“Hayatımın hedefi buydu”

Ott Tänak, WRC’de Sébastien’lerin 15 yıllık Fransız hiyerarşisini sonlandırdı ve İspanya’da ikinci olarak ilk şampiyonluğunu son ralliden önce resmen ilan etti. 2004’ten beri şampiyonluk Fransa’ya gitti Loeb 9 kez, Ogier ise 6 kez tacın sahibi oldular. Şimdi yeni şampiyon Estonyalı Ott Tanak. Ülkesinden çıkan ilk dünya şampiyonu. Toyota’nın şampiyon olan son pilotu 1994’te Didier Auriol idi daha önce Juha Kankkunen ve Carlos Sainz de iki kez dünya şampiyonu oldular. Ott Tanak, bu yıl Dünya Şampiyonasına hükmetti ve Yaris WRC ile 6 ralli kazandı. Bu yüzden şampiyonluk O’nun için olağan bir sonuç oldu. Citroën’den Ogier’ın 28 puan önünde Tanak, İspanya’daki son yarışa başladı. Ogier’in Cuma sabah yaşadığı şanssızlık, Tanak’a İspanya’da ilk şampiyonluğunu erken ilan etme şansı verdi.

Cuma günü İspanya’nın toprak etaplarına şampiyona lideri olarak ilk çıkan isim olan Tanak, temkinli atabilirdi. Fakat bu Tanak’ın doğasına uygun değildi. Gaz pedalına yüklendi, altı etapta en iyi zamanı yaptı ve powerstage’de en hızlı zamanı kaydederek ayrıca beş bonus puanı kazandı. İkincilik (18 puan) ve bonus (5 puan) ile birlikte Tanak, toplam puanını 263’e yükseltti ve en yakın rakibi Neuville İspanya’yı kazanmasına karşın 36 puan farkla ipi önde göğüsledi. Tanak böylece Toyota’nın liderliğine de katkı yaptı ve Toyota’nın Hyundai’nin 18 puan gerisinde 2’nciliğini korudu. Takım arkadaşı Jari-Matti Latvala 5’inciliğe yükselince takım puanına artı katkıda bulundu. Takımın İrlandalı pilotu Kris Meeke ise 29’ncu sırada bitirdi.

Takım direktörü Tommi Mäkinen: “Bu tarihi bir başarı: Yeni bir dünya şampiyonumuz var” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu hedefe ulaşmak için sezon boyunca Ott ve Martin ile birlikte yaptığı sıkı çalışma için tüm takıma büyük bir ödül oldu. Ott İspanya’da çok fazla baskı yaptı. Nasıl olduğunu biliyorum ve başkaları için ne anlama geldiğini anlamalarının zor olduğunu düşünüyorum. POwerstage’de yaptıkları kesinlikle harikaydı. İkisi de takımlar şampiyonasında bize yardımcı oldular. Avustralya’da bir şansımız var ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız.” Ott Tanak ise düşüncelerini şöyle açıkladı;“Şu anda ne söyleneceğini bilmek zor. İspanya’da baskı farklı bir seviyeydi. Hayatımın hedefi buydu. Hata yapamayacağımı biliyordum, ancak bunu başarmak için hala iyi bir sonuç almak zorunda kaldım. Bu yüzden büyük bir baskıydı ve ilk başta buna alışmak zordu. Ama nihayetinde bir şekilde normal şekilde rahatlayıp sürdüm. Pazar günü arabada iyi bir his vardı ve iyi bir ritim ile sürdüm, ama Dani Sordo her zaman biraz daha hızlıydı, bu yüzden powerstage’de ihtiyaç duyduğumuz puanları almanın zor olacağını biliyordum. Çok zorladım ve sonunda bedelini ödedim. Kariyerimde çok fazla üstesinden gelmek zorunda kaldım, bu yüzden güzel son ile bunu başardığımız için ekibe çok teşekkür ederim, harika bir iş çıkardık.”

Takımın Finli pilotu Jari-Matti Latvala “İspanya’daki hafta sonu için mutluyum. Bence istikrarlı bir çalışma yaptık ve hata yapmadık. Genel performans iyi bir seviyeydi. Rallinin başında kendime güven duymadım, bu yüzden sonuçtan memnun olmalıyım ve takım için iyi puanlar alabileceğimizi belirtmeliyim. Belki çok çalışmış olsaydım bugün 4’üncü bitirebilirdik, ancak bu bize takımlarda yardımcı olmazdı ve bu Avustralya’daki final ayağında şansı korumak için en önemli şeydi” derken, İrlandalı rallici Kris Meeke de sözlerini şöyle dile getirdi; “Yaris WRC’nin asfaltta gerçekten güçlü olduğunu biliyoruz ve pazar günü tekrar iyi bir his duydum. Powerstage’de  durduk çünkü Ott’in şampiyonluğu kazanmasına yardım etmek istedik. Puan kaybetmemek için önemliydi. Takımlarda umutla Avustralya’ya gideceğiz ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız” | 3 Kasım 2019 : 11.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top