşünülüyor. Yurt dışında da var olan ve Balkanlarda da koşulan ‘Trophy tarzı disiplin ile hem baja hem trial içerikli bir şampiyona yeni sezonda hayat bulabilir.

Önceki yılın yükselen yıldızı Baja Kupası, geçtiğimiz yıl Kocaeli’de federasyon tarafından düzenlenen ilk yarışla başlayarak Denizli’de ilk kez yapılan Baja yarışından sonra Bursa’da Mysia Baja ile tamamlanmıştı. Bu sene ise Baja kupasının beş ayaktan koşulması bekleniyor. Kupanın yine Kocaeli, Denizli ve Bursa’nın yanı sıra İstanbul ve Kocaeli ayakları söz konusu.

Türkiye Ralli Şampiyonası’nda ise yarış sayısı artacak, seçme şansı gelecek görülüyor. Geçen sezon Ege, Eskişehir, İstanbul, Marmaris, Kıbrıs, Kocaeli ve Bursa olmak üzere 7 ayak üzerinden yapılan Türkiye Ralli ve Türkiye Historik Ralli Şampiyonaları, 2020’de resmi olmayan bilgilere göre toplam 10 rallinin 7’sinden puan taşımak şekilde düşünülüyor. Takvime dahil olması beklenen diğer ralli arasında geçen yıl ilk kez yapılan ve uzak mesafesine karşın katılan yarışçılar tarafından ülkemizdeki tek kar nitelikli rallisi olarak ilgi göre Sarıkamış Rallisi, yine son yıllarda mahalli olarak yapılan ve geçen yıl Ankara’ya geri dönen Hitit Rallisi ile Ege’de ilk kez yapılan ve katılımı ile dikkat çeken Pamukkale Rallisi yer alıyorlar. Bir diğer iddiaya göre de 9 ralli olarak açıklanacak ve takvimin 6’sından puan taşınacak.

Rallikrosta var olan sistemden beklenen sonuç bu sezon da elde edilememiş olsa bile yeni sezonda da yine yerel yarışlardan taşınarak tek final yarışı yapılması öngörülüyor. Bursa ve İzmir’in yaptıkları yerel yarışlardan finale katılma hakkı edinen 50 sporcudan sadece 17’si finalde start alırken, bunda tekli start düzeniyle yapılan otokros yarışlarından sonra sporcuların çoklu startlı final yarışı için araçlarının uygun olmadığı düşüncesi hakimdi. 2020’de geçen sezona göre tek fark, Eskişehir kulübünün Kaynaşlı’da yerel yarış yapmasıyla Ankara ve Eskişehir’den katılımların sağlanması söz konusu olabilir. Ulusal pist, offroad, karting, drift, klasik şampiyonaların da yeni sezonda da 2019’daki aynı performanslarda gerçekleşmesi bekleniyor.

Aydın Hoşgör, İstanbul 12 Aralık 2019 : 12.35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top